PNL si-a prezentat programul de guvernare. Ce masuri contine proiectul si care este planul pentru a crea o noua majoritate

×
Codul embed a fost copiat

Comisia de unificare a PNL a aprobat, sambata, programul de guvernare al PNL, a declarat copresedintele PNL Vasile Blaga, aratand ca liberalii lanseaza public invitatia adresata tuturor „posibililor parteneri politici” pentru a crea o noua majoritate.

Cititi in articol:
-► Programul de guvernare al PNL
-► Reactia PSD-ului
-► Gabriel Oprea: UNPR nu da jos guvernele din care face parte

El a spus ca proiectul PNL de guvernare este in concordanta cu programul presedintelui Klaus Iohannis si va sta la baza parteneriatului cu seful statului.

PNL va initia discutii cu partidele parlamentare, cu exceptia PSD, pentru a crea o majoritate parlamentara pentru a aduce PNL la guvernare, a declarat Blaga.

„De astazi, acest proiect de program de guvernare (al PNL - n.r.) cheama potentialii parteneri politici la discutii pentru a crea o majoritate pentru a aduce PNL la guvernare. Speram ca programul de guvernare sa fie convingator pentru potentialii nostri parteneri politici, si aici ne referim la Parlamentul Romaniei, cu exceptia PSD”, a precizat Blaga, intr-o conferinta de presa, aratand ca de luni liberalii vor avea astfel de discutii.

Citește și
Vasile Blaga
Vasile Blaga, dupa ce Udrea a spus despre Cocos ca a finantat PDL-ul: "Se taie chitanta, cum spun regulile intotdeauna”
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

El a spus ca „vor urma propuneri de intalniri cu liderii partidelor”.

Intrebat daca PNL va avea astfel de discutii si cu UNPR, Blaga a raspuns: „Da. si cu UDMR si cu grupul minoritatilor altele decat cea maghiara si cu parlamentari independenti”.

Vasile Blaga a mai spus PNL nu a lansat pana acum invitatii la discutii pentru ca nu aveau „pe ce” sa discute, ci au asteptat lansarea spre dezbatere publica a programului de guvernare. „Nu i-am chemat sa facem majoritate pe ce? Am mai vazut majoritate facuta intr-o noapte si un program de guvernare facut intr-o noapte”, a spus Blaga referindu-se la PSD.

„Pe baza acestui program de guvernare lansam astazi invitatia catre toata lumea, catre toti care doresc sa sustina un program PNL astfel incat sa guvernam cu o majoritate parlamentara, care sa schimbe guvernarea PSD”, a declarat, la randul sau, copresedintele PNL Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu si-a declarat speranta, cu ocazia lansarii proiectului programului de guvernare al PNL, ca acesta va fi sustinut si de toti cei care cred si in presedintele Klaus Iohannis.

Ea a spus ca, prin proiect, se doreste un parteneriat cu Presedintia Romaniei, pentru ca realizarea proiectului de tara „Romania lucrului bine facut” inseamna si realizarea acestui program de guvernare. „Este un program fidel acestui proiect si sper ca va fi sustinut si de toti cei care cred si in presedintele Klaus Iohannis”, a spus ea.

Potrivit Alinei Gorghiu, pe baza acestui program, PNL lanseaza invitatia catre toti cei care doresc sa sustina un proiect liberal, astfel incat sa fie generata o majoritate parlamentara care sa schimbe guvernul PSD.

”Nu venim (...) cu o simpla reteta fiscala, nu revenim sa reparam ce s-a facut rau inainte, nu ne propunem sa carpim, ci oferim o alternativa responsabila la masurile de relaxare fiscala pe care PSD le-a propus. Acest proiect nu isi propune obiective de PR sau crearea de oportunitati politice prin prezentarea doar a jumatatii pline a paharului”, a adaugat ea.

E a spus ca modernizarea in toate domeniile cheie este obiectivul pe care PNL l-a urmarit prin acest proiect al programului de guvernare.

”Acest proiect este agrumentul cel mai solid cu care PNL vine si il ofera celor interesati sa sustina un program si un guvern responsabil si performant, care sa aplice acel program de guvernare”, a adaugat Gorghiu.

E a mai aratat ca se recunoaste, in acest proiect, si necesitatea unor sisteme publice solide si performante in interesul cetatenilor si ca liberalii si-au concentrat atentia, in acest program, pentru a acorda o atentie deosebita clasei de mijloc si capitalului autohton.

Copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga si prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu au sustinut sambata o conferinta de presa cu prilejul prezentarii spre dezbatere publica si interna a programului de guvernare al PNL.

Programul de guvernare al PNL

Eliminarea taxei pe stalp si a accizei la carburanti, prin diminuare progresiva, pana la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pentru profesiile liberale si reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016 se numara printre propunerile din programul de guvernare prezentat de PNL.

Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, premier propus de acest partid, a prezentat, sambata, proiectul programului de guvernare al PNL, aratand ca liberalii nu vor „intoarcerea la vremuri de austeritate”, ci propun investitiile, cresterea economica si masuri de relaxare fiscala, cum ar fi reducerea TVA la 19% pana la 1 ianuarie 2016.

„Masurile de relaxare fiscale vor fi reducerea taxei pe stalp progresiv pana la zero la 31 decembrie 2016, reducerea accizei la carburanti pana la zero pana la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pe economie pentru profesiile liberale, in fine, reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016”, a spus Predoiu, intr-o conferinta de presa.

Catalin Predoiu a precizat ca, in proiectul de program de guvernare, liberalii au in vedere, printre altele, reducerea abandonului scolar, stoparea migratiei medicilor, dezvoltarea infrastructurii, combaterea evaziunii fiscale, dar si „curatenie la companiile de stat care creeaza in continuare pierderi”.

„Noi nu vrem sa vindem iluzii. Acest program nu se rezuma la o simpla reteta fiscala. Noi trebuie sa cream un principiu ca politica fiscala creeaza bugetul si nu invers”, a mai spus Predoiu, aratand ca este nevoie de reforma in administratie, o mai buna colectare a veniturilor si apoi de masuri de relaxare fiscala.

El a mentionat ca liberalii „nu vor atenta la independenta justitiei prin legi perverse sau inchizand robinetul banilor”.

Predoiu a mai spus ca liberalii au lansat spre dezbatere publica poiectul lor de program de guvernare, „dar nu stiu momentul” in care vor intra la guvernare si ca, in functie de acest moment, trebuie sa vada in ce stare vor gasi economia si finantele tarii.

„Nu mai vrem sa ne intoarcem la vremuri de austeritate”, a adaugat Catalin Predoiu.

Copresedintele PNL Vasile Blaga a aratat ca a proiectul programului de guvernare va fi distribuit tuturor organizatiilor PNL pentru dezbatere. „Vom avea dezbatere si cu societatea civila, mediul de afaceri si partenerii politici, iar la inceputul lunii martie acest proiect de program sa fie aprobat in forurile de conducere ale partidului”, a precizat Blaga.

Potrivit proiectului pgramului de guvernare al PNL lansat sambata de conducerea partidului, economia este obiect de securitate nationala pentru liberali, iar educatia, sanatatea, demografia sunt obiective care necesita o actiune pe termen lung, “pas cu pas”.

“Finantele tarii au fost echilibrate printr-o austeritate dura si sacrificii ale populatiei, dar economia noastra este departe de ceea ce am putea fi”, se arata in programul de guvernare al PNL.

Potrivit acestui document, este nevoie de “un nou model economic national, pe termen lung, care sa incurajeze puternic capitalul autohton”. De asemenea, PNL precizeaza ca incurajarea capitalului si antreprenoriatului autohton va fi o tinta realizabila printr-o fiscalitate mai relaxata, care va fi realizata, insa progresiv, in doua etape, una pana in 2016 si alta pana in 2020, dupa realizarea reformelor structural si imbunatatirea colectarii.

Politicile de stimulare fiscala vor fi implementate progresiv si sustenabil, fara a pune in echilibru macrostabilitatea finaciara, se mentioneaza in program.

PNL vede in FMI, UE si Banca Mondiala parteneri de incredere pe termen lung, iar in aderarea la zona euro “un obiect fezabil”.

In proiectul de program prezentat de PNL se mai arata ca "in principiu fiscalitatea va fi partajata clar intre fiscalitate nationala si fiscalitatea locala pentru a simplifica si responsabiliza, ceea ce va antrena clarificarea sistemului de impozite si taxe, responsabilitatea in administrarea si colectarea acestora, elaborarea si urmarirea executiei bugetelor pe niveluri de competenta si raspundere".

"Efectul major asteptat se refera la o reducere semnificativa, a numarului de impozite si taxe de natura fiscala permitand contribuabililor sa-si diminueze cheltuielile cu administrarea fiscala si sa le creasca nivelul de competitivitate cu toate avantajele personale si generale ce decurg din aceasta masura. Estimam ca urmare a adoptarii si implementarii Programului de guvernare sporirea consumului intern, a cresterii PIB-ului cu un ritm mediu anual de 5%, de crestere a incasarii veniturilor fiscale de la aproape 32% in prezent la circa 38-40% din PIB, inclusiv prin diminuarea drastica a evaziunii fiscale", sustin liberalii.

PNL mai sustine in acest program generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe si impozite: 16% CAS platit de angajat, 16% CAS platit de angajator, 16% impozit pe profit, 16% impozit pe venit, 16%impozit pe dividende.

De asemenea, se face referire la introducerea a doua cote diferentiate de TVA, respectiv pentru alimente, medicamente, energie electrica, gaze naturale, carti, pe de o parte, si pentru servicii turistice, transport in comun si alte produse care vor fi convenite cu societatea romaneasca. "Nivelul acestora se va determina in functie de evolutiile economice dupa aplicarea celorlalte politici publice", se arata in program.

In proiectul liberalilor se mai vorbeste despre "reasezarea redeventelor in cadrul unui sistem flexibil care sa permita exploatarea rentabila a depozitelor mature de hidrocarburi si incurajarea explorarii pentru descoperirea de noi rezerve, simultan cu cresterea veniturilor statului din redevente".

”Vom combate prin actiunea noastra guvernamentala o perceptie falsa, potrivit careia guvernarile de centru-dreapta nu se ocupa de solidaritate social si protectia sociala”, mai arata PNL.

Educatia, cercetarea, sanatatea si demografia sunt considerate obiective strategice pentru PNL, liberalii propunand de asemenea un program national de dereglementare. Fiecare minister si agentie va analiza reglementarile din domeniul de competenta si va propune comasari, abrogari, eliminarea reglementarilor inutile.

 

Firea (PSD): Programul de guvernare lansat de PNL, total lipsit de credibilitate

Purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Firea, considera ca programul de guvernare lansat sambata de PNL este "total lipsit de credibilitate", ea mentionand totodata ca social-democratii si-ar fi dorit sa vada "o deschidere catre dialog" din partea liberalilor.

"Cei din PNL au lansat astazi un program de guvernare total lipsit de credibilitate, avandu-i drept promotori pe Catalin Predoiu si Vasile Blaga, doi dintre principalii exponenti ai fostului regim PDL, care au facut foarte mult rau Romaniei in anii trecuti. Cei care acum se ascund in spatele «noului PNL» ignora total realitatile economice din Romania de astazi, luandu-l pe «nu» in brate si facand opozitie fie cu amatorism, fie cu inconstienta", sustine Firea, intr-un comunicat de presa.

Purtatorul de cuvant al PSD mai spune ca social-democratilor le-ar fi placut sa vada o alta atitudine din partea liberalilor.

"Ne-ar fi placut sa vedem o alta atitudine din partea lor, in care ideile bune lansate de noi sa fie recunoscute si sustinute, dar nu este cazul. Ne-ar fi placut sa vedem o sustinere a reducerilor de taxe propuse deja de Guvern, dar nu e cazul. Dimpotriva, dupa ce au crescut TVA in anii trecuti, ei cer demisia celor care vor sa o scada, ceea ce este dincolo de absurd si ii arunca in ridicol. Catalin Predoiu, care acum vrea sa devina prim-ministru din partea PNL, este cel care a semnat masurile de taieri de salarii si pensii, de crestere brutala a TVA la 24%, de inchideri de spitale si taieri de indemnizatii. Domnii Predoiu si Blaga sunt printre cei care i-au indatorat pe romani cu suma record de aproape 20 de miliarde de euro contractata de la finantatorii externi si printre cei care au semnat pentru marirea taxelor si impozitelor. Ce valoare poate avea un program de guvernare din partea celor care nu numai ca au falimentat Romania in trecut, dar care au refuzat orbeste orice invitatie la dialog? imi pare rau sa o spun, dar denota foarte mult amatorism", se mai arata in comunicatul semnat de Gabriela Firea.

Gabriel Oprea: UNPR nu da jos guvernele din care face parte

Presedintele UNPR, Gabriel Oprea, sustine ca formatiunea nu da jos guvernele din care face parte, iar in acelasi timp sprijina toate proiectele nationale ale presedintelui Klaus Iohannis, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Gabriel Oprea a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca UNPR si-a respectat angajamentele in guvernele Boc, Ungureanu si Ponta si este si un partener al presedintelui Klaus Iohannis in privinta proiectelor nationale initiate de acesta.

“Ne-am respectat tot timpul angajamentele, fie in Guvernul Boc, Ungureanu, in guvernele Ponta. Suntem un partid care nu da jos guvernele din care facem parte. Pe de alta parte, suntem un partid care am introdus pe scena politica interesul national sau nationalismul de tip european in care sprijinim si toate proiectele nationale ale presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, pe probleme de securitate nationala, aparare, ordine publica, siguranta nationala, cum ar fi proiectul pentru 2 la suta din bugetul tarii pentru Aparare sau in probleme de servicii, justitie”, a afirmat Gabriel Oprea.

El a mai spus ca UNPR isi propune ca pana in 2016 sa aiba un milion de membri.

Sambata, la Constanta a avut loc reuniunea zonala a organizatiilor UNPR din regiunea II Sud-Est.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Dorin Cocos i-ar fi
Dorin Cocos i-ar fi "turnat" pe Udrea si Blaga si spune ca i s-au cerut 3 milioane de euro in 2009. FOTO cu presupusul denunt

Dorin Cocos ar fi aratat in denuntul facut la DNA ca i s-a cerut sa plateasca produse de 3 milioane de euro pentru PDL, in campania electorala din 2009, pentru a primi sprijinul Guvernului in contractul Microsoft, relateaza Mediafax.

Vasile Blaga, dupa ce Udrea a spus despre Cocos ca a finantat PDL-ul:
Vasile Blaga, dupa ce Udrea a spus despre Cocos ca a finantat PDL-ul: "Se taie chitanta, cum spun regulile intotdeauna”

Presedintele PDL Vasile Blaga, copresedinte PNL, a declarat ca Dorin Cocos ”nu a adus niciun ban la partid” si ca nu a avut niciun fel de relatie cu acesta, adaugand ca ”cine a cotizat e pe lista oficiala”.

Vasile Blaga, despre denuntul lui Cocos: Nu am, nici eu nici partidul, implicare in afacerea Microsoft
Vasile Blaga, despre denuntul lui Cocos: Nu am, nici eu nici partidul, implicare in afacerea Microsoft

Co-presedintele PNL, Vasile Blaga, a declarat, luni, ca nu are nici el personal, nici fostul PDL, o implicare in ”afacerea Microsoft”, iar pana acum nu a fost solicitat de procurori sa ofere lamuriri in acest caz.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.