China vrea sa consolideze puterea lui Kim Jong-un. Se teme de o eventuala prabusire a Coreei de Nord

Coreea de Nord

China, care a anticipat mai de mult moartea lui Kim Jong-il si perioada de tranzitie din Coreea de Nord, va face totul pentru a consolida instalarea fiului acestuia la conducerea acestei tari aliate, imprevizibile si care detine arma nucleara.

Decesul, pe 17 decembrie, al "liderului iubit" nu a luat China prin surprindere, dovada fiind rapiditatea cu care si-a exprimat "condoleante profunde", l-a recunoscut pe Kim Jong-un si si-a exprimat, ulterior, grija fata de stabilitatea Coreei de Nord.

"Chinezii se pregateau (de decesul lui Kim Jong-il) impreuna cu nord-coreenii", afirma Scott Bruce de la Universitatea din San Francisco. "Calatoriile in China ale lui Kim Jong-il din ultimii trei ani par a fi motivate partial de pregatirile pentru succesiunea sa", subliniaza el.

Iar Kim Jong-il, afectat de un atac cerebral in 2008, a efectuat cel putin patru vizite in decurs de aproape un an, pana in vara lui 2011, la marele sau aliat si cel mai important furnizor de ajutoare pentru tara sa. De asemenea, fiul sau cel mic pare ca s-a intalnit cu o delegatie formata din oficiali chinezi de rang inalt la Phenian, la sfarsitul lui 2010.

"Aceasta i-a acordat binecuvantarea Beijingului pentru cea de a treia generatie (a familiei) Kim", adauga analistul. Nimeni nu se indoieste ca China va supraveghea gesturile noii conduceri, mai extinse, de cealalta parte a frontierei comune de 1.400 de kilometri.

Citește și
Kim Jong Il si Kim Jong Un
Presedintele sud-coreean: "Daca Coreea de Nord se aseaza la masa negocierilor, incepem o noua era"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Insa Beijingul va incerca, de asemenea, sa joace un rol sporit, potrivit unor experti care, la fel ca Scott Bruce, vad China "punand Coreea de Nord si mai mult sub atentie, pentru a se asigura ca acest stat nu se prabuseste".

Pentru China, stabilitatea vecinului sau este cu atat mai cruciala in acest an, de reinnoire a echipelor comuniste aflate la conducere la Beijing si de relansare a cresterii economice.

Ea este ingrijorata de ideea unei prabusiri a Coreei de Nord, care ar insemna "riscul refugiatilor, armelor nucleare scapate de sub orice control, haos economic regional si stationarea de militari americani in Peninsula Coreea", afirma John Feffer, coordonator al Foreign Policy in Focus, cu sediul la Washington.

In opinia Valeriei Niquet de la Fundatia pentru Cercetare Strategica cu sediul la Paris, "principala temere" a Chinei este sa vada prabusindu-se un regim care are o "importanta strategica considerabila" pentru ea. Mai ales intr-o perioada in care "reasezarea regionala (a) Statelor Unite (in Asia) si consolidarea aliantelor regionale in jurul Washingtonului" evolueaza "in sens contrar intereselor" Beijingului.

China vrea, de asemenea, sa isi pastreze rolul de "intermediar esential" in dosarul nuclear nord-coreean si in negocierile intre multilaterale pe care le gazduieste si pe care vrea sa le relanseze.

Astfel, prioritatea sa este nu doar "o linistire, asa cum a spus-o interlocutorilor sai japonezi, americani si sud-coreeni" dupa moartea lui Kim Jong-il, ci si, "in masura posibilului, controlarea procesului de succesiune din Coreea de Nord", apreciaza Niquet.

"China va face tot ceea ce va fi necesar pentru a permite consolidarea puterii lui Kim Jong-un", este de parere Feffer. Mai ales prin intermediul dezvoltarii economice a acestei tari victima a unor penurii si sanctiuni internationale.

In cadrul vizitelor in zone dezvoltate sau in uzine, Kim Jong-il a profitat de ultimele sale calatorii in China pentru a observa indeaproape experienta formidabil de reusita a unei deschideri economice.

China va incerca sa "injecteze suficiente resurse si expertiza in Coreea de Nord, cu scopul de a pune aceasta tara pe picioare", apreciaza Feffer. In schimbul lor, Beijingul a negociat acorduri favorabile in domeniul extractiei de cupru, carbune si chiar terenuri rare si a obtinut acces la porturi, ca cel de la Rajin (est), care ii ofera acces la Marea Japoniei timp de zece ani.

Cresterea la un nivel exprimat cu doua cifre a schimburilor comerciale, care au alimentat o coruptie ce face sa huzureasca elitele nord-coreene, ar urma sa continue. China "este pregatita sa sustina (Phenianul) in reformele vizand stabilitatea", confirma Jia Qingguo de la Universitatea din Beijing. "Bineinteles, Guvernul chinez este ingrijorat", continua acesta. "Baza puterii lui Kim Jong-un nu este destul de solida. Acesta este lucrul cel mai ingrijorator", a subliniat el.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Duminica a fost ziua lui Kim Jong-un.
Duminica a fost ziua lui Kim Jong-un. "Geniul geniilor" doarme doar 3 ore/noapte si mananca rar

Coreea de Nord l-a sarbatorit duminica pe noul sau lider Kim Jong-un, cu ocazia aniversarii sale, difuzand un documentar in care fiul cel mic al lui Kim Jong-il este calificat drept "geniul geniilor" in materie de strategie militara.

Presedintele sud-coreean:
Presedintele sud-coreean: "Daca Coreea de Nord se aseaza la masa negocierilor, incepem o noua era"

Noul lider de la Phenian nu are timp de pierdut. A si inceput vizitele de lucru. In paralel, presedintele sud-coreean spera intr-o schimbare in Nord, dar ramane vigilent.

Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud.
Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud. "Vor plati pentru pacatele de neiertat"

Phenianul a indepartat vineri orice posibilitate de a discuta cu Guvernul actual al Coreei de Sud, la o zi dupa instalarea lui Kim Jong-un la conducerea Coreei de Nord, care-i succede tatalui sau Kim Jong-il, mort pe 17 decembrie.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.