Panică la bordul unui avion Blue Air, plin cu români. ”Am zis că murim în ciclon”. Reacția companiei

×
Codul embed a fost copiat

Experienţă de coşmar pentru cei 126 de pasageri ai unei curse Blue Air cu destinaţia Catania. Din cauza furtunii Eleanor care face ravagii în Europa de vest, avionul în care se aflau ai noştri a fost prins în mijlocul unor turbulenţe extrem de puternice.

În timp ce, pilotul a fost redirecţionat către Palermo, unde a şi aterizat oamenii s-au speriat înfiorător şi foarte mulţi au început să plângă în hohote. Unii dintre ei spun că s-au temut că nu-şi vor mai vedea niciodată familiile.

Aeronava, un Boeing 737 cu 126 de pasageri la bord mai avea puţin până la aterizarea pe aeroportul din Catania.

Deasupra Mării Mediterane, aparatul a intrat însă într-o zonă de turbulențe extrem de puternice. Pasagerii povestesc că s-au deschis compartimentele pentru bagaje şi a început să plouă cu genţi.

Angelica Ozac, pasager: "Panica a fost foarte mare pentru că avionul era foarte plin. Şi erau şi copii, erau persoane care au început să plângă. Chiar erau doi bărbaţi care plângeau. Pasagerii au început să ţipe şi am încercat să cerem explicaţii. La un moment dat a ieşit o stewardesa şi ne-a spus să stăm liniştiţi că plecăm spre aeroportul de la Palermo, datorită turbulențelor care sunt la Catania."

Citește și
Aeroportul Mihail Kogălniceanu
Aterizare de urgenţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce s-a întâmplat cu un avion Austrian
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Angelica Ozac este stabilită în Palermo. Femeia mărturisește că a trecut prin momente cumplite mai ales că primul ei soţ a murit într-un accident aviatic, în 1987.

"A coborât foarte tare, la un moment dat. Cu mişcare dreapta-stânga. S-a apropiat de mare şi, din vibraţiile acestea, dreapta-stânga, a luat-o foarte tare spre dreapta.”

La ora 9:10 aeronava a decolat de pe aeroportul din Bacău cu destinaţia Catania. Captitanul a fost nevoit să schimbe ruta după cum anunţa cei de la Blue Air şi să aterizeze pe aeroportul din Palermo din cauza vântul puternic în rafale mai ales că apăruse şi fenomenul de forfecare.

”Am zis că murim în ciclon. Căpitanul a decis că ar trebui să ne facă escala la Palermo, după care să ne bage iar în zborul infernal spre Catania”, a precizat o altă româncă aflată la bord.

Specialiştii spun în astfel de condiţii aeronava devine mult mai greu de manevrat şi se poate produce oricând o catastrofă.

Mircea Andreș, instructor de pilotaj: "Vântul de forfecare este o schimbare a direcţiei vântului sau a intensităţii vântului pe înălţime. Lucrul acesta afectează aeronavele indiferent de mărimea sau greutatea lor, pentru că schimbă caracteristicile aerodinamice a aeronavei respective. Organele de comandă trebuie să modifice şi să stabilească acest echilibru prin modificarea unghiului de incidență sau prin mărirea vitezei."

Compania Blue Air a transmis că siguranța pasagerilor și a echipajului nu a fost pusă în pericol în niciun moment.

Rafalele puternice de vânt au provocat pagube mari în Catania şi nu numai. S-au înregistrat în jur de 180 de apeluri la pompieri care muncesc fără oprire de miercuri noapte.

De altfel, Europa de Vest este răvăşită de furtuna ''Eleanor'', care a făcut deja 3 morţi. Eleanor a adus vânt de 160 de kilometri pe oră şi inundaţii de proporţii în Irlanda, Matea Britanie, Franţa şi Olanda. Timp de câteva ore, autorităţile de la Paris au închis preventiv turnul Eiffel, iar la Amsterdam, pe aeroportul Schiphol sute de curse au avut întârzieri de câteva ore.

Reacția Blue Air

”Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, zborul Blue Air 0B2945 care a decolat, astăzi, de la Bacău cu destinaţia Catania a fost nevoit să realizeze o oprire pe aeroportul de rezervă Palermo, unde cei 126 de pasageri şi cei 6 membri ai echipajului au aterizat în siguranţă. Cauza exactă în urma căreia aeronava Boeing 737 a fost nevoită să-şi întrerupă cursa a fost, în principal, vântul puternic în rafale cu fenomenul de forfecare, cât şi turbulenţele severe în apropierea aeroportului”, se arată în comunicatul Blue Air, citat de News.ro.

După ce fenomenele meteo si-au redus din intensitate, aeronava şi-a continuat zborul cu destinaţia Catania, unde a preluat pasagerii zborului de retur Catania - Bacău, potrivit companiei.

Aeronava Boeing 737, care a decolat joi la ora 8.50 de pe aeroportul din Bacău, ar fi trebuit să aterizeze în Catania la ora locală 10.15.

”În niciun moment zborului, siguranţa pasagerilor şi a echipajului nu a fost pusă în pericol. Aeronava nu a fost şi nu a declarat aterizare de urgenţă / stare de urgenţă / situaţie de urgenţă. Apropierea în vederea aterizării la Catania s-a desfăşurat conform procedurilor standard, fără nicio deviere, iar comandantul, experimentând condiţiile meteo nefavorabile, a decis întreruperea procedurii de aterizare şi redirecţionarea spre aeroportul de rezervă Palermo”, se arată în comunicat.

Aeronava Boeing 737 este în stare tehnică optimă pentru zbor şi nu a experimentat niciun fel de defect tehnic sau de altă natură în timpul zborului sau al aterizării, potrivit companiei. Totodată, în prezent, aeronava este în cursă, cu pasagerii care aveau cursă de la Catania spre Bacău, au anunţat reprezentanţii companiei.

-------------------------------------------------------------------

Dacă ați fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o știre puteţi lua legătura cu noi și prin e-mail la [email protected] sau pe contul nostru de Facebook. Ne puteți contacta și telefonic la 021.9454 sau ne puteți trimite fotografii şi filmări pe WhatsApp, la numărul 0744 878 878 .

Vă rugăm să precizați numele și locul din care le transmiteți.

Atenţie însă, numărul este strict pentru mesaje, nu şi pentru apeluri telefonice.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
O aeronavă din SUA a rămas la sol, după ce piloții au găsit o rozătoare la bord
O aeronavă din SUA a rămas la sol, după ce piloții au găsit o rozătoare la bord

Un avion al companiei Alaska Airlines a rămas la sol, după ce piloții au găsit în carlingă o răzătoare.

Aterizare de urgenţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce s-a întâmplat cu un avion Austrian
Aterizare de urgenţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce s-a întâmplat cu un avion Austrian

Un zbor Austrian Airlines nu a mai reuşit să aterizeze pe Aeroportul Otopeni. 

Un avion a decolat din Noua Zeelanda în 2018 și a aterizat în Hawaii, în 2017
Un avion a decolat din Noua Zeelanda în 2018 și a aterizat în Hawaii, în 2017

Un avion a decolat din Auckland, Noua Zeelandă, în 2018 şi a aterizat în Hawaii în 2017. Datorită difentelor de fus orar, pasagerii au putut să sărbătorească trecerea în noul an de două ori.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.