Ikea, acuzata ca a folosit prizonieri din Germania de Est pentru munca fortata
Reprezentantii Ikea au declarat ca "regreta profund" faptul ca furnizorii companiei suedeze au folosit prizonieri politici din Germania de Est comunista pentru munca fortata.
Conducerea gigantului suedez a cerut Ernst&Young, una dintre cele mai mari companii de consultanta financiara si audit din lume, sa investigheze acest caz vechi de 25-30 de ani, scrie bbc.co.uk.
Potrivit unui studiu, prizonieri politici au fost folositi de furnizorii Ikea in procesul de fabricare al mobilei. De asemenea, studiul a scos la ivea ca este posibil ca reprezentantii Ikea de la acea perioada sa fi stiut acest fapt.
In trecut, Ikea a oferit contracte guvernului din Germania de Est. Iar acum, fostii prizonieri ar putea cere daune materiale.
Rainer Wagner, presedintele grupului UOKG, un sindicat al victimelor comunismului din Germania, a declarat in trecut ca Ikea este numai una dintre multele companii care au beneficiat de "ajutorul"... fortat al prizonierilor politici germani in perioada 1960 – 1980.
Sindicatul militeaza pentru drepturile acestor prizonieri si face campanie pentru ca acestia sa primeasca compensatii in bani in schimbul traumelor fizice si psihice prin care au trecut.
"Regretam profund ca acest lucru s-a intamplat. Folosirea prizonierilor politici in productie nu a fost niciodata acceptata in grupul Ikea", a declarat Jeanette Skjelmose, managerul de sustenabilitate al companiei suedeze.
Skjelmose a declarat pentru BBC ca reprezentantii companiei s-au intalnit cu cei ai UOKG si au acceptat ca Ikea sa "sustina financiar investigatia despre situatia prizonierilor politici din Germania de Est".
In ciuda faptului ca au fost luate masuri pentru ca managementul companiei sa se asigure ca prizonierii nu sunt folositi in productie, "este acum clar ca aceste masuri nu au fost eficiente", a spus conducerea Ikea.
Skjelmose a adaugat ca Ikea are acum unul dintre cele mai riguroase coduri de conduita pentru furnizori. Acest fapt, cooperarea permanenta cu furnizorii si inspectiile periodice, reduc riscul ca un lucru asemanator sa se mai intample vreodata.
Managerul de sustenabilitate a dezvaluit ca Ikea comanda anual nu mai putin de 1.000 de audit-uri, pentru a se asigura ca furnizorii respecta acest cod de conduita.
Angajatii Ernst&Young au studiat 20.000 de documente din arhivele Ikea si alte 80.000 din arhivele federale si de stat din Germania. Au intervievat 90 de oameni, actuali sau fosti angajati Ikea si martori din Germania de Est.
"Ikea a avut contact cu firmele comuniste din Germania, pentru producerea de mobila acolo", a declarat doctorul Hubertus Knabem director al unei foste inchisori transformata in muzeu.
"Nu au intrebat cine le produce mobila si nici sub ce conditii. (…) Esti responsabil pentru cei alaturi de care intri in afaceri si daca acestia provin din regimuri comuniste; daca nu te interesezi in ce conditii este produsa mobila ta, atunci esti responsabil de acest lucru", a spus acesta inainte de publicarea studiului.