Nou bilant al cutremurului din Italia: 8 romani morti, 19 disparuti. O femeie a aflat abia in spital ca baiatul ei s-a stins

×
Codul embed a fost copiat

Italia tremura in continuare, prinsa in cosmarul declansat de cutremurul de marti noaptea, dar si in Romania creste numarul familiilor indoliate.

Situatia romanilor afectati de cutremur:
♦ 8 au murit
♦ 5 raniti
♦ 19 sunt disparuti
♦ 10 sunt intr-o tabara de sinistrati
♦ 1 copil de 11 ani este cautat sub daramaturi

Catastrofa din Italia provoaca de la zi la zi, tot mai multa durere, inclusiv pentru romani: numarul conationalilor care si-au pierdut viata in seismul de miercuri a crescut in vineri seara la 8.

Alti 5 romani zac in spitale, iar 19 romani sunt dati disparuti. Pentru gasirea lor se fac eforturi uriase! Pana acum, bilantul mortilor dupa seismul de 6,2 pe scara Richter, a ajuns la 267. Guvernul de la Roma a declarat stare de urgenta.

Citește și
cutremur Italia
Cutremur in Italia. Bilantul victimelor a fost revizuit la 250 de morti. Cursa contracronometru pentru echipele de salvare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Orasul care era vizitat, in special vara, de numerosi turisti atrasi de atmosfera sa medievala si cladirile cochete, arata acum ca dupa un bombardament:

"Astea sunt imaginile care te intampina de la cativa kilometri de intrarea in orasul Amatrice, peste tot ruine, insa adevarata dimensiune a dezastrului o poti gasi in momentul in care intri propriu-zis in oras.

Dezastrul se intinde de la un capat la altul al localitatii. Sunt rare casele care au ramas intregi. Peste tot sunt gramezi uriase de moloz, ziduri prabusite, printre care mii se salvatori cauta, in ritm sustinut, supravietuitori. Este o cursa contra-cronometru, pentru viata. O lupta in care fiecare secunda conteaza", a relatat de la fata locului corespondentul PRO TV Catalin Radu Tanase.

Barbat: "Vrem sa dam o mana de ajutor ca sa eliberam oamenii, strazile, sa aducem mancare, apa, tot ce le este necesar in aceste momente. Facem orice. Daca ni se spunem sa sapam, sapam. Pur si simplu."

O familie de romani a simtit cum fiorul durerii le ingheata inimile. Pe Emanuel - un baietel de 11 ani - nu l-au gasit de miercuri - de la cutremur. Unchiul lui si cativa prieteni au fost chemati sa-l identifice. Autoritatile au gasit aseara trupul unui copil, printre ruinele casei in care locuia Emanuel, impreuna cu mama. Pe mama, salvatorii au gasit-o in viata dupa 7 ore de cautari. Iar familia a sperat ca si baietelul traieste. Din pacate insa, a murit.

Femeia este la spital, in grija medicilor, si a fost operata de doua ori. In putinul timp in care a fost constienta, a intrebat mereu de baiatul ei, apoi le-a spus rudelor ca nu mai crede ca este in viata.

Pana sa afle cumplita veste a mortii copilasului, si fratele femeii, aflat in tara, a postat pe Facebook mesaje disperate de ajutor: "Inca il cautam pe Emi, presa italiana a publicat acest articol in speranta ca cineva l-a vazut undeva, va rugam din suflet, suntem cu totii devastati."

Poza Irinei si a lui Emanuel a aparut in presa italiana sub titlul "Apelul dramatic al unei mame: gasiti-l pe fiul meu!" Dar deznodamantul a fost tragic.

Prin aceeasi durere crunta, a pierderii oamenilor dragi, trec foarte multi romani. In apropiere de Amatrice, autoritatile au amenajat un loc unde rudele sau cunoscutii sunt chemati sa se uite la pozele victimelor gasite fara viata printre ruine. Este dificil si traumatizant pentru multi, dar este singura modalitate de identificare.

O alta tanara se framanta acasa, in Romania, pentru ca nu are nicio veste despre mama ei. Elena Olaru are 68 de ani si este din localitatea Asau, judetul Bacau. Ingrijea o batrana in Amatrice, iar - din ziua cutremurului - familia nu stie daca este in viata. Telefonul ii suna in gol. "Am anuntat si consulatul si politia si nu o gaseste. Asteptam raspuns. Aseara a verificat listele cu cei morti si nu era. Dar nu stim nici daca este intr-un centru sau un spital."

Devastata este si familia Aureliei Daogaru, tanara care a pierit sub daramaturi impreuna cu sotul italian. Doar baiatul ei de 11 ani a scapat cu viata, pentru ca a fost salvat de un prieten care dormea cu el si a simtit cutremurul. Fratele vitreg al Aureliei, un baiat de 18 ani luat in plasament, s-a sinucis anul trecut, apoi bunicii materni ai femeii s-au prapadit si ei. Familia este din nou indoliata pentru Aurelia.

5.000 de salvatori de la Protectia Civila sunt implicati in cautari, dintre care aproape o mie de pompieri. Sunt insa si zeci de voluntari si caini de urma. Nimeni nu ramane indiferent la suferinta imensa prin care trec rudele celor despre care nu se mai stie nimic. Oamenii sunt umar la umar in aceasta misiune.

Baiat: "Vrem neaparat sa ajutam. Cand auzim ca trebuie ceva, aducem imediat. Alimente, apa, casti de protectie, manusi."

Printre salvatori se numara si romani. Imediat dupa cutremur, Ionut Lavro, un tanar stabilit in Amatrice, a scos de sub daramaturi un baietel de 7 ani.

Ionut Lavro: "A cazut In Amatrice totul a cazut, e ras. Am iesit afara, speriati. Am scos un copil de sub daramaturi, un copil de 7-8 ani, italian, parintii erau morti. I-a cazut tot acoperisul in cap, nu puteam cu barne de lemn, ne-am chinuit sa le scoatem. Am asteptat sa iasa parintii, dar i-a scos morti."

Romanca: "Ceva de necrezut, nu sunt cuvinte sa descriem, frica pe care am avut-o, tot ce s-a intamplat, casa cum cadea pe noi, cum reuseam sa iesim.
Catalin Radu Tanase: Ionut mi-a spus ca ati salvat pe cineva.
Romanca: Da, baietii de la noi din sat au reusit sa salveze un baiat

Catalin Radu Tanase: Sa mai zica cineva de romanii nostri din Italia. Ati salvat un italian.
Ionut Lavro: Da, un italian. Si alti italieni, am tipat dupa ei si se faceau ca au treaba, ca vorbesc la telefon. Doi italieni s-au bagat si cu mine.

Femeie: "Am inceput sa tip, am mers peste daramaturi desculta de mana cu sotul meu, am cazut, m-am ridica, am mers 7 km pe jos, ne-a prins o masina, ne-a luat pana la copii, nu credeam ca le mai gasim stiam ca e casa veche. Cand am ajuns acolo, le-am gasit in fata bisericii, erau desculte, in pijamale, plangeau, fata mea era lovita la cap si la spate. Au aterizat de la etajul 2 la etajul 1 cu patul, s-a daramat acopericul tot, cumnata mea a ramas suspendata pe o teava de gaze. Au iesit pe o fereastra, pe o perdea.

Peste 2.500 de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele facute una cu pamantul. Pentru cei mai multi, acum, acasa inseamna taberele pentru sinistrati. Voluntarii le aduc acolo mancare calda si distribuie provizii.

Ambasadorul Romaniei la Roma, George Gabriel Bologan: "Suntem alaturi de ei, suntem aici prezenti cu o echipa a Ambasadei Romaniei de la Roma, avem o echipa mobila pentru a elibera documentele de care au nevoie."


Privind cu deznadejde spre locul in care destinele le-au fost schimbate dramatic, bietii oameni se agata acum de speranta.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR DE VINERI:

UPDATE 18:30 MAE a confirmat decesul a inca doi romani: 

Potrivit ultimelor informatii, Ministerul Afacerilor Externe anunta cu profund regret ca, in urma seismului din Italia survenit la data de 24 august 2016, au fost confirmate inca doua decese ale unor cetateni romani. In prezent, numarul cetatenilor romani decedati in urma tragicului eveniment se ridica la 8.

Avand in vedere complexitatea actiunilor necesare pentru gestionarea situatiei, din dispozitia ministrului afacerilor externe, o echipa consulara mobila din cadrul Unitatii de Reactie Rapida a MAE, pregatita sa intervina inca de la debutul calamitatii, se va deplasa, in regim de urgenta, la Roma, in cursul diminetii de 27 august 2016, pentru a sprijini demersurile echipelor mobile ale Ambasadei Romaniei la Roma si Consulatului General al Romaniei la Bologna, aflate deja la fata locului.

In ceea ce priveste semnalarile privind cetatenii romani dati disparuti, numarul cazurilor aflate in atentia Ministerului Afacerilor Externe este in prezent de 19. Demersurile pentru identificarea acestora sunt in derulare, verificarile efectuandu-se in permanenta coordonare cu autoritatile italiene competente.

 

UPDATE 16:00 Identitatea inca uneia dintre victime a fost precizata: este vorba despre Steluta Novac din Zorleni, judetul Vaslui. Potrivit primarului comunei Zorleni, Paula Hultoana, familia femeii a primit vestea joi seara. Familia este in legatura cu reprezentantii autoritatilor si asteapta informatii cu privire la repatrierea trupului neinsufletit. Ziarul local Vremea Noua afirma ca trupul femeii a fost gasit printre ruine, cu buletinul in mana, ceea ce a permis identificarea ei.

'Este o veste trista pentru noi. Vom sprijini cum putem familia femeii, iar daca este cazul le vom pune la dispozitie o masina pentru a aduce acasa, de la aeroport, trupul femeii decedate', a declarat, vineri, primarul comunei Zorleni, Paula Hultoana.

Femeia decedata, Steluta Novac, avea 47 de ani, nu era casatorita, nu avea copii si lucra de 8 ani in Italia. Ea lucra la restaurantul Hotelului “Roma” din Amatrice si avea grija de mama patronului. Potrivit rudelor, ea fusese acasa in primavara acestui an si era foarte bucuroasa ca si-a vazut parintii.

Cutremurul de miercuri care a distrus mai multe sate din centrul Italiei s-a soldat cu 267 de morti si 387 raniti, potrivit unui nou bilant al Protectie Civile italiene, dat publicitatii vineri si citat de agentia France Presse.

UPDATE 10:00 Ionut Valcu, purtatorul de cuvant MAE a declarat pentru Stirile PRO TV : "Confirmam cu regret decesul celui de-al saselea roman. Este vorba de o femeie adulta. Va pot informa ca avem 5 cetateni romani, internati in spitalele din zone. Medicii au confirmat pentru cei de ambasada ca starea lor este stabila. Avem 17 cetateni romani dati disparuti, iar verificarile continua. Echipa consulara este inca la fata si colaboeaza cu autortiatile italiene. Echipele noastre de la Roma si Bologna tin legatura in permentan cu familiile celor disparuti si ii putem sprijini cu ajutor pentru eliberarea documentelor.

UPDATE 8:00: Ministerul Afacerilor Externe anunta ca a fost confirmat cel de-al saselea deces al unui cetatean roman, survenit in urma seismului din Italia, si transmite condoleante familiilor indoliate. Anuntul a fost facut vineri dimineata.

Potrivit unui comunicat MAE referitor la cei 5 cetateni romani raniti si internati in spitale din proximitate, medicii curanti au comunicat Ambasadei Romaniei la Roma ca starea acestora este momentan stabila, viata nefiindu-le pusa in pericol.

"Continua demersurile pentru identificarea altor 17 cetateni romani dati disparuti. Verificarile in acest sens se efectueaza in permanenta coordonare cu autoritatile italiene competente", se mai arata in comunicatul citat.
 
Seismul a fost urmat de peste 700 de replici, care ii fac pe oameni sa tresara la fiecare miscare a pamantului, ce le aduce aminte, din nou, de moarte.

Potrivit celui mai recent bilant, sunt 268 de vieti pierdute. Iar printre cei care nu au avut scapare se numara si 6 romani.

Alti 5 sunt in grija medicilor, iar 17 se afla pe lista persoanelor disparute. Cautarile continua insa, zi si noapte, printre ruine.

Joi, in Amatrice, una dintre cele mai afectate localitati, a ajuns si corespondentul nostru Catalin Radu Tanase.Disperarea oamenilor care au pe cineva drag sub daramaturi creste cu fiecare minut. Incearca sa treaca de barajul autoritatilor, ca sa mearga sa-i caute pe disparuti acolo unde stiu ca i-au lasat in viata.

"E lesene de inteles de ce in ultimele zeci de ore autoritatile fac un zid la propiu in fata oricarui om ar vrea sa inainteze catre centrul comunei Amatrice. Fac asta pentru ca au nevoie de spatiu pentru a cauta eventualele persoane care sunt inca in viata, sub daramaturi. Au nevoie de liniste, pentru ca se bazeaza, in afara de cainii de urma, pe orice zgomot, cat de mic, pe care l-ar putea auzi de undeva de sub daramaturi" a relatat corespondentul  PROT TV Catalin Radu Tanase de la fata locului.

"Am reusit sa ajung pana la intrarea orasului. Sunt toti care muncesc, sunt veniti militari, pompieri, carabinieri, toate fortele de ordine care sapa in continuu." 

Maricica Iosub este una dintre romancele pe care echipajele de urgenta au gasit-o sub ruine, in Amatrice. Sora ei a fost nevoita sa-i identifice trupul.

Sub aceleasi daramaturi, a mai fost gasita o persoana, dar deocamdata nu i se cunoaste identitatea. Maricica avea 35 de ani. Plecase din Botosani sa-si faca o viata mai buna in Italia. Lucra la un restaurant din Amatrice. In tara, rudele ii plang soarta tragica. Una dintre surori a scris pe Facebook un mesaj de adio:

O alta romanca pe care autoritatile italiene au gasit-o fara suflare este Aurelia Dăogaru. Era din localitatea Malul Mare, judetul Dolj, si venise in vacanta, impreuna cu sotul italian si copilul - exact in zona seismica, in Amatrice. Casa in care dormeau a cazut intr-o groapa imensa, formata in urma cutremurului, care a rupt pamantul in doua. Doar baiatul ei de 9 ani a supravietuit. A iesit singur dintre ruine si a cerut ajutor.

Trupurile parintilor sai au fost gasite joi noapte.Printre ruine, au fost gasiti si supravietuitori. Angelica Rubei are 40 de ani, este din Botosani si a fost internata in spital impreuna cu cei doi copii ai ei - si ei surprinsi de cutremur. Sotul Angelicai, un italian, a murit. Si nepoata ei, Emanuela Barariu, de 21 de ani primeste ingrijiri medicale. In haosul creat, a reusit sa transmita acasa doar un mesaj audio inregistrat in care le spune rudelor ca e bine.

Un preot roman aflat in zona afectata de cutremur s-a mobilizat, impreuna cu o echipa de voluntari.

De joi, cauta un copil de 11 ani, surprins sub daramaturi. Pe mama lui au gasit-o in viata.

Bogdan Gheorghică, preot in Italia: "Mama a fost gasita ieri, dupa 7 ore de cautari. A stat 7 ore sub ruine. Incercam sa mergem la centru de informati, cu poze, cu descrieri ale imbracamintii in care se aflau la ora tragediei."

Comunitatea de romani s-a mobilizat si incearca sa dea o mana de ajutor autoritatilor. Pentru ca civilii nu au voie sa intre in localitatea Amatrice, din motive de siguranta, oamenilor nu le ramane decat sa imparta poze si sa ofere informatii in locurile special amenajate.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Povestile romanilor care traiesc in satele distruse de cutremur.
Povestile romanilor care traiesc in satele distruse de cutremur. "Ne-au murit prietenii, nu mai avem nimic"

In centrul Italiei, distrus de cutremur, locuiesc si multi romani. Unii au aflat cu durere ca 5 dintre ai lor nu mai sunt in viata. Altii au stat de vorba joi cu corespondentul nostru, Catalin Radu Tanase, care a ajuns la locul dezastrului.

Cutremur in Italia. Bilantul victimelor a fost revizuit la 250 de morti. Cursa contracronometru pentru echipele de salvare
Cutremur in Italia. Bilantul victimelor a fost revizuit la 250 de morti. Cursa contracronometru pentru echipele de salvare

LIVE UPDATE. Salvatorii italieni nu contenesc nicio clipa eforturile supraomenesti ca sa gaseasca supravietuitori printre ruinele care au sluțit superba regiune din centrul Italiei.

Cinci romani au murit in cutremurul din Italia, 18 sunt dati disparuti.
Cinci romani au murit in cutremurul din Italia, 18 sunt dati disparuti. "Mi-a luat Dumnezeu tot ce am avut mai drag pe lume"

Cinci romani au fost gasiti morti in ruine dupa cutremurul care a indoliat Italia acum 40 de ore.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.