Exodul bizar al rușilor. Țara în care oamenii au fugit de Putin și au dat de un regim asemănător

protest rusia
AFP

Încă de la debutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina (24 februarie 2022), zeci de mii de ruși au ales să-și părăsească țara. Dar mulții se gândesc acum dacă au făcut alegerea potrivită.

Zeci de mii de ruși care au fugit în Turcia după invazia Moscovei în Ucraina s-au mutat în alte țări în ultimul an, precum Georgia sau Kazahstan, fiind presați de problemele legate de rezidență și de creșterea costurilor, potrivit datelor și interviurilor, inclusiv cu nouă cetățeni ruși.

Sunt numeroase motive pentru care rușii au ales să plece din țară. Unii bărbați se temeau că vor fi înrolați în armată, mulți se opuseseră invaziei, iar alții încercau să se protejeze pe ei și afacerile lor de un val de sancțiuni occidentale impuse Moscovei.

Totuși, mulți dintre rușii care au ales să fugă în Turcia cred că nu au făcut alegerea potrivită. În această lună, numărul rușilor cu permise de ședere în Turcia a scăzut la 96.000, cu peste o treime mai puțin față de 154.000 la sfârșitul anului 2022, arată datele oficiale.

Serbia și Muntenegru, opțiunile europene ale rușilor

Nouă cetățeni ruși care au vorbit cu Reuters au declarat că ei și alții au plecat în parte din cauza dificultăților de a obține permise de ședere de la începutul anului 2023. Mulți s-au îndreptat spre Serbia și Muntenegru, printre puținele țări europene în care sunt bineveniți.

Citește și
soldati rusi
Încleștări dramatice pe front în Ucraina. Generalii ruși aruncă în luptă mii de oameni și blindate. Mai multe sate, ocupate
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

De asemenea, rușii au părăsit Turcia și din cauza costurilor. Inflația în Turcia a atins pragul de 70% luna trecută.

"Nu-ți poți prevesti viitorul în Turcia", a declarat Dmitri, în vârstă de 46 de ani, un angajat din sectorul IT care a refuzat să-și dea numele de familie.

După ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare în septembrie 2022 pentru a recruta bărbați ruși pentru a lupta în Ucraina, Dmitri a părăsit Sankt Petersburg și s-a reunit cu soția și fiul său de patru ani la Istanbul.

Dar în ianuarie 2023, în ianuarie 2023, pe telefonul său a apărut un mesaj text care spunea că cererea sa de rezidență a fost respinsă fără explicații, a spus el. Dmitri a părăsit Istanbulul o lună mai târziu.

"Semnasem un contract de închiriere pentru un an, dar a trebuit să las totul în urmă. Ne-am mutat în Muntenegru pentru că este mai stabilă din punct de vedere economic și politic decât Turcia", a spus el.

Președinția Turciei pentru gestionarea migrației a declarat că toate cererile de permis de ședere respinse includ o justificare în limba străinilor în conformitate cu legile relevante și că solicitanții sunt liberi să urmeze căi de atac legale.

Într-un e-mail, aceasta a precizat că plecările rușilor nu au fost legate doar de permisele de ședere.

800.000 de ruși și-au părăsit țara

"Mai mulți factori politici, economici și socioculturali joacă un rol", a precizat agenția guvernamentală.

În timp ce Kremlinul tace în privința exodului rușilor din timpul războiului, Centrul mixt pentru migrație al Consiliului danez pentru refugiați afirmă că aproximativ 800.000 de cetățeni ruși s-au mutat în străinătate de la invazia Ucrainei.

Turcia, care are legături cordiale atât cu Moscova, cât și cu Kievul, a menținut călătoriile fără vize pentru ruși după invazie și chiar s-a împotrivit sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Liderii Turciei au subliniat că oligarhii ruși - și iahturile lor - sunt bineveniți, dar că trebuie să respecte legislația internațională pentru a face afaceri.

Biriz Karacay, profesor de științe politice la Universitatea de Comerț din Istanbul, spune că migranții ruși se mută în Serbia, Muntenegru și chiar în țări din America Latină, precum Argentina și Brazilia.

"Din punct de vedere economic, social, cultural, ei se simt aproape de Turcia, dar Turcia nu vrea să aibă prea mulți străini acum. Provocările economice i-au făcut, de asemenea, să sufere în Turcia", a spus ea.

„Era prea scump să rămân în Turcia”

Kirill Alekseev, un politician rus care a lucrat la sediul de campanie al regretatului lider al opoziției Alexei Navalnîi, a declarat că a venit în Turcia în martie 2022 după ce a fost lansată o anchetă penală împotriva sa.

Dar când o firmă de consultanță i-a spus că obținerea unui permis de ședere ar costa 2.000 de dolari, a decis să nu mai depună o nouă cerere. "Era prea scump să rămân în Turcia", a spus el, care a ales, în final, să se stabilească în Germania.

Unii ruși mai bogați au dobândit cetățenia turcă prin achiziționarea de locuințe în valoare de cel puțin 400.000 de dolari în cadrul unui program de stat, depășind iranienii și irakienii ca fiind cei mai mari cumpărători străini în ultimii doi ani.

Eva Rapoport a lucrat pentru "Ark Project" și i-a ajutat pe rușii sosiți la Istanbul cu cazare gratuită și asistență juridică, dar acum s-a alăturat și ea exodului din Turcia. Problemele birocratice s-au dovedit a fi prea împovărătoare pentru mulți.

Un alt factor, a adăugat Rapoport, este presiunea exercitată în Turcia asupra drepturilor omului, cum ar fi libertatea de întrunire.

"După ce Navalnîi a fost ucis, chiar și în Rusia oamenii s-au adunat pentru a-i cinsti memoria. Nu ne-am putut apropia de consulatul din Istanbul. Am schimbat un regim autoritar cu altul", a spus ea.

Articol recomandat de sport.ro
Un supercomputer a dat pronosticul pentru România - Ucraina după 10.000 de simulări
Un supercomputer a dat pronosticul pentru România - Ucraina după 10.000 de simulări
Citește și...
Un acord de pace pe care Ucraina și Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022, publicat de Die Welt
Un acord de pace pe care Ucraina și Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022, publicat de Die Welt

Negociatori ucraineni şi ruşi au redactat un proiect al unui acord de pace, la puţin timp după invazia Ucrainei de către Rusia, care ar fi putut să pună capăt războiului la câteva săptămâni după ce a început, susține Die Welt.

Încleștări dramatice pe front în Ucraina. Generalii ruși aruncă în luptă mii de oameni și blindate. Mai multe sate, ocupate
Încleștări dramatice pe front în Ucraina. Generalii ruși aruncă în luptă mii de oameni și blindate. Mai multe sate, ocupate

Într-un moment de încleștări dramatice pe front, Vladimir Putin a decis să facă mai multe schimbări la conducerea armatei.

Raport Human Rights Watch: Armata rusă a executat cel puțin 15 soldați ucraineni care s-au predat, începând din decembrie
Raport Human Rights Watch: Armata rusă a executat cel puțin 15 soldați ucraineni care s-au predat, începând din decembrie

Human Rights Watch, o organizație non-guvernamentală pentru apărarea drepturilor omului, afirmă că mai mulți soldați ucraineni au fost uciși cu sânge rece de ruși, ceea ce constituie o încălcare clară a Convențiilor de la Geneva.

 

 

 

Recomandări
Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD:
Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD: "România este roșie. Avem un partid-stat"

Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, şi-a anunţat, duminică după-amiază, candidatura pentru funcţia de preşedinte al USR.

Trump amenință că va pune capăt sprijinului american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte. Atac frontal la Zelenski
Trump amenință că va pune capăt sprijinului american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte. Atac frontal la Zelenski

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a criticat aploarea sprijinului militar și financiar acordat de țara sa Ucrainei și a amenințat că va rezolva "imediat problema" dacă va reveni la Casa Albă.

Incident grav la EURO 2024. Un bărbat a fost împușcat de polițiști după ce i-a atacat cu un târnăcop | VIDEO
Incident grav la EURO 2024. Un bărbat a fost împușcat de polițiști după ce i-a atacat cu un târnăcop | VIDEO

Un bărbat a fost împuşcat de poliţie după ce a ameninţat forţele de ordine cu un topor şi un dispozitiv incendiar, duminică, la Hamburg, cu câteva ore înainte de startul meciului Polonia-Ţările de Jos, de la EURO 2024, relatează L'Equipe.