Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost pus in libertate: "Sangele a curs degeaba. Coruptia a revenit in forta"

Hosni Mubarak

Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost pus in libertate vineri, parasind spitalul militar Maadi din Cairo unde a stat cea mai mare parte a celor sase ani de detentie relateaza AFP.

Justitia egipteana a decis in aceasta luna ca fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, care a condus tara cu o mana de fier timp de 30 de ani, sa fie eliberat, marcand in acest fel, in mod simbolic, inchiderea capitolului Primaverii Arabe in Egipt.

Incheierea dosarelor judiciare si eliberarea viitoare a lui Mubarak, in varsta de 88 de ani, pun punct problemelor fostului sef de stat care a fost nevoit sa plece de la putere pe 11 februarie 2011, la finalul unei revolte de 18 zile reprimata in sange.

”Ideea Primaverii Arabe a incetat sa existe in Egipt”, a declarat luni pentru AFP Mai Mogib, o profesoara de stiinte politice de la Universitatea Cairo.

In opinia ei, ”a discuta despre Mubarak si despre simbolurile perioadei sale este (de-acum) acceptabil in presa si pe strada”.

Citește și
Alexandria, trecatori
Un parlamentar egiptean vrea ca viitoarele studentele sa dea si examen de virginitate. "Suntem departe de a ajunge la fund"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Dupa o perioada democratica, de la jumatatea lui 2012 si pana la jumatatea lui 2013, in urma alegerii islamistului Mohamed Morsi ca presedinte, tara a recazut in mana militarilor, odata cu Abdel Fatah el-Sisi, care l-a indepartat de la putere pe primul presedinte civil ales al tarii.

Opozitia islamista a fost laminata, iar numerosi lideri ai Primaverii Arabe au fost incarcerati sau obligati sa plece in exil.

In ceea ce priveste situatia economica - dezastruoasa - a tarii, ea a devenit principala preocupare a egiptenilor.

INTERDICTIE DE CALATORIE

De cand a fost arestat, in aprilie 2011, Mubarak a fost internat intr-un spital militar din Cairo, in regim de supraveghere la domiciliu.

Avocatul Farid el-Deeb a declarat luni pentru AFP ca parchetul a acceptat eliberarea, iar Mubarak ”va putea sa se intoarca acasa atunci cand medicii vor spune ca va putea fi externat”.

El nu va putea, insa sa plece in strainatate, potrivit avocatului sau.Fostului presedinte i s-a interzis sa calatoreasca din cauza unei anchete a organismului egiptean cu privire la averi ilicite, care supravegheaza averile acumulate fraudulos.

Mubarak a fost judecat in doua mari procese de cand a plecat de la putere.

Intr-unul dintre principalele dosare el a fost acuzat ca a incitat la crima participanti la manifstatiile din timpul revoltei, in care au fost ucise aproximativ 850 de persoane in confruntari cu politia.

El a fost condamnat la inchisoare pe viata in iunie 2012, insa justitia a dispus sa aiba loc un nou proces.

In noiembrie 2014, alt tribunal, care il rejudeca, a dispus pana la urma sa se abandoneze acuzatiile, exonerandu-l astfel pe Mubarak, insa parcehtul a facut recurs in casatie.

La 2 martie, Curtea de Casatie a confirmat abandonarea acuzatiilor. In urma acestei decizii, familiile victimelor violentelor din 2011 au reactionat cu furie.

”DEGEABA”

Mostafa Morsi, care si-a pierdut fiul, Mohamed, pe 28 ianuarie 2011, a denuntat o justitie ”corupta”. ”Sangele fiului nostru a curs degeaba (...). Coruptia a revenit in forta”, a declarat el pentru AFP.

”As fi crezut ca Primavara Araba ne-ar fi adus o viata mai buna, dar este mai rea. Totul este mai rau”, a spus el.

Invers, Mahmoud Ibrahim, in varsta de 37 de ani, un fost reprezentant al Partidului Democratic National, al lui Mubarack, a declarat pentru AFP ca ”dupa sase ani de asa-zisa Primavara Araba, oamenii regreta perioada Mubarak cu nostalgie”.

In alt mare proces, Curtea de Apel a confirmat, in ianuarie 2016, o pedeapsa la trei ani de inchisoare pentru Mubarak si cei doi fii ai sai Alaa si Gamal intr-un proces de coruptie.

Ei erau acuzati ca au deturnat peste zece milioane de euro, alocati intretinerii palaturilor prezidentiale. In afara de cei trei ani de inchisoare, toti trei au fost condamnati impreuna sa plateasca o amenda in valoare de 126 de milioane de lire egiptene (aproximativ 15 milioane de euro) si sa ramburseze statului 21 de milioane de lire egiptene (2,5 milioane de euro).

In acest proces, Mubarak si-a ispasit pedeapsa, iar cei doi fii ai sai au fost eliberati. Dupa 2013 si dupa destituirea lui Mohamed Morsi de catre armata, problemele judiciare ale acestuia le-au eclipsat pe cele ale fostului dictator.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Opt politisti au fost ucisi in Egipt, in urma unui atac armat. Doi dintre suspecti au fost omorati de catre fortele de ordine
Opt politisti au fost ucisi in Egipt, in urma unui atac armat. Doi dintre suspecti au fost omorati de catre fortele de ordine

Opt politisti egipteni au fost ucisi luni seara in cursul unui atac asupra unui post din provincia el-Wadi el-Gedid din sud-vest, transmite AFP.

Un parlamentar egiptean vrea ca viitoarele studentele sa dea si examen de virginitate.
Un parlamentar egiptean vrea ca viitoarele studentele sa dea si examen de virginitate. "Suntem departe de a ajunge la fund"

Propunerea unui politician conservator din Egipt a indignat opinia publica din aceasta tara.

Opt prezentatoare din Egipt, obligate de conducerea televiziunii de stat sa slabeasca. Ce risca femeile in caz contrar
Opt prezentatoare din Egipt, obligate de conducerea televiziunii de stat sa slabeasca. Ce risca femeile in caz contrar

Directoarea radioteleviziunii de stat egiptene a cerut unor prezentatoare sa slabeasca in decurs de o luna.

O crestina din Egipt, dezbracata, batuta si umilita pe strazi de 300 de musulmani. Fapta
O crestina din Egipt, dezbracata, batuta si umilita pe strazi de 300 de musulmani. Fapta "interzisa" de care au acuzat-o

O femeie crestina in varsta de 70 de ani a fost dezbracata, batuta si obligata sa mearga pe strazi de catre un grup de 300 de barbati musulmani intr-un sat din sudul Egiptului, relateaza The Independent.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.