Joe Biden anunță un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. „Putin a ales acest război”

Joe Biden
AFP

Președintele american Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin poartă întreaga responsabilitate pentru atacul Ucrainei și a spus că Rusia se va confrunta cu consecințele din cauza acesteia, relatează CNN.

 

Joe Biden spune că separarea Rusiei de sistemul bancar global Swift nu este propusă „în acest moment

 

Joe Biden spune că separarea Rusiei de sistemul bancar global Swift nu este propusă „în acest moment”.

El spune că sancțiunile deja propuse asupra tuturor băncilor sunt de consecințe egale și poate chiar depășesc interzicerea Rusiei de la Swift.

Citește și
Sute de persoane din Ucraina au fugit de război prin trecerea de la Isaccea
Sute de persoane din Ucraina au fugit de război prin trecerea de la Isaccea
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Hai să avem o conversație peste încă o lună și ceva pentru a vedea dacă funcționează”, spune el.

El spune că mutarea „este întotdeauna o opțiune, dar în acest moment nu este poziția pe care restul Europei dorește să o ia”.

Premierul Marii Britanii Boris Johnson a declarat mai devreme că există un potențial de a folosi Swift ca sancțiune și „nimic nu este exclus”.

Biden spune că nu este „pregătit să comenteze” dacă China va ajuta la izolarea Rusiei

 

Președintele american Joe Biden a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat dacă China ar ajuta la izolarea Rusiei.

După declarațiile sale cu privire la invazia rusă a Ucrainei, un reporter l-a întrebat pe președinte: „Îndemați China să ajute la izolarea Rusiei?

Nu sunt pregătit să comentez asta în acest moment”, a răspuns Biden.

Răspunsul Chinei la invazie: China a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei de joi, repetând, în schimb, apelurile către părți la „să-și exercite reținerea” și acuzând Statele Unite că „alimentează focul” în tensiuni.

Într-un briefing al Ministerului Afacerilor Externe care a durat mai mult de 90 de minute, purtătorul de cuvânt și ministrul adjunct al Afacerilor Externe Hua Chunying a evitat peste 11 întrebări referitoare la acțiunile Rusiei în Ucraina. Acestea au inclus anchete repetate cu privire la dacă Beijingul va considera actele Rusiei o invazie și dacă au încălcat integritatea teritorială a Ucrainei.

Prietenia China-Rusia: Beijingul navighează într-o poziție complexă în timp ce încearcă să echilibreze legăturile adânci cu Moscova cu politica sa externă practicată de apărare fermă a suveranității statului.

Deși nu sunt aliați militari, China și Rusia au prezentat un front din ce în ce mai unit în fața a ceea ce ei consideră că este o interferență occidentală în afacerile și regiunile lor respective.

 

Biden: Trupele americane „nu sunt și nu vor” fi angajate în conflict cu Rusia în Ucraina

 

Președintele american Joe Biden a declarat joi că a autorizat desfășurarea de forțe aeriene și terestre în Europa pe flancul estic al aliaților și a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a apăra NATO.

De asemenea, luăm măsuri pentru a-i apăra pe aliații noștri NATO. În special în est", a spus președintele în timpul declarațiilor de la Casa Albă după invazia rusă a Ucrainei.

Biden a continuat: „Mâine, NATO va convoca un summit. Vom fi acolo pentru a reuni liderii a 30 de națiuni aliate și parteneri apropiați pentru a ne afirma solidaritatea și pentru a stabili următorii pași pe care îi vom face pentru a consolida și mai mult toate aspectele noastre. Alianța NATO”.

Președintele a mai precizat că trupele americane nu vor merge în Europa pentru a „lupta în Ucraina”, ci pentru a apăra alianța NATO.

Deși am oferit Ucrainei peste 650 de milioane de dolari în asistență defensivă... anul trecut, permiteți-mi să o spun din nou. Forțele noastre nu sunt și nu vor fi implicate în conflictul cu Rusia din Ucraina, forțele noastre nu merg în Europa pentru a lupta, dar apărați aliații noștri NATO și asigurați-i pe acești aliați din est. După cum am spus clar, Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată forța puterii americane", a spus el.

Președintele a adăugat că „nu are nicio îndoială” că membrii NATO „își vor îndeplini angajamentele noastre conform articolului 5, care spune că un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor”.

Biden a spus apoi că a autorizat „desfășurarea forțelor terestre și aeriene staționate în Europa pe flancul estic” și, de asemenea, autorizează „capacități suplimentare de forțe americane să fie dislocate în Germania, ca parte a răspunsului NATO”.

 

Biden anunță sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei

 

Putin este agresorul. Putin a ales acest război. Și acum el și țara lui vor suporta consecințele", a spus Biden în declarația de presă de la Casa Albă.

Acest lucru va impune costuri severe asupra economiei ruse, atât imediat, cât și în timp. Am conceput aceste sancțiuni în mod intenționat pentru a maximiza impactul pe termen lung asupra Rusiei și pentru a minimiza impactul asupra Statelor Unite și a aliaților noștri", a spus Joe Biden.

Statele Unite nu fac acest lucru singure, a mai spus președintele SUA, adăugând că cei 27 de membri UE și membri G7 vor participa la aceste sancțiuni.

 

Iată care sunt sancțiunile pe care le-a anunțat:

 

 

- Excluderea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank, şi a 25 din filialele acesteia din sistemul financiar american. Sberbank deţine aproape o treime din activele sectorului bancar din Rusia;

 

- "Sancţiuni de blocare completă" a VTB Bank, a doua mare bancă din Rusia, şi a 20 dintre filialele acesteia;

- "Sancţiuni de blocare completă " a altor trei mari bănci din Rusia: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC şi Novikombank;

- Interzicerea unor 13 companii majore de stat din Rusia de a atrage bani pe piaţa americană. Lista include: Sberbank, AlfaBank, Credit Bank of Moscow, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot, and Russian Railways;

- Sancţiuni impuse unor elite şi Rusia şi familiilor acestora. Lista cuprinde: Sergei Ivanov (şi fiul său, Serghei), Andrei Patruşev (şi fiul său Nikolai), Igor Secin (şi fiul său Ivan), Andrei Pucikov, Iuri Solviev (şi două companii imobiliare pe care le deţine), Galina Uliutina şi Alexandr Vediahin;

- Sancţiuni împotriva a 24 de persoane şi companii din Belarus Între acestea se află "două bănci mari de stat, nouă companii din sectorul apărării şi şapte oficiali şi elite care au legături cu regimul, potrivit Casei Albe;

- Sancţiuni împotriva armatei ruse;

- Sancţiuni împotriva anumitori importuri de tehnologie ale Rusiei.

 

Joe Biden acuză Rusia că a premeditat atacul împotriva Ucrainei

 

Preşedintele american Joe Biden a acuzat joi Rusia că a premeditat atacul lansat în zorii zilei împotriva Ucrainei şi că armata rusă a declanşat un asalt neprovocat asupra Ucrainei, transmite Reuters.

Liderul SUA a mai spus că atacul rusesc s-a desfăşurat în mare aşa cum se bănuia că se va întâmpla.

 

Biden: „Nu am de gând să vorbesc cu Putin”

 

Președintele Biden a spus că „nu intenționează să discute” cu președintele rus Vladimir Putin după ce acesta a anunțat o lovitură militară asupra Ucrainei.

Mai devreme în discursul său, Biden a spus: „Agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei va ajunge să coste Rusia scump din punct de vedere economic și strategic”.

Putin va fi un paria pe scena internațională”, a adăugat el. „Alegerea lui Putin de a face un război total nejustificat împotriva Ucrainei va lăsa Rusia mai slabă și restul lumii mai puternică.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
În timp ce Rusia invadează Ucraina, Putin acuză
În timp ce Rusia invadează Ucraina, Putin acuză "acţiunile agresive ale Kievului faţă de populaţia paşnică din Donbas”

Premierul Indiei, Narendra Modi, a discutat joi la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui armată a invadat Ucraina, şi a îndemnat la "încetarea imediată a violenţei", a anunţat cabinetul de presă al lui Modi, informează AFP.

Sute de persoane din Ucraina au fugit de război prin trecerea de la Isaccea
Sute de persoane din Ucraina au fugit de război prin trecerea de la Isaccea

Câteva sute de persoane din Ucraina au trecut, joi, Dunărea cu bacul în oraşul românesc Isaccea pentru a se feri de război.

OSCE îşi evacuează misiunea de monitorizare din Ucraina
OSCE îşi evacuează misiunea de monitorizare din Ucraina

OSCE, singurul organism internaţional prezent în Ucraina, a ordonat joi seara evacuarea de urgenţă a misiunii sale de monitorizare din această ţară, din cauza luptelor în curs de desfăşurare, relatează Agerpres.

 

Joe Biden anunță sancțiuni ”devastatoare” împotriva Rusiei. ”Suntem alături de curajosul popor ucrainean”
Joe Biden anunță sancțiuni ”devastatoare” împotriva Rusiei. ”Suntem alături de curajosul popor ucrainean”

Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe Twitter că liderii ţărilor din G7, în reuniunea lor virtuală de joi, s-au pus de acord asupra unui pachet de sancţiuni ''devastatoare'' contra Rusiei, ca răspuns la invadarea Ucrainei de forţele armate ruse.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.