Zelenski acuză Rusia că a distrus întreaga infrastructură critică din Severodoneţk

armata, rusia, mariupol
Getty

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugeri masive provocate la Severodoneţk, cel mai mare oraş din Donbas, unde bombardamentele ruse au distrus întreaga infrastructură critică, potrivit DPA şi AFP, scrie Agerpres. 

"90% din case sunt avariate. Peste două treimi din spaţiul locativ este complet distrus", a declarat Zelenski în mesajul său video cotidian, din noaptea de duminică spre luni, adresat ucrainenilor. Atacuri constante sunt lansate asupra oraşului, adaugă el, menţionând că armata rusă încearcă cu disperare să cucerească Severodoneţk. "Şi nu le pasă câte de multe vieţi vor trebui să plătească pentru această încercare".

"Rusia s-a apropiat prea mult de el. Forţe prea mari au fost concentrate în Donbasul nostru. Ei s-au pregătit foarte mult pentru o ofensivă acolo. Consider simbolic faptul că armata rusă şi-a început tentativa de a cuceri Severodonţeţk intrând la început în hotelul 'Mir' ('Pacea'). Pacea este într-adevăr prima ţintă a Rusiei. După ce ne-au luat-o în 2014, ocupanţii vor să ne ia şi restul. De fapt, vor să ne ia totul şi să nu ne lase nimic: libertatea, casele, vieţile", a afirmat Volodimir Zelenski în mesajul său, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

Agresorii voiau să-şi ridice drapelul pe clădirea administraţiei din Severodoneţk, care se află pe Bulevardul Prieteniei Naţiunilor, afirmă Zelenski, remarcând: "Cât de amar sună astăzi această denumire".

Ucraina face tot posibilul pentru a face faţă acestei ofensive, a subliniat în acelaşi timp preşedintele ucrainean. "Nu a fost zi în care să nu fi încercat să găsim mai multe arme, arme mai moderne pentru a ne apăra pământul, pentru a ne apăra poporul", spune el.

Citește și
volodimir zelenski
Zelenski l-a dat afară pe şeful securității din Harkov: „Nu a muncit la apărarea oraşului, ci s-a gândit doar la el personal”
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Severodoneţk este ţinta atacurilor de luni de zile. Acest oraş este considerat ultimul punct aflat încă sub controlul armatei ucrainene în regiunea Lugansk, notează DPA.

Statul Major al armatei ucrainene a indicat duminică seara în raportul său zilnic privind evoluţia situaţiei de pe front că armata rusă încearcă "să câştige un punct de sprijin la periferia de nord-est a oraşului Severodoneţk" şi efectuează atacuri spre centrul oraşului. Ofensiva terestră rusă este susţinută de artilerie şi de forţele aeriene.

În acelaşi timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că preluarea sub control a regiunii Donbas este o "prioritate necondiţionată" pentru Moscova, potrivit DPA.

Lavrov a declarat că este vorba de a alunga armata şi batalioanele ucrainene din Doneţk şi Lugansk, pe care Moscova le-a recunoscut ca state independente cu câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina la sfârşitul lunii februarie.

Într-un interviu acordat duminică postului de televiziune francez TF1, Lavrov s-a referit la o "eliberare" a Donbasului de "regimul de la Kiev", conform transcriptului acestui interviu postat pe site-ul Ministerului rus de Externe (mid.ru).

În restul regiunilor din Ucraina, unde Rusia desfăşoară ceea ce ea numeşte drept "operaţiune militară specială", locuitorii înşişi trebuie să decidă asupra propriului viitor, a spus Lavrov.

O astfel de exprimare s-ar putea referi la organizarea de referendumuri, sub controlul forţelor de ocupaţie, pentru a declara regiuni ale Ucrainei drept republici independente precum Doneţk şi Luhansk, notează DPA. Guvernul ucrainean se aşteaptă la o astfel de mişcare în regiunea Herson, unde trupele ruse au instalat la conducere o nouă administraţie prorusă.

Pe de altă parte, Ucraina susţine că recâştigă teren în regiunea Herson, în sud, care se află în mâinile ruşilor de la începutul invaziei, potrivit AFP, într-un moment în care preşedintele Volodimir Zelenski urmează să se adreseze luni liderilor europeni care se vor reuni la Bruxelles într-un summit extraordinar consacrat ţării sale.

"Herson, ţine-te bine, suntem aproape", afirmă Statul Major ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Armata ucraineană afirmă în buletinul său privind situaţia din teren dat publicităţii în cursul nopţii de duminică spre luni că a avansat în regiunea Herson lângă satele Andriivka, Lozovo şi Bilohirka.

Raportul de luni dimineaţă nu face vreo precizare cu privire la Herson, dar indică faptul că armata rusă a adus forţe speciale în apropiere de Nikolaiv (Mikolaiv) "pentru a desfăşura acţiuni ofensive în vederea recuperării poziţiilor pierdute".

Niciun comentariu de partea rusă nu a fost făcut deocamdată privind afirmaţiile Kievului despre "construirea unor linii defensive" de către trupele ruse în jurul Hersonului, notează AFP.

Aceasta contraofensivă ucraineană la Herson intervine într-un moment în care noile autorităţi ale oraşului, instalate de Kremlin, şi-au exprimat deja dorinţa de a fi ataşate Rusiei, care a anunţat că va permite locuitorilor de aici să solicite un paşaport rusesc printr-o "procedură simplificată".

Dacă Kievul ar reuşi să preia controlul asupra Hersonului, aceasta ar fi o victorie cu o puternică încărcătură simbolică, această regiune fiind cucerită în întregime de armata rusă încă de la lansarea ofensivei în 24 februarie.

Aceasta s-ar adăuga la faptul că Herson este situat strategic în sudul Ucrainei, la gurile de vârsare a Niprului în Marea Neagră.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 96. Luptătorii de la Azovstal riscă pedeapsa cu moartea, susțin separatiștii din Donețk
Război în Ucraina, ziua 96. Luptătorii de la Azovstal riscă pedeapsa cu moartea, susțin separatiștii din Donețk

ȘtirilePROTV.ro v-au prezentat, luni, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Zelenski l-a dat afară pe şeful securității din Harkov: „Nu a muncit la apărarea oraşului, ci s-a gândit doar la el personal”
Zelenski l-a dat afară pe şeful securității din Harkov: „Nu a muncit la apărarea oraşului, ci s-a gândit doar la el personal”

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că l-a dat afară pe şeful Serviciului de Securitate al regiunii Harkov.

Mircea Geoană: NATO are dreptul să desfăşoare forţe în Europa de Est
Mircea Geoană: NATO are dreptul să desfăşoare forţe în Europa de Est

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat la sfârşitul săptămânii că, în contextul invaziei ruse în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică nu mai este legată de vechile sale angajamente faţă de Moscova de a nu desfăşura forţe în Europa de Est.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.