Încrederea americanilor în economia Statelor Unite s-a prăbușit la al doilea cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani

scadere economica sua
Shutterstock

În crederea americanilor în economia țării lor s-a prăbușit până la al doilea cel mai scăzut nivel din ultimii peste 70 de ani, practic de când se fac astfel de măsurători în Statele Unite.

 

Americanii au fost rareori atât de pesimiști în privința economiei, constată CNN. Sentimentul consumatorilor a scăzut cu 11% în această lună, până la o cifră preliminară de 50,8, a precizat Universitatea din Michigan în ultimul său sondaj publicat vineri, a doua cea mai scăzută cifră din înregistrările care se fac începând cu anul 1952. Scorul din aprilie a fost mai mic decât cel observat în timpul Marii Recesiuni.

Războiul comercial volatil al președintelui Donald Trump, care amenință o creștere a inflației, a afectat în mod semnificativ starea de spirit a americanilor în ultimele câteva luni. Această stare de rău s-a agravat după anunțul făcut de Trump săptămâna trecută cu privire la majorarea tarifelor vamale, potrivit sondajului.

Această scădere a fost, ca și luna trecută, generalizată și unanimă în funcție de vârstă, venit, educație, regiune geografică și afiliere politică”, a declarat Joanne Hsu, realizatorul sondajului, într-un comunicat.

Sentimentul de încredere a pierdut acum peste 30% din decembrie 2024, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la evoluțiile războiului comercial care au oscilat pe parcursul anului”, a adăugat ea.

Citește și
Donald Trump rade
Managerii de fonduri din SUA se tem că Donald Trump nu are niciun plan tarifar și că, de fapt, "ar putea fi nebun”

Rezerva Federală și Wall Street urmăresc îndeaproape modul în care sentimentul amar se traduce în cheltuielile consumatorilor, care reprezintă aproximativ 70% din economia SUA, și dacă americanii își pierd încrederea că inflația va reveni la normal în următorii ani.

Trump a suspendat miercuri majorarea masivă a tarifelor pentru zeci de țări timp de 90 de zile, dar a menținut o taxă de referință de 10% pentru toate importurile în SUA și tarife separate pentru anumite produse și mărfuri. Așa-numitele tarife reciproce, deși de scurtă durată, au fost cea mai puternică creștere a taxelor vamale din SUA de până acum, pe date care se înregistrează de 200 de ani, a declarat Fitch Ratings pentru CNN.

China, totuși, nu a fost inclusă în scutirea tarifară a lui Trump, continuând o dispută între cele mai mari două economii ale lumii care s-a extins până vineri, când Beijingul și-a majorat tarifele de represalii asupra importurilor din SUA la 125% de la 84%.

Sondajul din Michigan a fost realizat între 25 martie și 8 aprilie, așa că nu surprinde reacția respondenților la întârzierea recent anunțată a tarifelor.

Relația dintre sentiment și cheltuieli

În economie, anchetele sunt denumite „date soft”, iar măsurile care surprind activitatea economică reală, cum ar fi vânzările cu amănuntul, sunt cunoscute ca „date solide”.

Datele soft s-au deteriorat în mod clar din cauza tarifelor lui Trump: cel mai recent sondaj din Michigan a arătat că „ponderea consumatorilor care se așteaptă să crească șomajul în anul următor a crescut pentru a cincea lună consecutivă și este acum mai mult de dublu față de citirea din noiembrie 2024 și cea mai mare din 2009”, potrivit unui comunicat.

Cu toate acestea, datele solide încă arată decent. Angajatorii continuă să angajeze într-un ritm alert, iar cumpărătorii nu și-au redus încă în mod convingător cheltuielile, deși vânzările cu amănuntul au scăzut recent mai mult decât se așteptau.

Uneori, sondajele sunt foarte negative, dar oamenii continuă să cheltuiască”, a declarat președintele Fed, Jerome Powell, săptămâna trecută, la un eveniment din apropiere de Washington, DC. „Oamenii au cheltuit chiar și în pandemie și au chetuit chiar și în această perioadă de inflație mai mare”.

Cu toate acestea, datele hard ar putea lua o întorsătură în rău. Președintele Fed din New York, John Williams, a declarat vineri, la un eveniment din Puerto Rico, că se așteaptă ca creșterea economică să încetinească brusc în acest an, ducând la creșterea șomajului și ca inflația să se accelereze.

Având în vedere combinația dintre încetinirea creșterii forței de muncă din cauza reducerii imigrației și efectele combinate ale incertitudinii și tarifelor, acum mă aștept ca și creșterea PIB-ului real să încetinească considerabil față de ritmul de anul trecut, probabil să fie oarecum sub 1%”, a spus el.

Cheltuielile americanilor mai înstăriți au jucat un rol cheie în menținerea dinamicii economiei SUA în ultimii câțiva ani, dar recentele turbulențe de pe Wall Street, declanșate de tarifele lui Trump, pun și acest lucru în pericol.

Câștigurile bursiere ale consumatorilor bogați au menținut economia în creștere în 2024, în ciuda prețurilor ridicate, dar cei bogați nu se vor simți suficient de încrezători pentru a continua să cheltuiască dacă acest lucru se menține”, a scris Bill Adams, economist șef la Comerica Bank, într-o notă recentă a analistului.

Larry Fink, directorul executiv al BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, a declarat vineri că ceața densă de incertitudine de astăzi, declanșată de tarifele lui Trump, amintește de criza financiară globală din 2008.

Am mai văzut perioade ca aceasta când au existat schimbări structurale mari în politici și piețe – cum ar fi criza financiară, Covid-19 și creșterea inflației în 2022. Am rămas mereu conectați cu clienții și au urmat unele dintre cele mai mari salturi de creștere ale BlackRock”, a spus Fink.

CEO-ul JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a făcut confirmat acest sentiment, menționând vineri, după ce banca și-a publicat ultimele câștiguri trimestriale: „Economia se confruntă cu turbulențe considerabile (inclusiv geopolitice), cu potențialele pozitive ale reformei fiscale și dereglementării și potențialele negative ale tarifelor și războaielor comerciale”.

O îngrijorare tot mai mare pentru Fed

Există o măsură bazată pe sondaje care contează foarte mult pentru Fed: percepția americanilor asupra prețurilor. Este esențial, deoarece se pot adaptează singuri - dacă oamenii se așteaptă ca inflația să crească și să rămână ridicată pe termen lung, își ajustează cheltuielile în consecință.

Până acum, această măsură a evoluat în direcția greșită: așteptările pentru ratele inflației în anul următor au crescut la 6,7% în această lună de la 5% în martie, cel mai ridicat nivel din 1981, în timp ce așteptările pentru următorii 5 până la 10 ani au urcat la 4,4% de la 4,1%.

Dacă oamenii își pierd încrederea că inflația va reveni vreodată la normal în următorii ani, aceasta ar face extrem de dificilă lupta împotriva inflației pentru politica monetară a Fed.

Istoria ne învață că atunci când așteptările inflaționiste mai mari devin înrădăcinate, drumul înapoi către stabilitatea prețurilor este mai lung, piața muncii este mai slabă și cicatricile economice sunt mai adânci”, a declarat președintele Fed din Dallas, Lorie Logan, joi, la un eveniment la Dallas.

Așteptările inflaționiste din aceste zile pot fi mai susceptibile decât de obicei să devină „neancorate”, deoarece consumatorii tocmai au experimentat o perioadă de inflație ridicată, lăsând pe mulți americani deosebit de sensibili la prețurile ridicate.

live
00:00
MEDIA_ELEMENT_ERROR: Format error
Articol recomandat de sport.ro
Moartea lui Boupendza naște un scandal imens în China: „Inuman! Ne facem de rușine în fața lumii“
Moartea lui Boupendza naște un scandal imens în China: „Inuman! Ne facem de rușine în fața lumii“
Citește și...
Trump are un nou plan: Vrea să acumuleze metale de pe fundul oceanelor pentru a contracara China
Trump are un nou plan: Vrea să acumuleze metale de pe fundul oceanelor pentru a contracara China

Administraţia Trump lucrează la un ordin executiv care să permită acumularea metalelor de pe fundul oceanelor pentru a contracara dominaţia Chinei în materie de minerale pentru baterii şi pământuri rare, relatează sâmbătă Financial Times.

Managerii de fonduri din SUA se tem că Donald Trump nu are niciun plan tarifar și că, de fapt,
Managerii de fonduri din SUA se tem că Donald Trump nu are niciun plan tarifar și că, de fapt, "ar putea fi nebun”

În timp ce deciziile președintelui Donald Trump cu privire la politicile comerciale creează haos pe piețele financiare, unii administratori de fonduri financiare pun la îndoială raționalitatea deciziilor sale.

Trump insistă că războiul tarifar „merge foarte bine”, în ciuda temerilor tot mai mari legate de recesiune
Trump insistă că războiul tarifar „merge foarte bine”, în ciuda temerilor tot mai mari legate de recesiune

Donald Trump a declarat că războiul său comercial cu o mare parte din lume „merge foarte bine”, în ciuda temerilor crescânde legate de o posibilă recesiune, în timp ce Beijingul a reacționat din nou, majorând tarifele asupra exporturilor americane.

Șase democraţi cer SEC să ancheteze dacă Trump a comis o infracţiune prin apelul la investiţii înainte de a suspenda taxele
Șase democraţi cer SEC să ancheteze dacă Trump a comis o infracţiune prin apelul la investiţii înainte de a suspenda taxele

Şase senatori democraţi au cerut vineri jandarmului bursier american, să stabilească dacă Donald Trump a comis o infracţiune îndemnând la cumpărarea de acţiuni chiar înainte de a suspenda taxele vamale din războiul comercial, potrivit AFP.

Grinch de la Casa Albă. Cum le-a anulat Trump americanilor Crăciunul: ”Nimeni nu poate scăpa”
Grinch de la Casa Albă. Cum le-a anulat Trump americanilor Crăciunul: ”Nimeni nu poate scăpa”

Tarifele de 145% impuse de Donald Trump produselor din China sunt pe cale să interzică americanilor Crăciunul. Producătorii chinezi spun că, până la această dată, nu au mai primit nicio comandă din SUA pentru brazi de plastic și decorațiuni.

 

Recomandări
Ce măsuri drastice ar putea lua Guvernul după alegeri. Românii le-ar resimți direct. Și salariile ar fi vizate
Ce măsuri drastice ar putea lua Guvernul după alegeri. Românii le-ar resimți direct. Și salariile ar fi vizate

O instabilitate politică după alegeri ar putea duce la un dezastru economic, conform unor surse oficiale. Şi asta pentru că situaţia economică este deja extrem de gravă.

Shimbări majore în administrarea sutelor de miliarde de lei din Pilonul 2 și 3 de pensii. Ce opțiune nouă vor avea angajații
Shimbări majore în administrarea sutelor de miliarde de lei din Pilonul 2 și 3 de pensii. Ce opțiune nouă vor avea angajații

Statul va permite celor care administrează fondurile de pensii pilon 2 și 3 să investească un procent mai mare din banii oamenilor în acțiuni mai profitabile, dar și mai riscante.

Baza militară de la Kogălniceanu va deveni
Baza militară de la Kogălniceanu va deveni "hub strategic". Surse Agerpres: Acordurile România - SUA sunt adaptate permanent

Toate acordurile România - SUA, inclusiv cele care reglementează prezenţa militară americană în ţară, sunt în vigoare și sunt adaptate permanent la evoluţiile de securitate din mediul regional, au precizat surse din domeniul Apărării pentru Agerpres.