Un acord UE-Turcia ar putea stopa afluxul de migranti in "3-4 saptamani". Anuntul facut de Merkel inainte de negocieri

×
Codul embed a fost copiat

Un acord intre Uniunea Europeana si Turcia, pe care liderii europeni vor incerca sa-l negocieze joi si vineri la Bruxelles, va pune capat calatoriilor pe mare ale migrantilor in 'trei, patru saptamani', a declarat joi premierul olandez Mark Rutte.

"Ceea ce vrem sa obtinem este ca traversarile sa inceteze. Datorita faptului ca vom readuce oamenii in Turcia, ne asteptam sa inceteze in trei, patru saptamani" daca acordul este semnat, a spus Rutte, a carui tara asigura presedintia semestriala a Consiliului UE, la sosirea la summitul de la Bruxelles, relateaza Agerpres.

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu se va intalni vineri cu liderii europeni, care spera sa finalizeze impreuna cu el un acord menit sa puna capat afluxului masiv de migranti in Grecia, in ciuda ostilitatii anumitor state membre.

Acest acord controversat prevede ca Grecia ii va putea retrimite in Turcia pe toti migrantii care ajung cu diverse ambarcatiuni pe coastele sale, inclusiv pe solicitantii de azil. In schimb, europenii se angajeaza sa reinstaleze in tarile lor un refugiat sirian pentru fiecare sirian pe care il vor retrimite in Turcia, in limita a 72.000 de locuri de primire deja repartizate intre tarile UE.

Daca acordul este aplicat si 'din cauza faptului ca ruta Balcanilor occidentali este inchisa (...) afluxul dinspre Siria spre Turcia ar trebui de asemenea sa se opreasca', a argumentat Rutte, unul dintre artizanii acestui acord propus UE in urma cu zece zile de Turcia.

Citește și
Angelina Jolie, Grecia
Angelina Jolie s-a intalnit cu peste 4.000 de refugiati, in Grecia. Reactia oamenilor cand au vazut-o pe actrita. FOTO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Exista obstacole "pe mai multe fronturi", incepand cu legalitatea acordului din punctul de vedere al dreptului international, a recunoscut premierul olandez.

"Exista insa si solicitarile turcilor, si este clar ca nu ne vom targui asupra conditiilor puse de UE in schimbul unei liberalizari a vizelor", a subliniat Rutte, in contextul in care Ankara spera sa poata beneficia de un astfel de regim inca de la sfarsitul lui iunie.

In ceea ce priveste accelerarea negocierilor de aderare, solicitata de Atena, 'si acolo exista mari probleme carora trebuie sa li se gaseasca solutii', a mai spus Mark Rutte, care a anticipat ca urmeaza 'doua zile lungi' de summit.

Merkel este "prudent optimista", afirma ca inca sunt 'multe lucruri de reglat'

Cancelarul german Angela Merkel a manifestat joi un "optimism prudent" inainte de negocierile asupra unui acord crucial intre UE si Turcia cu privire la migranti, subliniind ca raman inca "multe lucruri de reglat", informeaza AFP.

"Ma raliez evaluarii presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, care vorbeste despre un optimism prudent, insistand asupra cuvantului prudent", a declarat Merkel. "Exista inca multe lucruri de reglat, discutii intense ne asteapta", a adaugat cancelarul federal al Germaniei, inaintea summitului UE de la Bruxelles.

Potrivit Angelei Merkel, "Germania se va implica intr-un mod foarte intens, pentru ca trebuie, inainte de toate, sa fie imbunatatita situatia umanitara din Grecia".

Cancelarul federal german a evocat imagini dramatice de la Idomeni, sat grec la frontiera cu Macedonia, unde sunt blocati mii de migranti opriti in periplul lor spre nordul Europei, dupa inchiderea frontierei.

Angelina Jolie, in vizita la Atena

Un acord a fost creionat la reuniunea precedenta, insa, pe fondul unor nemultumiri exprimate de anumiti membri ai Uniunii, raman de rezolvat aspecte spinoase. De la Angelina Jolie, ambasador onorific al ONU, la George Clooney si sotia lui, Amal, voci faimoase au pledat cauza migrantilor in ajunul reuniunii.

Numerosi jurnalisti si cameramani zelosi s-au imbulzit in jurul actritei care discuta cu un grup de copii din familii de refugiati. Angelina Jolie a vizitat in calitatea sa de ambasador al agentiei ONU pentru refugiati o tabara de migranti, improvizata in portul Pireu din Atena. Apoi a mers sa il intalneasca pe premierul grec, Alexis Tsipras.

"Va multumesc pentru eforturile pe care le depuneti, pentru vizita menita sa atraga atentia asupra acestei crize umanitare."

La randul lor, George si Amal Clooney s-au implicat direct in dezbaterea despre soarta migrantilor. Recent, s-au intanit cu refugiati sirieni din Germania.

"Eu am descendenta irlandeza, iar in urma cu 100 de ani, in Statele Unite, noi eram la randul nostru refugiati. Irlandezii au fost tratati oribil o perioada, nu erau acceptati de societate. Insa America a invatat sa ii accepte. Acest lucru este reprezentativ pentru America, o natiune de refugiati. In ultima peiroada insa, americanii mai reusesc sa isi aminteasca cine sunt."

"Familia mea este din Liban. Si noi a trebuit sa fugim de razboi si am avut norocul sa fim primiti de o tara europeana in 1982, cand violentele s-au intetit."

Angela Merkel s-a adresat aseara alesilor gemani si le-a explicat ca va cere Turciei sa le ofere europenilor acces in apele sale teritoriale, pentru monitorizarea fluxului de migranti. Cancelarul a vorbit si despre scopul miliardelor de euro promise Ankarei.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Daca Turcia le ofera migrantilor speranta de viitor, respectand normele internationale, atunci acestia nu vor mai fi tentati sa apeleze la ajutorul traficantilor de oameni."

Uniunea Europeana spera sa finalizeze la summitul care se incheie maine, la Bruxelles - o intelegere cu Ankara. Acordul prevede ca pentru fiecare migrant sirian trimis din Grecia inapoi in Turcia, Uniunea sa preia prin cai formale un refugiat din taberele de la granita cu Siria. Turcia isi va asuma sa retrimita in tarile de origine refugiatii care nu primesc drept de azil.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Romania ar putea primi o noua cota OBLIGATORIE de migranti, adusi din Turcia. Iohannis:
Romania ar putea primi o noua cota OBLIGATORIE de migranti, adusi din Turcia. Iohannis: "Nu sunt lamurite toate detaliile"

Presedintele Romaniei a anuntat ca negocierile UE-Turcia ar putea duce la cresterea cotelor obligatorii de refugiati.

Angelina Jolie s-a intalnit cu peste 4.000 de refugiati, in Grecia. Reactia oamenilor cand au vazut-o pe actrita. FOTO
Angelina Jolie s-a intalnit cu peste 4.000 de refugiati, in Grecia. Reactia oamenilor cand au vazut-o pe actrita. FOTO

Actrita Angelina Jolie, in calitatea sa de emisar al Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati, a vizitat miercuri portul Pireu, din apropiere de Atena, unde s-a intalnit cu peste 4.000 de refugiati.

Reactia localnicilor cand au aflat ca 500 de refugiati ar putea ajunge in Vama Veche:
Reactia localnicilor cand au aflat ca 500 de refugiati ar putea ajunge in Vama Veche: "Si asa suntem batuti de soarta"

Neliniste la Vama Veche. Localnicii au auzit ca sute de refugiati sirieni ar putea ajunge in curand pe litoralul nostru, in aceasta statiune.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.