Sebastian Ghita, eliberat din inchisoarea din Belgrad si plasat in arest la domiciliu pentru o cautiune de 200.000 de euro
Lovitura de proportii pentru autoritatile romane. Sebastian Ghita a fost eliberat vineri dupa-amiaza din custodia politiei sarbe, dupa aproape o luna si jumatate de arest preventiv.
Decizia a fost luata de judecatorii de la Belgrad, care l-au plasat pe urmaritul international in arest la domiciliu. Cu o conditie: sa plateasca o cautiune de 200.000 de euro. Acum, procurorilor de la Bucuresti nu le mai ramane decat sa astepte neputinciosi o eventuala extradare, daca nu cumva controversatul om de afaceri o sa dispara din nou.
Sebastian Ghita a parasit deja inchisoarea in care a stat in ultima luna si jumatate. Procurorul de caz nu s-a opus, chiar daca acelasi Ghita a fost dat in urmarire internationala si este un fugar.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Instanta sarba a hotarat sa "nu aplice o masura severa daca acelasi efect poate fi obtinut printr-o masura mai putin severa."
Mai exact, Ghita nu a fost eliberat pana cand avocatul lui nu a depus la Banca Nationala a Serbiei o cautiune in valoare de 200.000 de euro.
Poate ca judecatorul nu a stiut sau nu a tinut cont de faptul ca fostul deputat a fugit din Romania, cu toate ca platise si aici o cautiune de 65 de ori mai mare, si anume 13 milioane de euro.
Sarbii l-au plasat in arest la domiciliu, intr-o resedinta situata in Belgrad, inchiriata de avocatul lui Ghita si din care milionarul nu are voie sa iasa. De doua ori pe luna, mai precis pe 1 si 15 ale fiecarei luni, el trebuie sa se prezinte la sediul poltiiei pentru o verificare de rutina.
In Romania, Ghita trebuia sa se prezinte de doua ori pe saptamana la politie si asta nu l-a impiedicat sa fuga.
Amuzant este ca instanta sarba a decis sa retina documentele de calatorie ale lui Ghita, in conditiile in care acesta a fost prins cu un pasaport sloven falsificat.
Toate aceste masuri sunt asiguratorii, a notat judecatorul care apreciaza ca "inculatul Sebastian Ghita nu se va ascunde sau parasi locuinta fara permisiunea curtii".
Sebastian Ghita a fost arestat in noaptea de 13 spre 14 aprilie, dupa ce a fost prins la Belgrad cu acte fictive asupra lui. Fugea de acuzatiile DNA care ii intocmise trei dosare penale pentru mita si trafic de influenta, santaj si conducere fara permis sau accesarea unor informatii nedestinate publicitatii.
Pana la aceasta ora, Ministerul Justitiei nu a reactionat in raport cu decizia de la Belgrad. Surse oficiale afirma ca, oricum, Ministerul roman de Justitie nu gestioneaza procedurile judiciare derulate impotriva lui Ghita de statul sarb, ci doar se asigura ca in dosarul de extradare sunt toate dovezile necesare pentru ca fugarul sa poata fi adus in tara.
Oricum, intre timp, Sebastian Ghita a cerut azil politic in Serbia, intrucat in Romania se considera persecutat politic. Si cel putin deocamdata judecatorii sarbi nu au anuntat data la care vor decide daca il extradeaza sau nu.