Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Japonia a vanat 333 de balene in Antarctica, sub pretextul "cercetarilor stiintifice". Care ar fi adevaratul motiv

Japonia

Navele japoneze care au plecat la inceputul lunii decembrie sa vaneze balene in Antarctica, s-au intors joi cu 333 de cetacee ucise.

Japonia pretinde ca are in vedere scopuri stiintifice, dar in realitate, organizatiile de aparare a animalelor sustin ca totul ar fi doar pentru satisfacerea obiceiurilor de hrana ale populatiei. Japonia nu a ascuns niciodata faptul ca feluri de mancare din carnea cetaceelor ajung in farfuriile restaurantelor.

Agentia guvernamentală a Pescuitului a precizat intr-un comunicat ca 333 de balene Minke au fost ucise in cursul expeditiei. Balenierele au plecat pe mare la sfarsitul lui 2015, dupa un an de suspendare, folosindu-se de o bresa din moratoriul mondial din 1986, care admite cercetarea letala asupra mamiferelor.

Arhipelagul nipon a fost nevoit sa renunte la sezonul 2014-2015 de capturare a balenelor dupa o decizie a Curtii Internationale de Justitie (CIJ) care, sesizata de Australia, a considerat ca activitatea s-a transformat intr-una cu scop comercial. De atunci Japonia a prezentat un nou program Comisiei Baleniere Internationale (CBI), care prevede capturarea a 3.996 de cetacee in Antarctica in 12 ani, adica 333 in fiecare sezon, fata de circa 900 in precedentul program incriminat.

balene


Foto: o balena este sectionata in luna July 1999, intr-un port din Tokyo. Japonia a continuat sa vaneze balene, in ciuda unui acord international realizat in 1986, sub pretextul cercetarilor stiintifice.

Echipajele de pe baleniere au desfasurat simultan cercetari neletale, prelevand esantioane de piele si atasand sisteme GPS pe animale, "pentru a le studia traseele de migratie", a declarat un membru al conducerii Agentiei Pescuitului, Hiroyuki Morita.

Consumul de carne de balena are o traditie indelungata in Japonia, tara de pescari in care cetaceele au fost vanate timp de multe secole. Industria baleniera a inregistrat un avant deosebit dupa al Doilea Razboi Mondial, cand trebuia hranita populatia infometata a unei tari infrante.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 25 Martie 2016
Citeste mai multe despre: Japonia, balene, Antarctica, vanatoare,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed