Criza in Ucraina. Rusia ameninta cu un razboi ca in Georgia, in 2008, si cere retragerea trupelor ucrainene din estul tarii

×
Codul embed a fost copiat

23 aprilie 2014. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat miercuri ca, in cazul in care interesele tarii sale in Ucraina vor fi atacate, Rusia va raspunde ca in Georgia, in 2008, cand a trimis tancuri in aceasta tara.

ORA 23:12 Kievul reitereaza indemnul catre Moscova de a retrage trupele ruse de la frontiera cu Ucraina, in conformitate cu prevederile acordului de la Geneva, a anuntat miercuri Ministerul ucrainean de Externe intr-un comunicat, relateaza agentia oficiala Ukrinform.

"Ucraina cere din nou Rusiei sa-si retraga fortele militare care se afla in prezent de-a lungul frontierei ruso-ucrainene. Concentrarea trupelor in aceasta zona reprezinta o amenintare reala care putea duce la agravarea situatiei in estul Ucrainei", afirma Ministerul de Externe, adaugand ca "grupurile separatise proruse din regiune ar putea profita de prezenta trupelor ruse pentru a provoca intrarea acestora pe teritoriul ucrainean".

Ucraina a pierdut deja razboiul cu Rusia pe hartie. Ce armate au cele 2 tari: INFOGRAFIC INTERACTIV

Diplomatia ucraineana subliniaza ca autoritatile de la Kiev doresc o solutionare pasnica a situatiei din estul tarii si sunt hotarate sa puna in aplicare acordul de la Geneva. Referitor la prezenta trupelor ucrainene in estul Ucrainei, ministerul afirma ca acestea au rolul de a garanta securitatea cetatenilor, indiferent de nationalitatea lor.

"Mai mult decat atat, aducerea trupelor (ucrainene) in stare de alerta reprezinta o reactie legitima la amenintarile si agresiunea din partea Rusiei impotriva integritatii teritoriale a statului nostru", potrivit comunicatului diplomatiei ucrainene.

Citește și
Joe Biden
Criza din Ucraina. SUA l-a trimis pe Biden la Kiev pentru a sprijini noul Guvern. Ianukovici cere evitarea conflictelor
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Cat de mare este riscul unui razboi cu Rusia cu arme atomice

ORA 18:35 Rusia insista ca Administratia de la Kiev sa retraga trupele din estul Ucrainei, unde a fost reluata "operatiunea antiterorista" contra separatistilor prorusi, anunta Ministerul rus de Externe, citat de AFP.

"Rusia insista din nou pentru detensionarea imediata a situatiei in sud-estul Ucrainei, asupra retragerii trupelor ucrainene si inceperii unui nou dialog interucrainean, cu participarea tuturor formatiunilor politice", a comunicat Ministerul rus de Externe. A

Administratia proeuropeana de la Kiev a reluat, marti, "operatiunea antiterorista" impotriva separatistilor prorusi din estul Ucrainei.

Rusia ameninta cu o interventie in Ucraina similara celei din Georgia

"Daca interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruse sunt atacate in mod direct, asa cum au facut in (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu vad alta cale decat de a raspunde, cu respectarea dreptului international", a declarat seful diplomatiei ruse pentru postul de televiziune RT.

Pe de alta parte, senatorul republican american John McCain a criticat din nou reactia Administratiei Barack Obama fata de actiunile Rusiei in Ucraina. El a avertizat ca exista riscul raspandirii crizei ucrainene in Republica Moldova si in tarile baltice. Intr-un interviu acordat MSNBC, McCain a denuntat atitudinea "ezitanta" a presedintelui Barack Obama. "In opinia mea, presedintele Obama nu apreciaza importanta rolului de conducere al Statelor Unite pe plan global. Nu apreciaza faptul ca suntem o natiune exceptionala", a spus senatorul republican de Arizona.

"Rolul de conducere nu inseamna ca americanii trebuie sa lupte in toate razboaiele. inseamna asigurarea pacii prin exercitarea puterii, ajutarea popoarelor care lupta pentru libertate", a continuat McCain, sugerand oferirea de armament poporului ucrainean, ajutarea Ucrainei in parcursul integrarii europene si oferirea de credite prin intermediul Fondului Monetar International.

"Problemele din Ucraina se raspandesc in tarile vecine, in Republica Moldova si in statele baltice", a atras atentia McCain, descriind situatia, dupa o vizita in regiune, ca fiind "incerta".

Presedintele Ucrainei: Militantii pro-rusi au intrecut masura!

Kievul le-a trimis un mesaj dur separatistilor din estul Ucrainei, pe care ii acuza ca ar fi torturat si omorat doua persoane, printre care un politician din partidul Iuliei Timosenko. Militantii pro-rusi au intrecut masura, a declarat presedintele interimar de la Kiev, care a anuntat reluarea operatiunii antiteroriste pentru eliberarea cladirilor oficiale ocupate de rusofoni. Marti, vicepresedintele Joe Biden, aflat intr-o vizita in Ucraina, a amenintat Rusia cu noi sanctiuni si izolarea internationala, daca nu ia masuri pentru detensionarea situatiei.

La doar cateva ore dupa intalnirea cu vicepresedintele american Joe Biden, liderul interimar de la Kiev a anuntat reactivarea operatiunii anti-teroriste, oprita in perioada sarbatorilor pascale.

Daniel Sandford, corespondent BBC: "Presedintele a spus ca relanseaza operatiunea dupa ce au fost descoperite trupurile neinsufletite a doua persoane, care par sa fi fost torturate. Una dintre victime este un politician local."

Ar fi vorba despre Vladimir Ribak, un consilier local din partea partidului Iuliei Timosenko. In imaginile difuzate de BBC, il vedem pe Ribak in ziua in care a fost dat disparut. Politicianul a fost inconjurat de indivizi inarmati si oprit sa intre intr-o cladire ocupata de separatistii rusofoni.

Anuntul Kievului, dar si tonul declaratiilor oficiale, par sa arate ca acordul de la Geneva este un capitol incheiat.

Joe Biden, vicepresedintele SUA: "Ii cerem Rusiei sa nu mai ofere sustinere indivizilor care se ascund in spatele mastilor, in uniforme fara insemne, si care seamana instabilitate in estul Ucrainei."

Arseni Iaţeniuk, premierul interimar al Ucrainei: "(Rusia) nu trebuie sa se poarte ca un gangster al vremurilor moderne."

Ca sa isi linisteasca partenerii din NATO, Washingtonul a anuntat ca va trimite 600 de soldati in Polonia si in Tarile Baltice. Acestia vor participa in lunile urmatoare la o serie de exerciti militare. Oficialii de la Pentagon nu au exclus posibilitatea ca soldati americani sa ajunga in curand si in alte tari membre NATO din zona.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Criza din Ucraina. Kievul vorbeste despre un
Criza din Ucraina. Kievul vorbeste despre un "act terorist" al separatistilor prorusi. SUA trimite militari in estul Europei

22 aprilie 2014. SUA a decis sa trimita 600 de militari in Polonia si tarile baltice, dupa ce un avion ucrainean a fost lovit de artileria separatistilor prorusi din estul tarii.

Criza din Ucraina. SUA l-a trimis pe Biden la Kiev pentru a sprijini noul Guvern. Ianukovici cere evitarea conflictelor
Criza din Ucraina. SUA l-a trimis pe Biden la Kiev pentru a sprijini noul Guvern. Ianukovici cere evitarea conflictelor

Autoritatile de la Kiev "incalca grav" acordul de la Geneva, care prevede in special dezarmarea gruparilor armate ilegale si evacuarea cladirilor ocupate in orasele ucrainene, a apreciat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

Criza din Ucraina. Kiev:
Criza din Ucraina. Kiev: "Putin vrea sa refaca URSS, ar fi cel mai mare dezastru din acest secol." Atac sangeros in Slaviansk

20 aprilie 2014.Separatistii prorusi de la Slaviansk, unul dintre fiefurile acestora in estul Ucrainei, au cerut duminica Rusiei sa le livreze armament si au amenintat ca-l vor impusca pe ministrul ucrainean de Interne.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.