Războiul Israel-Hamas a intrat în cea de-a 72-a zi. Fâșia Gaza, intens bombardată în timp liderii israelieni sunt presați

israel gaza
Profimedia

Israelul a lansat, duminică, noi lovituri asupra Fâşiei Gaza, într-un moment în care liderii israelieni se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a negocia şi a asigura eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas, relatează AFP.

Duminică este a 72-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas.

Rudele ostaticilor şi-au intensificat apelurile către premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a face presiuni în vederea unui acord privind eliberarea prizonierilor, după ce armata a recunoscut că a ucis "din greşeală" trei dintre ei în teritoriul palestinian.

Cei trei ostatici ucişi se aflau printre cele aproximativ 250 de persoane capturate în atacul fără precedent lansat de Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care s-a soldat cu 1.140 de morţi, potrivit ultimelor cifre furnizate de autorităţile israeliene.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise duminică în lovituri israeliene asupra oraşului Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii al Hamas. Martorii au raportat, de asemenea, un bombardament israelian asupra oraşului Bani Suheila din sudul ţării.

Citește și
protest tel aviv
Proteste la Tel Aviv, după ce armata israeliană a ucis, din greșeală, trei ostatici deţinuţi de Hamas
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

În total, 18.800 de persoane, dintre care 70% femei, copii şi adolescenţi, potrivit grupării islamiste, au fost ucise de la începutul ofensivei de represalii a Israelului în Gaza.

Rudele ostaticilor s-au adunat sâmbătă la o demonstraţie la Tel Aviv.

"Cererea noastră nu este o luptă împotriva guvernului. Este un apel pe care oricine l-ar face dacă ar fi vorba de tatăl său. Luaţi-ne în considerare şi faceţi acum un plan de negociere", a declarat Noam Perry, fiica ostaticului Haim Perry, la manifestaţie.

Peste 100 de israelieni şi străini capturaţi de Hamas au fost eliberaţi în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni în timpul unui armistiţiu de o săptămână, luna trecută, mediat de Qatar.

Premierul israelian a declarat sâmbătă că "presiunea militară este necesară atât pentru întoarcerea ostaticilor, cât şi pentru a asigura victoria asupra duşmanilor noştri".

Dar Benjamin Netanyahu a părut, de asemenea, să confirme că Qatar face eforturi diplomatice pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici. "Avem critici serioase la adresa Qatarului, despre care presupun că veţi auzi la momentul potrivit, dar pentru moment încercăm să finalizăm recuperarea ostaticilor noştri", a declarat el.

Sâmbătă, Qatar a confirmat "eforturile sale diplomatice în curs de desfăşurare pentru a relua pauza umanitară".

Cu toate acestea, într-un mesaj pe Telegram, Hamas a anunţat că este "împotriva oricărei negocieri privind schimbul de prizonieri până când agresiunea împotriva poporului nostru va înceta complet".

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat sâmbătă seara că se va deplasa în Israel, Bahrain şi Qatar pentru a sublinia "angajamentul Washingtonului de a consolida securitatea şi stabilitatea regională".

În ultimele zile, administraţia americană a îndemnat autorităţile israeliene să treacă la o fază mai puţin intensă a operaţiunii lor în Gaza, pentru a proteja mai bine civilii.

Şeful serviciilor de informaţii israeliene, David Barnea, s-a întâlnit vineri cu premierul Qatarului, Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani, care a contribuit la negocierea armistiţiului anterior, potrivit site-ului de ştiri Axios.

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, este de asemenea aşteptată să viziteze duminică Israelul şi Cisiordania, urmând ca luni să viziteze Libanul.

Sâmbătă, ministerul său a condamnat un bombardament israelian în Fâşia Gaza care a provocat moartea unuia dintre agenţii săi şi a cerut "să se facă lumină".

Pe lângă discuţiile oficiale, ministrul este aşteptat să se întâlnească cu familiile ostaticilor francezi şi să ceară "un nou armistiţiu umanitar, imediat şi durabil", care să ducă la o încetare permanentă a focului, pentru a obţine eliberarea tuturor ostaticilor şi pentru a putea aduce ajutor umanitar populaţiei din Gaza, potrivit unui comunicat al Quai d'Orsay.

Şeful diplomaţiei britanice, David Cameron, şi omologul său german, Annalena Baerbock, au făcut apel la "o încetare a focului durabilă", cât mai repede posibil, într-un articol comun publicat în Sunday Times.

Ei se opun însă unei "încetări generale şi imediate a focului", considerând că Hamas "trebuie să depună armele".

Foame, boli și imunitate scăzută

Bombardamentele israeliene au lăsat o mare parte din teritoriu în ruine, iar ONU estimează că 1,9 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi în urma războiului.

Săptămâna aceasta, Naţiunile Unite au avertizat că foamea şi disperarea care îi determină pe locuitori să se folosească de ajutorul umanitar ar putea duce la o "prăbuşire a ordinii civile".

"Nu aş fi surprins dacă oamenii ar începe să moară de foame sau de o combinaţie de foame, boli şi imunitate scăzută", a declarat Philippe Lazzarini, directorul Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (OCHA).

Agenţia a raportat o "pană prelungită de comunicaţii" în Gaza începând de joi seara, care a continuat în ultimele 48 de ore.

Confruntat cu o presiune internaţională din ce în ce mai mare, Israelul a anunţat deschiderea "temporară" a unui nou punct de intrare pentru ajutorul umanitar prin terminalul Kerem Shalom, dar nu a precizat când.

Luptele au continuat sâmbătă, armata israeliană afirmând că a atacat două şcoli despre care a spus că sunt ascunzători ale Hamas, în nordul oraşului Gaza.

Duminică, armata israeliană a anunţat moartea a doi dintre soldaţii săi, ridicând la 121 numărul total de soldaţi israelieni ucişi de la începutul ofensivei din Gaza, la sfârşitul lunii octombrie.

Sâmbătă, o mamă şi o fiică au fost ucise de un soldat israelian, iar şapte persoane au fost rănite, în complexul care adăposteşte singura biserică catolică din oraşul Gaza, potrivit Patriarhiei Latine din Ierusalim.

Zeci de jurnalişti au participat sâmbătă, la Khan Younès, la funeraliile lui Samer Abou Daqa, cameraman al canalului Al Jazeera, ucis în urma unui atac israelian.

Trafic întrerupt în Marea Roșie

Iar războiul continuă să sporească tensiunile în întreaga regiune. Israelul schimbă în mod regulat focuri de armă la graniţa de nord cu Libanul, în principal cu Hezbollah, susţinută de Iran. Sâmbătă, armata israeliană a declarat că un soldat a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi la graniţa libaneză.

Traficul maritim în Marea Roşie a fost, de asemenea, afectat de conflict. În urma atacurilor rebelilor Houthi din Yemen, prezentate ca represalii la războiul dintre Israel şi Hamas, mai mulţi giganţi mondiali ai transportului maritim au anunţat că îşi opresc succesiv trecerea navelor lor prin acest pasaj comercial cheie.

Un distrugător american a doborât sâmbătă 14 drone lansate din "zonele controlate de Houthi în Yemen", în regiune, potrivit Comandamentului american pentru Orientul Mijlociu (Centcom).

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Pentru ce era faimoasă tânăra cu cetățenie română ucisă în Gaza. „Semnătura ei era inconfundabilă”
Pentru ce era faimoasă tânăra cu cetățenie română ucisă în Gaza. „Semnătura ei era inconfundabilă”

Încă un ostatic cu cetățenie română și israeliană a murit în Fâșia Gaza, a anunțat, sâmbătă seară, Ministerul român al Afacerilor Externe.

Proteste la Tel Aviv, după ce armata israeliană a ucis, din greșeală, trei ostatici deţinuţi de Hamas
Proteste la Tel Aviv, după ce armata israeliană a ucis, din greșeală, trei ostatici deţinuţi de Hamas

Israelul plânge, sâmbătă, moartea a trei ostatici în Gaza, ucişi din greşeală, după ce trupele i-au confundat cu terorişti Hamas, anunţul armatei, care are remuşcări pentru acest incident "tragic", declanşând proteste la Tel Aviv vineri seară.

"A doua zi după". Opinie Al Jazeera: Cum va arăta Fâșia Gaza după încheierea războiului dintre Israel și Hamas

După o scurtă pauză de șapte zile, la sfârșitul lunii noiembrie, Israelul a reluat bombardamentele în Fâșia Gaza.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.