Ce presupune proiectul de gratiere care va elibera mii de detinuti. Voiculescu, Iliescu si Dragnea, printre beneficiari
Proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea va duce la punerea in libertate a mii de detinuti, dar va opri in egala masura dosare penale aflate pe masa procurorilor si procese in care diversi inculpati sunt judecati in acest moment.
Se incadreaza cei care risca 5 ani de inchisoare, fie cu executare, fie cu suspendare. Suplimentar, li se va injumatati pedeapsa celor care au mai mult de 60 de ani sau copii in intretinere. Zeci de politicieni, functionari publici si oameni de afaceri se incadreaza.
"Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata." O simpla propozitie care ar putea sa scoata de dupa gratii nu mai putin de 2000 de detinuti.
Nu beneficiaza de clementa cei care sunt acuzati sau au fost gasiti vinovati de: omor, santaj, agresiuni sexuale, talharie, inselaciune, proxenetism, trafic de droguri dar si fapte de coruptie precum: luarea si darea de mita, traficul de influenta si cumpararea de influenta, spalarea de bani (infractiuni la codul vamal, trafic de persoane, terorism, evaziune fiscala, insloventa).
Se pot bucura insa de gratiere unii politicieni si oameni de afaceri care au dosare penale si care risca cel mult 5 ani. Printre ei si seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care are doua dosare penale in care este acuzat de marturie mincinoasa, infractiune care se pedepseste cu cel mult 3 ani de detentie.
Calin Popescu Tariceanu: "Din punct de vedere strict personal, consider ca pana la urma chiar si cei condamnati si sunt acum in inchisori si ispasesc o pedeapsa, pana la urma, sunt totusi oameni. Acestor oameni nu le putem incalca demintatea."
Gratierea se aplica si in cazul condamnatilor care au primit pedepse cu suspendare. De pilda seful Camerei Deputatilor si presedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare si 4 ani de incercare in dosarul Referendumul.
Florin Iordache, ministrul Justitiei: "Discutam numai de fapte usoare, cu pedepse pana la 5 ani, care nu se aplic recidivistilor si o noutate e ca dorim recuperarea prejudiciului. Deci se pot gratia numai persoanele care isi achita datoriile stabilite de instanta."
"Gratierea este conditionata de achitarea despagubirilor la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva, in termen de 1 an de la punerea in libertate."
Numai ca putin mai jos in proiect apar exceptiile. Sunt gratiati partial, adica li se injumatateste pedeaspa, detinutii care au implinit deja 60 de ani, femeile gravide sau bolnavii incurabili in faze terminale, indiferent de infactiunea pentru care au fost condamnati.
Acestia scapa si de plata pagubelor datorate statului roman. Poate cel mai cunoscut detinut caruia i se potrivesc cele doua prevederi este omul de afaceri Dan Voiculescu. Are 71 de ani, deci automat pedeaspa i se reduce de la 10 la 5 ani. Cum a executat deja doi ani si jumatate de inchisoare, s-a comportat bine dupa gratii si a scris mai multe lucrari stiintifice, poate fi beneficiarul gratierii. Mai mult, nu mai trebuie sa achite prejudiciul de 60 de milioane de euro creat in dosar.
Si Cristi Borcea ar putea fi pus in libertate. El executa o sentinta de sapte ani si zece luni. Fostul actionar de la Dinamo si-ar injumatatii pedeapsa pentru ca are un copil care are mai putin de 5 ani, in intretinere. El poate cere eliberarea conditionata anul acesta.
Varsta l-ar ajuta si pe Ion Iliescu, inculpat in Dosarul Mineriada. Daca ar fi gasit vinovat el ar beneficia de o reducere a pedepsei la jumatate.
Specialistii in drept spun insa ca o gratiere colectiva nu poate fi facuta prin ordonanta de urgenta ci numai prin lege organica, care trebuie votata in parlament. Precizarile apar in Constitutia Romaniei la articolele 73 si 115.
Lista celor care au de castigat de pe urma ordonatei de urgenta privind gratierea este lunga. Ministrul Justitiei spune ca supraaglomerarea din inchisori a facut necesara aceasta masura. El spune ca cel mai devreme in 5 ani s-ar putea construi si da in folosinta primele doua puscarii noi.