Rusii rascolesc prin alimentele distruse de Putin, in timp ce Moscova e acuzata ca-si taie singura craca de sub picioare
Imagini cu rusii rascolind printre fructele si legumele, provenite din UE si distruse de autoritati, au ajuns subiect de dezbatare aprinsa pe retelele sociale din Rusia.
In timp ce presa internationala relateaza ca Moscova isi taie singura craca de sub picioare, din mandrie, distrugand tone de alimente aflate sub embargo, cativa rusi din Krasninsky, regiunea Smolensk, au fost fotografiati in timp ce culegeau de prin frunctele si legumele depozitate in zona de distrugere.
Cativa sateni au sarit sa salveze ce mai pot din piersicile distruse de autoritati, asa ca au scotocit prin muntii de piersici si rosii, stransi la marginea localitatii: legumele erau stricate, insa fructele se mai aflau in stare buna, relateaza presa locala.
Alegeri 2024
11:31
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
09:36
Ilie Bolojan: „Va trebui o mobilizare foarte serioasă, în aşa fel încât doamna Lasconi să câştige”
07:51
Care a fost cea mai mare prezență la vot la alegerile parlamentare din România de după anul 1989
07:49
Analist: Dacă PSD se va abține de la a da indicații de vot pentru turul 2, va deveni responsabil de victoria extremei drepte
Autoritatile ruse au distrus vineri cel putin 220 de tone de fructe occidentale sub embargo, continuandu-si campania de distrugere a produselor alimentare, in ciuda revoltei provocate in randul societatii civile.
In jur de 180 de tone de piersici, nectarine si struguri au fost confiscate de vamesi la frontiera cu Belarus. Cu certificate de provenienta din R. Moldova sau Turcia, fructele proveneau de fapt din UE si au fost imediat distruse, a anuntat agentia sanitara rusa Roselhoznadzor.
Aproape 40 de tone de fructe au fost de asemenea distruse dupa ce au ajuns in tara pe la frontiera cu Belarusul cu certificate false din Maroc si Ecuador, desi proveneau in realitate din Lituania, a adaugat agentia.
Pana in prezent, aceste produse, aflate sub incidenta embargoului din Rusia in replica la sanctiunile UE pe fondul crizei ucrainene, erau returnate in tara lor de origine. Dupa ce un decret al Kremlinului a intrat in vigoare joi, acestea sunt distruse de autoritati, indiferent daca au fost confiscate de la frontiera sau din magazine.
Autoritatile ruse au inceput marti prin distrugerea a 114 tone de carne de porc europeana aflata sub embargo la Samara, iar joi au distrus 319 tone de diverse alimente.
Ministrul Agriculturii din Polonia, Marek Sawick,i i-a cerut presedintelui rus Vladimir Putin sa opreasca distrugerea alimentelor relateaza europalibera.org.
"Rusii au nevoie de aceste produse, iar in traditia noastra slava, distrugerea mancarii, a painii, este considerat un pacat grav. Presedintele Putin nu ar trebui sa faca acest lucru, care ne aminteste de foametea din Ucraina si din alte regiuni ale URSS in anii 1930", a spus demnitarul polonez.
Potrivit AFP, aceasta distrugere a hranei intr-o tara istoric traumatizata de foamete si privatiuni in secolul al XX-lea a provocat un val de proteste in Rusia.
O petitie semnata de peste 310.000 de persoane pe site-ul de internet Change.org a cerut ca hrana confiscata sa fie data 'fostilor combatanti, persoanelor cu handicap, familiilor numeroase sau celor care au suferit din cauza dezastrelor naturale'.
Autoritatile de la Moscova, care acuza tari precum Belarus si Kazahstan ca introduc pe teritoriul rus produse europene sub embargo incercand sa le faca sa treaca drept produse locale, spera ca o serie de cazuri de distrugere sa fie suficiente pentru a incerca sa descurajeze persoanele care incearca sa ocoleasca embargoul, noteaza AFP.
Potrivit ntv.ru sefa Rospotrebnadzor, Anna Popova a explicat de ce se recurge la astfel de masuri si de ce o alta solutie impotriva "contrabandei nu exista".
Intr-un interviu pentru „Komsomolskaia Pravda", Popova a spus ca produsele importate nu au certificate de calitate. Potrivit sursei, utilizarea acestor produse poate fi periculoasa, iar autoritatile nu au o alta alegere decat sa le distruga.
"Aceste produse nu au documente care atesta calitatea, provenienta si siguranta acestora. Uneori este greu sa determinam si proprietarul acestor produse. Cel care aduce in tara noastra produse supuse sanctiunior comite din start o frauda. Utilizarea acestor produse in alimentatie poate fi foarte periculos. Astfel, nu avem o alta solutie decat sa le distrugem", a mentionat Popova.