Ancheta Panama Papers: Razboiul civil din Siria si programul nuclear din Coreea de Nord, finantate de firme fantoma

razboi civil Siria

Proteste de strada, anchete, explicatii si contra-acuzatii - sunt urmarile dezvaluirilor fara precedent din asa-numitul dosar "Panama Papers".

Citeste in aceasta stire:
-► Regimul sirian a ocolit sanctiunile internationale cu ajutorul unor firme-fantoma
-► O "societate-ecran" nord-coreeana, printre clientii Mossack Fonseca
-► Oamenii cer demisia premierului din Islanda

Milioane de documente ajunse in presa arata cum sefi de stat si de guvern, celebritati, oameni de afaceri si retele criminale folosesc paradisurile fiscale pentru a ascunde averi.

Citeste si:
-Panama Papers: Cum isi ascund bogatii lumii averile. Proteste de strada si anchete in mai multe tari, dupa dezvaluiri

-Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii

Citește și
vladimir putin
Oamenii lui Vladimir Putin au ascuns 2 miliarde de dolari in banci si companii fantoma. Cine e jucatorul din umbra al retelei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Si mai grav este ca firme infiintate in paradisuri fiscale au finantat razboaie civile sau programe nucleare inm Siria si Corea de Sud, au dezvaluit jurnalisti implicati in aceasta ancheta.

Regimul sirian a ocolit sanctiunile internationale cu ajutorul unor firme-fantoma

Regimul sirian al presedintelui Bashar al-Assad a reusit sa ocoleasca sanctiunile internationale si sa-si finanteze masinaria de razboi cu ajutorul a trei firme-fantoma cu sediul in Seychelles, ale caror nume au fost dezvaluite de ancheta jurnalistica "Panama Papers", transmite AFP, preluand cotidianul Le Monde, una din publicatiile implicate in investigatie.

Potrivit anchetei, inregistrarea de firme in paradisuri fiscale a fost o practica de lunga durata a lui Rami Makhlouf, varul extrem de bogat al lui Bashar al-Assad si una dintre figurile cele mai acuzate de opozantii regimului.

Conform anchetei desfasurate de Consortiul international al jurnalistilor de investigatii (ICIJ), Süddeutsche Zeitung si partenerii lor, trei societati siriene indicate de Trezoreria americana ca "sustinatoare ale masinariei represive siriene au recurs la serviciile firmei panameze de avocatura Mossack Fonseca pentru a infiinta firme-fantoma in Seychelles", scrie Le Monde.

In plus, firmele-fantoma erau "o modalitate, pentru regimul sirian, de a ocoli sanctiunile internationale (...) si de a camufla averea familiei Assad", aflata la putere in Siria de aproape o jumatate de secol, adauga le Monde.

Cele trei firme siriene - Pangates International, Maxima Middle East Trading si Morgan Additives Manufacturing - 'au furnizat carburant aviatiei militare a regimului, ale carei bombardamente (...) au ucis zeci de mii de civili de la inceputul conflictului' in 2011, potrivit documentelor consultate de jurnalistii Le Monde.

Cele trei firme figureaza din iulie 2014 pe lista neagra a Departamentului american al Trezoreriei, iar 'una dintre ele, Pangates, specializata in produse petroliere rafinate, apartine grupului Abdulkarim, considerat ca apropiat de puterea siriana si avand sediul la Damasc', precizeaza publicatia franceza.

Corespondenta electronica intre Pangates si Mossack Fonseca arata ca legaturile intre acestea datau din anul 1999, insa de-abia in august 2015 firma panameza de avocatura si-a manifestat in sfarsit ingrijorarea fata de proprietarii, activitatile si sanctiunile care vizeaza societatea cu sediul in Emiratele Arabe Unite.

Miliardarul Rami Makhlouf, care domina economia Siriei si este detinatorul cele mai mari averi din tara, a recurs si la firme-fantoma precum Drex Techonologies SA, inregistrata in anul 2000 in Insulele Virgine britanice.

Conform unor e-mailuri interne ale Mossack Fonseca, consultate de Le Monde, 'responsabilul departamentului de control de conformitate ('compliance') a pledat pentru taierea imediata a puntilor' cu firma respectiva, insa, din cauza reticentelor unui alt angajat, aceasta ruptura a intervenit abia in septembrie 2011.

O "societate-ecran" nord-coreeana, printre clientii Mossack Fonseca

O "societate-ecran" nord-coreeana utilizata pentru finantarea programului nuclear al Phenianului a figurat printre clientii casei de avocatura Mossack Fonseca, epicentrul unui amplu scandal de evaziune fiscala, relateaza marti AFP.

O ancheta realizata de catre circa o suta de publicatii din intreaga lume in legatura cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvaluirea de conturi in paradisuri fiscale apartinand unor 140 de responsabili politici sau personalitati. Documentele, regrupate sub denumirea de 'Panama Papers', provin de la casa de avocatura Mossack Fonseca. Potrivit Consortiului international al jurnalistilor de investigatii (ICIJ), ce reuneste pentru aceasta activitate 370 de jurnalisti din peste 70 de tari, mai mult de 214.000 de entitati offshore sunt implicate in operatiuni financiare in peste 200 de tari si teritorii din intreaga lume.

Printre cele 11,5 milioane de documente analizate de ICIJ, unele se refera la compania DCB Finance. Avand sediul la Phenian, aceasta a fost inregistrata in Insulele Virgine Britanice in anul 2006 si a fost constituita legal de Mossack Fonseca, potrivit cotidianului britanic The Guardian si postului BBC.

In acel an, Coreea de Nord a desfasurat primul sau test nuclear, ceea ce i-a atras primele sanctiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.

DCB Finance fusese inregistrata de un cetatean nord-coreean, Kim Chol-Sam, si de Nigel Cowie, un bancher britanic care s-a stabilit in Coreea de Nord in 1995. Cowie a condus prima banca straina din Coreea de Nord, Daedong Credit Bank, iar DCB Finance era o filiala a acesteia.

Documentele demonstreaza ca, in pofida faptului ca DCB Finance avea sediul la Phenian, Mossack Fonseca nu remarcase legatura cu Coreea de Nord inainte de 2010, an in care Agentia de investigatii financiare din Insulele Virgine Britanice i-a trimis casei de avocatura o scrisoare in care cerea informatii despre societatea respectiva. Abia atunci Mossack Fonseca a incetat sa mai reprezinte interesele DCB Finance.

In 2011, Nigel Cowie, care sustine ca nu avea cunostinta de tranzactii ilegale, a revandut partea sa de actiuni detinute in cadrul Daedong Credit Bank unui consortiu din China.

Aceasta banca, DCB Finance si Kim Chol-Sam au fost vizate, incepand din iunie 2013, de sanctiunile Washingtonului care banuia ca furnizarea de servicii financiare celor doua entitati nord-coreene juca un ''rol central'' in dezvoltarea programelor nucleare si balistice nord-coreene.

Oamenii cer demisia premierului din Islanda

In Islanda, mii de oameni i-au cerut premierului, mentionat in documente, sa demisioneze.

Mii de islandezi au iesit luni seara in strada pentru a cere demisia premierului lor, suspectat de evaziune fiscala si conflict de interese. Oficialul a detinut, impreuna cu partenera lui, o companie situata in Insulele Virgine Britanice, dar, in 2009, cand a fost ales in parlament, i-a cedat acesteia jumatatea lui, dupa plata sumei simbolice de un dolar.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii
Filiera romaneasca din Panama Papers. Numele mari din Romania care apar in cea mai mare scurgere de informatii

Romania este si ea reprezentata in Panama Papers, cea mai mare scurgere de informatii din istorie despre afacerile off-shore.

Oamenii lui Vladimir Putin au ascuns 2 miliarde de dolari in banci si companii fantoma. Cine e jucatorul din umbra al retelei
Oamenii lui Vladimir Putin au ascuns 2 miliarde de dolari in banci si companii fantoma. Cine e jucatorul din umbra al retelei

Scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore expun secretele financiare ale unor lideri mondiali.

Panama Papers: Cum isi ascund bogatii lumii averile. Proteste de strada si anchete in mai multe tari, dupa dezvaluiri
Panama Papers: Cum isi ascund bogatii lumii averile. Proteste de strada si anchete in mai multe tari, dupa dezvaluiri

Politicieni, miliardari, sportivi si celebritati din intreaga lume folosesc paradisuri fiscale pentru a isi ascunde averile, arata ceea ce pare a fi cea mai mare scurgere de informatii despre afacerile off-shore din istorie - "Panama Papers".

Recomandări
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei. 

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Putem fi în pericol fără să ne dăm seama când mâncăm aceste alimente. Medicii trag un semnal de alarmă
Putem fi în pericol fără să ne dăm seama când mâncăm aceste alimente. Medicii trag un semnal de alarmă

Un bărbat de 51 de ani din Urlați, Prahova, este în stare gravă la spital, diagnosticat cu botulism - după ce a mâncat pește din două conserve.