Franta si Marea Britanie au cerut ajutorul UE pentru o solutie privind valul de imigranti. Tensiunile continua la Calais
Ministrii de interne francez si britanic au cerut intr-o scrisoare, ajutorul Uniunii Europene pentru gestionarea situatiei. "Imigrantii calatoresc prin Italia, Grecia si alte tari", care trebuie si ele sa rezolve criza "de la radacina".
Chiar si asa, expertii avertizeaza ca noul val de migratie este abia la inceput.
Marnix Sweets, profesor de stiinte sociale: "Trebuie sa acceptam realitatea, ca avem aceasta migratie, asa cum si inainte de razboi, noi plecam din Europa catre alte parti ale lumii. Acum, ei vin la noi. Avem prosperitatea, locurile de munca si speranta unei vieti mai bune pentru acesti oameni. Si atata timp cat le vom da de lucru, acesti oameni vor continua sa vina. Chit ca instalam sau nu garduri. "
In timp ce guvernul britanic va adopta noi masuri pentru a descuraja imigratia, la Calais disperarea imigrantilor atinge cote maxime.
Autoritatile britanice vor pedeapsa cu inchisoarea impotriva proprietarilor care nu verifica dreptul de sedere al chiriasilor ii nu ii evacueaza pe cei aflati clandestin pe teritoriul tarii, scrie cotidianul The Guardian.
Franta si Marea Britanie se recunosc depasite de situatie si au cerut ajutorul Uniunii Europene pentru a gasi o solutie. In tot acest timp, se adanceste drama celor care vor sa ajunga in Europa, cu orice pret. Un marocan a murit sufocat intr-o valiza, la bordul unui feribot catre Spania.
Deloc intimidati de riposta hotarata a fortelor franceze, cand numai in acest sfarsit de saptamana i-au gonit cu gaze lacrimogene, imigrantii au incercat si duminica noapte sa patrunda in tunel. Un membru al forţelor de ordine a fost ranit "in zona fetei" si la cap dupa ce un imigrant sudanez a aruncat in el cu pietre.
Duminica, 200 de imigranti au incercat sa treaca prin Eurotunelul de sub Canalul Manecii, pentru a ajunge din Calais, Franta, in Marea Britanie. Oamenii au daramat gardurile de sarma si au fortat blocajul creat de politistii trimisi in zona.
Cand au vazut ca nu reusesc, imigrantii au format un lant uman, blocand drumul catre tunel.
“Vrem sa ajungem in Anglia. Suntem 100 de oameni. Nu ne vom misca de aici, iar maine ne vom face tabara in mijlocul strazii”, a declarat un tanar de 27 de ani din Sudan.
“Suntem toti o singura persoana. Avem acelasi gand sit el. Sunt oameni, nu animale. Avem drepturi. Deschideti granitele pentru noi”, a declarat o alta tanara fugita din Etiopia.
“De ce vreti sa ne omorati? De ce mi-ati ucis sora? Venim aici pentru a ne salva viata, iar voi ne lasati sa traim in Jungla asta. Suntem tratati in Franta la fel de rau ca in Libia”, a mai spus tanara.
In timp ce imigrantii blocheaza drumurile si spun ca au si ei drepturi la o viata decenta, autoritatile britanice vor legi noi prin care sa ii impiedice.
Conform prevederilor viitoarei legi a imigratiei, proprietarii vor fi obligati sa verifice actele care dovedesc dreptul de sedere al unei persoane pe teritoriul britanic, examinandu-i pasaportul sau permisul biometric de sedere.
Conform secretarului pentru comunitati, Greg Clark, prin noua lege va fi creată o listă neagră a proprietarilor care încalcă în mod repetat legea şi vor fi anunţate măsuri care să prevină oferirea spre închiriere a unor locuinţe sub standardele de bază.
'Suntem hotărâţi să eradicăm fenomenul proprietarilor care câştigă bani de pe urma imigraţiei ilegale, exploatând oameni vulnerabili şi subminându-ne sistemul de imigraţie. Pe viitor, proprietarilor li se va cere să se asigure că persoanele care le închiriază locuinţele au dreptul legal de şedere în ţară. Le vom pretinde, de asemenea, să îşi îndeplinească îndatoririle de bază ca proprietari, sancţionându-i pe cei care dau cu chirie locuinţe periculoase, murdare şi supraaglomerate', a explicat Greg Clark.
Cei care vor încălca legea vor primi amenzi, pedepse cu închisoare până la 5 ani sau alte sancţiuni.
Premierul David Cameron, care se află în Marea Britanie în această săptămână, prima a vacanţei sale de vară, a declarat că guvernul 'nu va lăsa nicio piatră neîntoarsă' pentru a răspunde 'roiului de oameni' de la Calais. Un nou gard care va proteja intrarea în tunelul pe sub Canalul Mânecii va fi terminat vineri.
'Mulţi văd Europa şi mai ales Marea Britanie drept un loc care oferă perspectiva de câştiguri financiare. Nu este cazul - străzile noastre nu sunt pavate cu aur', a avertizat şi ministrul de interne, Theresa May, într-o postare pe Twitter.
Pe de altă parte, Consiliul pentru Refugiaţi a acuzat guvernul că acţionează 'reprobabil din punct de vedere moral', după ce Ministerul de Interne a confirmat planul de a priva în mod automat de dreptul la alocaţii familiile ale căror cereri de azil au fost respinse.