China anunta oficial ca renunta la politica "singurului copil" dupa 35 de ani. Ce i-a impins pe comunisti sa schimbe legea
Cuplurile din China au voie de acum sa faca doi copii, anunta agentia de stat Xinhua, fiind astfel abolita legea unicului copil, veche de 35 de ani.
"Pentru a promova o crestere echilibrata a populatiei, China va continua sa respecte politica de control si isi va imbunatati strategia de dezvoltare. China va implementa politica "un cuplu, doi copii", intr-o incercare proactiva de a adresa problema imbatranirii populatiei", anunta agentia de stat Xinhua.
Controversata reglementare a unicului copil a fost introdusa in 1979, pentru a incetini cresterea populatiei, una careia statul nu mai putea sa ii faca fata.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Aproximativ 400 de milioane de nasteri au fost astfel interzise, conform unor estimari, scrie BBC. Cuplurile care incalcau legea erau pedepsite fie prin amenzi, concedieri si chiar prin avorturi fortate.
Decizia a fost luata in cursul celei de-a cincea plenare a Comitetului Central al PCC, ce s-a incheiat joi, potrivit Xinhua, dupa patru zile de lucrari consacrate adoptarii celui de-al 13-lea plan cincinal (2016-2020).
Ultima masura de relaxare a acestei politici, la sfarsitul anului 2013, a avut un efect limitat in sensul ca nu a fost aplicata in totalitate si, de altfel, multe cupluri de chinezi nu doreau decat un singur copil din motive financiare.
Minoritatile din China nu sunt supuse politicii de limitare a nasterilor, iar chinezii din mediul rural au dreptul sa aiba doi copii daca primul nascut este fetita.
Plenara PCC a adoptat obiectivul unei cresteri economice medii-inalte pentru 2016 si in anii urmatori, mentioneaza agentia de presa chineza. Obiectivul dublarii venitului pe cap de locuitor intre 2010 si 2020 si sustinerea consumului au fost de asemenea alte obiective adoptate. Plenara PCC a aprobat de asemenea excluderea a 10 dintre membrii sai acuzati de coruptie, abuz si alte infractiuni.