Deocamdata, este pace. Membrii "formatului Normandia" indeamna la inceperea retragerii armamentului greu in estul Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

Cel putin teoretic, de duminica in Ucraina este pace. Un armistitiu, negociat de presedintele Ucrainei cu liderii Germaniei, Frantei si Rusiei, la Minsk, a intrat in vigoare.

UPDATE ORA 21.20 Presedintii ucrainean, Petro Porosenko, rus Vladimir Putin, francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel si-au exprimat duminica acordul, intr-o convorbire telefonica, asupra necesitatii respectarii armistitiului in Ucraina, a anuntat presedintia ucraineana pe site, scrie Sputnik. Potrivit presedintiei ucrainene, ei au indemnat atat rebelii prorusi, cat si fortele ucrainene sa respecte armistitiul de joi de la Minsk, intrat in vigoare in noaptea de sambata spre duminica, pe intreaga linie a frontului, inclusiv in zona orasului Debalteve.

Cateva mii de militari ucraineni sunt incercuiti in orasul Debalteve, in regiunea Donetk.

"Pozitia comuna a «formatului din Normandia» este ca armistitiul trebuie sa fie aplicat pe intreaga linie de contact, incluzand formatiunile din zona Debalteve", se arata in comunicatul ucrainean. Cei patru lideri au fost de acord sa continue aceste contacte luni, a adaugat presedintia ucraineana. Cei patru au subliniat asupra necesitatii stabilirii unor conditii adecvate pentru ca observatorii OSCE sa-si poata desfasura activitatea in Donbas.

Kremlinul a confirmat prin serviciul de presa, citat de agentia rusa Tass, ca Putin a discutat la telefon cu cei trei lideri despre "implementarea masurilor complexe privind solutionarea pasnica" a conflictului din Ucraina.

Citește și
Donetk
Bombardamentele la Donetk si Lugansk continua si dupa semnarea acordului de la Minsk. Cel putin 25 de morti dupa atacuri
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

UPDATE ORA 17.45 Armistitiul din estul Ucrainei a fost in general respectat in ultimele 12 ore, a declarat intr-o conferinta de presa ambasadorul Ertugrul Apakan, seful Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) in Ucraina a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare (OSCE), relateaza agentia rusa Tass. Potrivit agentiei, el a notat ca orasul Lugansk a fost bombardat duminica, spre ora locala 1.45 (1.45, ora Romaniei), si ca o serie de episoade de incalcare a armistitiului au fost raportate din zona orasului Debalteve.

Apakan a spus ca membrii misiunii nu au reusit sa ajunga la Debalteve pentru a constata care este situatia. El a indemnat atat trupele ucrainene, cat si insurgentii prorusi sa asigure reprezentantilor OSCE accesul in toate teritoriile aflate in conflict. Michael Bociurkiw, purtatorul de cuvant al MSM a declarat ca numarul observatorilor OSCE in estul Ucrainei va fi suplimentat pana la 350. In plus, Organizatia urmeaza sa foloseasca vehicule aeriene neinarmate si tehnologie satelitara pentru a monitoriza si observa in ce masura este respectat armistitiul.

UPDATE 11:45 Peste 170 de camioane rusesti cu ajutoare umanitare au patruns in estul Ucrainei

Doua convoaie cu "ajutoare umanitare" de la Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta au traversat frontiera cu Ucraina si se indreptau duminica dimineata catre regiunile separatiste proruse Donetk si Lugansk, a anuntat un purtator de cuvant al ministerului, citat de portalul Sputnik. "Formalitatile vamale au fost indeplinite la doua puncte de trecere a frontierei. Doua coloane (de camioane) au traversat frontiera, una catre Donetk, cealalta catre Lugansk", a declarat Oleg Voronov, adjunctul sefului Centrului de management pentru situatii de criza din cadrul ministerului, precizand ca este vorba despre cea de a paisprezecea actiune de acest fel pe care Rusia o intreprinde de la inceputul conflictului ucrainean.

Potrivit oficialului, fiecare coloana livreaza aproximativ 900 de tone de ajutoare, constand in hrana, medicamente, materiale de constructie si manuale scolare, iar din convoi fac parte peste 170 de vehicule.

Rusia a trimis cu cele 13 convoaie anterioare peste 18.000 de tone de ajutoare, incepand din august. Al treisprezecelea convoi s-a intors in tara saptamana aceasta, dupa ce a livrat o incarcatura de peste 1.100 de tone in Donbas, unde rebelii separatisti prorusi lupta impotriva fortelor guvernamentale ucrainene din aprilie. Kievul si Occidentul acuza Moscova ca sustine cu armament si trupe insurgentii prorusi din estul Ucrainei, acuzatii dezmintite de catre rusi. Convoaiele au patruns in estul Ucrainei in contextul in care in regiune a intrat in vigoare, la miezul noptii de sambata spre duminica, un armistitiu semnat intre beligeranti joi, la Minsk.

UPDATE 11:00 Armistitiul din estul Ucrainei este "in general" respectat, anunta Kievul si separatistii

Kievul apreciaza ca este prea devreme sa traga concluzii, dupa ce armistitiul convenit joi la Minsk cu separatistii a intrat in vigoare la miezul noptii de sambata spre duminica in estul Ucrainei, dar monitorizeaza situatia impreuna cu militarii, a anuntat un oficial, relateaza agentia rusa Tass.

"Primele ore sunt foarte importante. De aceea, monitorizam situatia impreuna cu militarii. Este prea devreme sa tragem concluzii", a scris intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Sviatoslav tegolko, un purtator de cuvant al presedintiei ucrainene.

Un purtator de cuvant militar ucrainean, Vladimir Seleznev, a declarat de asemenea ca, de la ora locala 3.00 (3.00, ora Romaniei), nu au mai fost raportate tiruri vizand fortele guvernamentale.

Armistitiul intre fortele guvernamentale si insurgentii prorusi din regiunea Donbas (est) a intrat in vigoare duminica la ora 0.00 (0.00, ora Romaniei).

Pe de alta parte, unul dintre liderii "republicii populare" de la Donetk (DPR), Igor Plotnitki, a anuntat in noaptea de sambata spre duminica faptul ca nu au fost inregistrate incalcari ale armistitiului.

Alt lider separatist, Eduard Basurin a declarat duminica dimineata, telefonic, pentru Tass, ca situatia din DPR era "linistita", iar "armistitiul este in general respectat".

Insa Basurin, reprezentantul "ministerului apararii" DPR, a precizat ca au existat "unele incalcari" ale armistitiului in zona orasului Debalteve.

ORA 7:00 Si in ciuda unor tiruri razlete de artilerie in noapte, a fost liniste in estul Ucrainei. O intensificare a luptelor in zilele ce au precedat armistitiul a produs ingrijorare la Washington, iar presedintele american l-a sunat sambata seara pe omologul sau ucrainean, dar si pe Angela Merkel. Noi discutii telefonice vor avea loc duminica intre liderii Germaniei, Frantei, Rusiei si Ucrainei cu privire la implementarea acordului de pace.

Liderul de la Kiev a anuntat oprirea focului, intr-o interventie transmisa in direct de televiziunile ucrainene, la miezul noptii.

Petro Poroshenko, presedintele Ucrainei: "Drept prim pas, cer armatei ucrainene, Garzii Nationale, unitatilor ministerului de Interne, unitatilor de granita si serviciilor de securitate sa opreasca focul la ora fix 12 noaptea."

Rebelii pro-rusi au dat un ordin similar, inainte de ora 12 noaptea. Cu toate acestea, cateva ore inainte ca armistitiul sa intre in vigoare, armele inca isi spuneau cuvantul, in special in preajma localitatii cheie Debaltseve, unde cateva mii de soldatii ucraineni sunt asediati de rebeli.

Fapt rar, un atac a vizat sambata seara si centrul orasului Donetk, iar doi oameni au murit. Proiectilul a cazut foarte aproape de locuinta liderului rebelilor. Intensificarea luptelor ridica semne de intrebare in legatura cu trainicia acordului. Printre soldati, fie ucraineni, fie rebeli, nimeni nu indrazneste sa spere la pace.

Luptator pro-rus: "Nu ma astept la o incetare a focului, intrucat ucrainenii nu isi tin cuvantul."

Soldat ucrainean: "Am auzit de un asa-numit armistitiu. Am mai avut acorduri in trecut, iar rebelii le-au incalcat frecvent."

Un jurnalist independent, care a urmarit luptele din tabara rebelilor, are la randul lui dubii ca armistitiul va avea viata lunga.

Maxim Clarke, jurnalist: "Erau simpli civili inainte de inceperea conflictului. Au pus pauza la tot, au sacrificat tot ce au avut pentru acest conflict, pentru republicile autoproclamate. Ideea ca vor pune armele jos si isi vor da mana cu cei care le-au fost inamici pur si simplu nu este realista."

Armistitiul este o prima etapa, insa cruciala, dintr-un proces anevoios menit sa aduca pacea in estul Ucrainei. Urmatorul pas este retragerea, duminica si luni, a armamentului greu din spatiul de conflict, pentru crearea, in urmatoarele doua saptamani, a unei zone demilitarizate, care sa desparta cele doua tabere.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Criza in Ucraina. Petro Porosenko a ordonat fortelor ucrainene sa inceteze focul in regiunile Donetk si Lugansk
Criza in Ucraina. Petro Porosenko a ordonat fortelor ucrainene sa inceteze focul in regiunile Donetk si Lugansk

Pe 15 februarie, la ora 00:00, a intrat in vigoare armistitiul semnat joi la Minsk de catre Vladimir Putin si Petro Porosenko.

Bombardamentele la Donetk si Lugansk continua si dupa semnarea acordului de la Minsk. Cel putin 25 de morti dupa atacuri
Bombardamentele la Donetk si Lugansk continua si dupa semnarea acordului de la Minsk. Cel putin 25 de morti dupa atacuri

Bilantul confruntarilor armate care au continuat vineri in estul Ucrainei este de cel putin 25 de morti, anunta surse locale, relateaza Kyiv Post, citat de Mediafax.

NATO si SUA, sceptici in ceea ce priveste Acordul de la Minsk. Americanii trimit 600 de militari in Ucraina
NATO si SUA, sceptici in ceea ce priveste Acordul de la Minsk. Americanii trimit 600 de militari in Ucraina

NATO si Statele Unite au salutat Acordul de la Minsk, exprimand insa scepticism privind aplicarea documentului, relateaza Mediafax.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.