Vălean, despre adeverința electronică verde: "O soluţie tehnică, pentru a facilita călătoriile în UE"

Adina Vălean
Agerpres

Adeverinţa electronică verde nu va fi un document discriminatoriu, ci unul care va atesta că o persoană este sănătoasă atunci când călătoreşte, a declarat, miercuri, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că propune crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

"Certificatul va avea o formă fizică, pe hârtie, şi una digitală, care poate fi stocată, de pildă, pe telefonul mobil. Exact aşa cum astăzi mergem la aeroport cu un bilet de avion printat sau arătat pe mobil, bilet care are un cod de bare citibil, aşa vom folosi certificatul verde digital noi, ca pasageri", a spus oficialul european, citat de Agerpres.

El va conţine numele, data naşterii, seria de paşaport sau carte de identitate şi, după caz, datele despre vaccinare, testare sau boală.

În cazul vaccinării, paşaportul precizează data vaccinării, centrul la care s-a făcut aceasta, tipul de vaccin folosit şi ţara emitentă.

Citește și
Uniunea Europeana
Comisia Europeană propune crearea unei ”adeverințe electronice verzi” Covid-19
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În cazul testării e vorba de data şi tipul de test, iar în cazul trecerii prin boală, el se emite nu mai devreme de 11 zile de la data unui test pozitiv şi e valabil 180 de zile.

"Certificatul verde digital este conceput ca un document care să faciliteze libertatea de mişcare. Vom călători mai uşor şi cu mai puţine emoţii. În acest moment, fiecare ţară are cereri diferite de la cei care călătoresc. Unele ţări cer teste negative, altele declaraţii de tot felul, altele certificate medicale sau de vaccinare. Toate aceste documente sunt emise în formate diferite, în limbi diferite şi procedurile de verificare sunt lungi şi greoaie. Există şi riscul falsificării acestor documente. Un certificat unic, emis de o ţară, verificabil pe o platformă comună, printr-un cod de bare, simplifică tot acest proces", a arătat Vălean.

Potrivit acesteia, au circulat în media tot felul de nume şi de posibile întrebuinţări pentru acest certificat verde digital.

"I s-a spus paşaport de vaccinare, i s-a spus biletul către libertate. A fost văzut ca o soluţie de a începe de mâine să călătorim cu condiţia de a fi vaccinaţi. Nu e niciunul din aceste lucruri, dar este un instrument util, o soluţie tehnică, pentru a facilita călătoriile în Uniunea Europeană", a susţinut ea.

Certificatul și restricțiile

 

Potrivit comisarului, emiterea acestui certificat nu va ridica restricţiile sau nu va obliga statele membre să accepte numai călători care au făcut vaccinul, de pildă.

"Dar, dacă ele au luat decizia să accepte fără alte restricţii călători vaccinaţi, aşa cum e cazul României, vor trebui să accepte orice cetăţean european care are un vaccin autorizat pe piaţa europeană, fără discriminare. De asemenea, folosind acest certificat digital, unic, standardizat, verificabil, vor avea certitudinea că el este valabil şi autentic", a continuat Vălean.

Ea a subliniat că acesta nu este în niciun caz un document discriminatoriu. În caz că vaccinarea nu există pentru o anumită persoană, el stochează informaţii referitoare la testare, precum şi cele despre trecerea prin boală, acolo unde este cazul.

"O ţară nu poate bloca accesul pe teritoriul ei cetăţenilor nevaccinaţi - poate cere un test negativ, poate cere dovada imunităţii naturale, dar nu poate primi doar oameni vaccinaţi. Acesta ar fi, fără îndoială, un abuz împotriva dreptului la liberă circulaţie. Nici o linie aeriană, să zicem, nu poate condiţiona accesul la serviciile ei de transport de un vaccin. A ne asigura că o persoană e sănătoasă atunci când călătoreşte nu este echivalent cu a condiţiona călătoria de un vaccin", a conchis oficialul de la Bruxelles.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, remis, miercuri, adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea.

Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în întreaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod şi călătorilor care deţin o adeverinţă electronică verde.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Fostul baschetbalist Anton Netolitzchi a încetat din viaţă din cauza coronavirusului
Fostul baschetbalist Anton Netolitzchi a încetat din viaţă din cauza coronavirusului

Fostul mare baschetbalist Anton Netolitzchi a încetat din viaţă, la vârsta de 63 de ani, din cauza coronavirusului, au anunţat, miercuri, CSA Steaua şi Federaţia Română de Baschet, scrie News.ro. 

Comisia Europeană propune crearea unei ”adeverințe electronice verzi” Covid-19
Comisia Europeană propune crearea unei ”adeverințe electronice verzi” Covid-19

Comisia Europeană propune crearea unei ”adeverințe electronice verzi”, pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Un prinț din Bahrain a dus 2.000 de doze de vaccin anti-Covid în secret, în Nepal. Ce voia să facă cu ele
Un prinț din Bahrain a dus 2.000 de doze de vaccin anti-Covid în secret, în Nepal. Ce voia să facă cu ele

Nepalul anchetează modul în care un prinţ din Bahrain, care doreşte să escaladeze Everestul, a ajuns în ţară cu 2.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus fără aprobare oficială, au informat autorităţile, potrivit AFP.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.