Klaus Iohannis participa la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Declaratia de pe Otopeni a presedintelui
Presedintele Klaus Iohannis a plecat, joi dupa-amiaza, spre Riga pentru a participa la Summitul Parteneriatului Estic, potrivit programului anuntat de Administratia Prezidentiala.
"Ne dorim ca acest summit sa marcheze un moment important de consolidare a relatiei UE - statele din est. Summit-ul de la Riga este important, pe de o parte, pentru ca se desfasoara intr-un climat regional de securitate mai complex decat cel de la Vilnius.
Angajamentul nostru pentru Parteneriatul Estic trebuie reconfirmat. La Riga voi sustine principiul diferentierii in functie de meritele proprii ale fiecarui partener. Avem nevoie de o viziune strategica pe termen lung. Summit-ul se va incheia cu o declaratie comuna, in care vor fi precizat obiectivele pentru perioada urmatoare.
Nu exista nicio dovada ca s-ar fi facut trafic de influenta in chestiunea Codului Silvic. Cei care au trebuit sa traga invataminte, le-au tras, este speranta mea. Nu-l voi actiona in instanta pe cel care a facut afirmatii false pentru ca, intre timp, intr-un fel, si-a cerut scuze.
Este un lucru bun ca alocatia pentru copii a fost dublata. Mi-am propus sa o promulg (legea alocatiilor) pe 1 iunie, daca ajunge in timp util. Premierul m-a informat despre vizita de lucru in Moldova", a spus Iohannis, inainte de plecare.
Presedintele Klaus Iohannis va fi intampinat la Riga de catre presedintele Republicii Letonia, Andris Berzins, iar seara va participa la dineul de lucru oferit de omologul sau leton. Ulterior, Iohannis va avea o intrevedere cu presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, vineri, seful statului roman va participa la sesiunea plenara a Summitului Parteneriatului Estic de la Riga. In cursul dupa-amiezii de vineri, Klaus Iohannis va reveni in tara si va sustine, la sosire, o declaratie de presa la Aeroportul International "Henri Coanda" din Otopeni.
Parteneriatul Estic (PaE) este parte a Politicii Europene de Vecinatate (PEV) a UE si implica, alaturi de statele membre UE, sase tari din vecinatatea sa estica: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova si Ucraina. A fost lansat cu ocazia Summit-ului PaE de la Praga, din 7 mai 2009.