"Il vad ca pe un posibil premier". Crin Antonescu i-a urat bun venit lui Klaus Iohannis in PNL

×
Codul embed a fost copiat

Salt spectaculos pentru Klaus Iohannis. Primarul Sibiului a devenit membru PNL si posibil prim-vicepresedinte al partidului, functie ce va fi creata curand.

"Il vad ca pe un posibil premier si chiar presedinte al tarii", i-a urat in chip de bun venit liderul PNL, Crin Antonescu.

Mandatul de primar al lui Klaus Iohannis ramane in vigoare pentru ca forumul din randurile caruia a candidat nu este o structura politica.

Aflat la al patrulea mandat in fruntea Sibiului, Klaus Iohannis a intrat in lumina reflectoarelor in 2009. Dupa caderea Guvernului Boc, el era propus premier tehnocrat, sustinut de toate formatiunile politice, exceptand PDL, dar neacceptatat de presedinte.

Acum, Klaus Iohannis a facut un pas mare spre sustinatorii de atunci.

Citește și
Klaus Iohannis
Surse: Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se inscrie in PNL
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Crin Antonescu a incercat si mai demult sa-l aduca in partid pe Klaus Iohannis. Dar primarul Sibiului a evitat pana acum.

"Daca as fi facut acest pas inainte de locale sau inainte de parlamentare probabil ca ar fi fost persoane care si-ar fi pus problema care e miza electorala, or nu este nici una", a declarat Iohannis.

Castigarea unei functii de conducere in PNL nu va afecta calitatea de edil al Sibiului, mandat pe care Klaus Iohannis l-a castigat ca presedinte al unei formatiuni fara afiliere politica, al carui membru intentioneaza sa ramana si mai departe.

Liberalii vor bate in cuie aceste modificari la Congresul programat peste doua zile. Statutul partidului presupune o anumita vechime pentru ca un membru sa acceada la o functie de conducere. In cazul lui Iohannis, va fi facuta insa o derogare.

Ponta despre trecerea lui Iohannis la PNL: Daca se confirma ar fi un mare castig pentru PNL si USL

Sinteza declaratiilor presedintelui PNL, Crin Antonescu:

- "V-am invitat la aceasta conferinta pentru a face un anunt important pentru Partidul National Liberal."

- "Este un moment important pentru Partidul National Liberal."

- "Se bucura de o mare incredere. E un om care a dovedit ca si in Romania performanta constanta este posibila."

- "PNL este mai bogat, mai puternic, mai prestigios, si ii multumesc domnului Iohannis ca a acceptat invitatia mea."

- "Intotdeauna PNL a fost un partid deschis, avem un congres peste doua zile si n-as vrea sa ratam ocazia ca domnul Iohannis sa nu fie reprezentat in conducere. Tot ce pot sa va spun este ca voi solicita Consiliului o derogare de vechime pentru ca domnul Iohannis sa poata candida la o functie in PNL."

- "Singura obligatie pe care cineva si-o asuma intrand in PNL este respectarea programului si statutului acestui partid."

- "Prin venirea unui personaj de asemenea calibru USL se intareste."

- "Nu a fost discutata in USL pentru ca in USL discutam decizii politice ale acestei Uniuni. Faptul ca in Partidul National Liberal se inscrie cineva sau poate ca in Partidul Social Democrat se inscrie cineva nu este subiect de discutie la nivelul Uniunii. Tot ceea ce pot sa va spun este ca am discutat, pentru ca este un eveniment politic, acest lucru cu premierul, in sensul de a-i aduce si dansului la cunostiinta, si premierul a salutat ca pe un fapt fericit din acelasi motiv pentru care, intre altele, va spuneam si eu ca ma bucur. Si anume ca prin venirea unui personaj public de asemenea calibru USL se intareste."

- "Intrarea lui Klaus Iohannis in PNL nu inseamna cu nimic, dar absolut nimic, vreo modificare a angajamentelor noastre in USL in fata alegatorilor. Cu alte cuvinte, nu are niciun fel de legatura si nu afecteaza in niciun fel intrarea domnului Iohannis in randurile noastre, sustinerea PNL pentru premierul Victor Ponta ca premier."

- "Faptul ca eu il consider, fara niciun fel de rezerva, un om capabil sa fie prim-ministru nu spune nimic mai mult decat ca, evident, in Romania sunt oameni politici capabili sa fie prim-ministri."

- "Sa stiti ca il condier pe domnul Iohannis bun si ca presedinte."

Sinteza declaratiilor primarului Sibiului, Klaus Iohannis:

- "Anuntul este unul extrem de simplu. Incepand de astazi sunt membru al PNL. Am luat hotarea de a deveni membru al PNL in urma invitatiei exprimata de domnul Crin Antonescu. Mi-a dat ceva de gandit iar rezultatul il vedeti astazi."

- "Nu am de gand sa parasesc Forumul Germanilor din Romania, care nu este un partid politic. Nu voi fi in situatia de incompatibilitate.

- "Este un pic prea devreme pentru a intra in acest detaliu (al candidaturii in PNL, n.r)"

- "Este mai degraba o problema de moralitate. In cazul in care congresul PNL ma va alege intr-o functie, este clar ca voi renunta la calitatea de presedinte al FDGR."

- "Nu este afectat statutul meu de primar, ci mai degraba cel de presedinte al FDGR."

- "Am facut acest pas pentru ca nu mai exista nicio miza electorala, de aceea m-am hotarat abia acum."

- "Este putin cam devreme sa vorbim despre presedintia regiunii din care va face parte Sibiul, dar nu as exclude din start acest lucru."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ponta despre trecerea lui Iohannis la PNL: Daca se confirma ar fi un mare castig pentru PNL si USL
Ponta despre trecerea lui Iohannis la PNL: Daca se confirma ar fi un mare castig pentru PNL si USL

Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, ca ar fi un mare castig pentru PNL si USL trecerea primarului Sibiului, Klaus Iohannis, in randul liberalilor.

Surse: Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se inscrie in PNL
Surse: Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se inscrie in PNL

Primarul orasului Sibiu, Klaus Iohannis, se va alatura PNL, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Chitoiu, Orban, Tariceanu, Chiliman, David, Djuvara - la Congresul PNL din partea PNL Sector 1
Chitoiu, Orban, Tariceanu, Chiliman, David, Djuvara - la Congresul PNL din partea PNL Sector 1

PNL Sector 1 a aprobat, marti, lista delegatilor filialei la Congresul PNL din 22-23 februarie 2013.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.