CEREMONIE ISTORICA la Vatican. Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea au fost facuti sfinti in fata a 800.000 de oameni

×
Codul embed a fost copiat

Papa Francisc a incheiat ceremonia de sanctificare a predecesorilor sai Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea printr-o veritabila baie de multime, plimbandu-se cu papamobilul si salutand sutele de mii de credinciosi.

UPDATE 15:00

Papa Francisc a incheiat ceremonia de sanctificare a predecesorilor sai Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea printr-o veritabila baie de multime, plimbandu-se cu papamobilul si salutand sutele de mii de credinciosi prezenti duminica in piata Sf. Petru din Vatican.Suveranul pontif a strabatut intr-un papamobil decapotabil piata Sf. Petru si Via della Conciliazione, aclamat de miile de credinciosi catolici, tineri si varstnici, care i-au aruncat cateva steaguri si tricouri. Cu exceptia a doua opriri pentru a saruta doi bebelusi, papa Francisc nu s-a oprit pentru a-i imbratisa pe oameni, multumindu-se sa ii binecuvanteze sau sa ii salute de la distanta.

Inainte de aceasta baie de multime, care a durat mai putin ca de obicei, potrivit imaginilor difuzate de BBC, suveranul pontif a salutat toate delegatiile oficiale care au asistat la ceremonie. Papa Francisc i-a sanctificat duminica pe doi dintre cei mai emblematici papi de dupa Al Doilea Razboi Mondial, Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, despre care a spus ca au fost "doi oameni curajosi", in fata miilor de credinciosi entuziasti, reuniti in piata Sf. Petru din Vatican.

Citește și
Papa
Cat de sfinte sunt hainele Papei Ioan Paul al II-lea. Controversele aparute cu cateva zile inainte de sanctificare
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Ii declaram si ii definim ca sfinti pe preafericitii Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea", a declarat, cu solemnitate, suveranul pontif, in fata portretelor uriase care ii reprezentau pe fostii papi Angelo Roncalli si Karol Wojtyla, desfasurate pe fatada bazilicii din piata. Aceasta fraza, pronuntata in latina, a fost aclamata de multime, in timp ce clopotele au rasunat in bisericile din Roma. In predica sa, papa Francisc a adus un omagiu celor "doi oameni curajosi", care purtau in suflet "o speranta vie" si care "au cunoscut tragedii, dar nu au fost zdrobiti de acestea".

Potrivit papei argentinian, cei doi noi sfinti catolici au contribuit la "restaurarea si actualizarea Bisericii potrivit fizionomiei sale de origine", prin Conciliul Vatican II, desfasurat intre 1962 si 1965, pe care papa italian l-a initiat.Ulterior, in timpul rugaciunii Regina Caeli, suveranul pontif a spus ca cei doi papi sanctificati "au contribuit de o maniera de netagaduit la dezvoltarea si pacea lumii". Papa Francisc l-a definit, totodata, pe Karol Wojtyla ca pe "un papa al familiei", o institutie pe care Biserica trebuie sa o apere si pe care el o considera o institutie prioritara.

Aceste cuvinte, care au incheiat ceremonia de sanctificare, au fost urmate cu strigate de bucurie - "Viva il papa!" - si aplauze. Ca o premiera absoluta in istoria de 2.000 de ani a Bisericii Catolice, aceasta dubla canonizare a avut loc in prezenta a doi papi - Francisc si predecesorul sau, Benedict al XVI-lea.

Din totalul celor 266 de papi care au condus Biserica Catolica in ultimii 2.000 de ani, 80 au fost sanctificati. Cu o jumatate de ora inainte de debutul ceremoniei, fostul papa german, sprijinindu-se intr-un baston, imbracat in alb si purtand o mitra, i-a salutat pe cardinalii si episcopii prezenti, ridicand ambele brate , in semn de multumire si comuniune.

Papa emerit s-a asezat apoi in primul rand, in stanga altarului. El a celebrat slujba care a marcat debutul ceremoniei, dar nu s-a aflat langa altar alaturi de papa Francisc, pentru a nu starni confuzie si pentru a nu lasa impresia ca Biserica Catolica are doi papi. Benedict al XVI-lea nu mai este papa si nu exercita niciun rol oficial.

La sfarsitul ceremoniei de sanctificare, papa Francisc s-a oprit din nou in fata predecesorului sau pentru a-i strange inca o data mainile cu multa caldura. La finalul ceremoniei, 98 de delegatii statale sau organizatii internationale, dintre care 24 de sefi de state si capete incoronate - regele si regina Spaniei si presedintele contestat din Zimbabwe Robert Mugabe - au defilat pentru a-l saluta pe papa Francisc. Unii dintre ei chiar s-au oprit in fata suveranului pontif pentru a face un "selfie" cu Jorge Bergoglio.

Dupa ceremonia de sanctificare, transmisa de numeroase de posturi de televiziune si in cateva sute de cinematografe din lume - in 3D - si urmarita de peste 2.000 de jurnalisti acreditati, a inceput o slujba religioasa, cu o Evanghelie cantata in latina si greaca, urmata de o predica a papei Francisc, distribuirea comuniunii, realizata de sute de preoti si diaconi, si o benedictiune pentru Regina Coeli (rugaciune adresata Fecioarei Maria) la care a participat intreaga multime.

Potrivit Vaticanului, care citeaza cifre din politie, 800.000 de persoane au asistat la ceremonie, dintre care o jumatate de milion s-au reunit in piata Sf. Petru si in apropierea acesteia. Ceilalti 300.000 de credinciosi erau dispersati in fata a sapte ecrane uriase instalate in locuri de legenda din Roma (Colosseum, Forumul roman, piata Farnese etc.).

Pentru a prinde un loc in piata, numerosi credinciosi au petrecut noaptea trecuta in parcuri, in sacuri de dormit intinse pe iarba sau pe banci, iar altii au participat la slujbele de pomenire si la sesiunile de rugaciuni nocturne.Canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, initiatorul Conciliului Vatican II (1962-1965) care a marcat deschiderea Bisericii Catolice catre lumea moderna, pare sa nu fie criticata de nimeni, cu exceptia traditionalistilor.

Ioan Paul al II-lea ramane cel mai popular papa din toate timpurile. Dar, chiar daca nimeni nu ii contesta statutul de star international si rolul pe care l-a jucat in prabusirea comunismului, exista totusi si detractori care ii reproseaza mai ales faptul ca "a inchis ochii" in fata infractiunilor de pedofilie din randul bisericii sale si severitatea fata de teologii disidenti.

Dupa alegerea istorica a papei Francisc, aflat de 13 luni in fruntea unei biserici care numara 1,2 miliarde de credinciosi catolici, aceasta dubla canonizare este perceputa ca un eveniment care ar putea contribui la disiparea amintirii acelor ani marcati de scandaluri, mai ales a scandalurilor cauzate de acuzatii de pedofilie, si la reconcilierea celor doua sensibilitati diferite din sanul Bisericii Catolice reprezentate de cei doi papi sanctificati.

UPDATE 12:40

Papa Francisc i-a sanctificat, duminica, in piata Sf. Petru din Vatican pe fostii papi Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea, in fata unei multimi de cateva sute de mii de credinciosi catolici veniti din lumea intreaga, informeaza AFP.

Multimea a aplaudat indelung dupa ce papa Francisc, foarte solemn, a rostit formula in limba latina pentru sanctificarea polonezului Karol Wojtyla, care a fost papa in perioada 1978 - 2005, si a italianului Angelo Giuseppe Roncalli, papa in perioada 1958 - 1963, initiator al Conciliului Vatican II.

Anterior, cardinalul Angelo Amato, prefect al cauzei sfintilor, a adresat trei cereri succesive papei Francisc, pentru a marca solemnitatea demersului: "Sfinte parinte, Sfanta Biserica, increzatoare in promisiunea Domnului de a trimite asupra ei Spiritul adevarului, care in toate epocile l-a ferit de greseala pe conducatorul suprem, il rog cu tarie pe Sfiintia Voastra sa ii inscrie pe acesti fii alesi in catalogul sfintilor".

Papa Francisc a raspuns atunci prin lunga formula consacrata in latina, limba oficiala a Bisericii Catolice: "In onoarea Sfintei Treimi, prin exaltarea credintei catolice si intarirea vietii crestine, cu autoritatea Domnului Nostru Iisus Hristos, a sfintilor apostoli Petru si Pavel, dupa o indelungata chibzuinta, dupa ce am invocat de mai multe ori ajutorul lui Dumnezeu si dupa ce i-am ascultat pe multi dintre fratii nostri din episcopat, ii declaram sfinti pe preafericitii Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea, si ii vom inscrie in catalogul sfintilor si stabilim ca ei vor fi onorati in intreaga Biserica in randul sfintilor", a declarat, solemn, papa argentinian.

Multimea i-a aclamat pe cei doi sfinti - ale caror portrete uriase erau desfasurate pe fatada bazilicii - in timp ce clopotele au sunat in bisericile din Cetatea Eterna.

Inainte de inceperea ceremoniei, papa Francisc a mers sa il salute, cu caldura, pe fostul papa Benedict al XVI-lea, aflat in primul rand, printre cardinalii prezenti la ceremonie.


 

UPDATE 11:00

Ceremonia de sanctificare a papilor Ioan Paul al II-lea si Ioan al XXIII-lea, doua dintre cele mai importante personalitati ale Bisericii Catolice, a inceput, duminica, in piata Sf. Petru din Vatican, informeaza bbc.com.

UPDATE 09:00

La festivitatile din Piata San Pietro sunt asteptti astazi 1 milion de pelerini, dar si 24 de sefi de stat sau de guvern, ori capete incoronate.

150 de cardinali, o mie de episcopi si 6 mii de preoti vor participa la ceremonia in aer liber, care va putea fi urmarita si pe ecrane uriase amplasate peste tot in Roma.

Roma a rasunat azi noapte de freamatul pelerinilor, veniti din lumea intreaga.

"M-a inspirat sa imi gasesc vocatia. Datorita lui am ales sa devin preot, asa ca este extraordinar sa iau parte la sanctificarea sa", spune un pelerin.

Evenimentul de astazi a fost supranumit si Ceremonia celor patru Papi, intrucat Papa emerit Benedict va oficia slujba de canonizare, alaturi de Papa Francisc.

"Patru papi intr-o singura ceremonie este un lucru extraordinar la care poti lua parte, pentru ca vezi cum se scrie istoria in fata ta. Este minunat sa fii aici si sa traiesti acest moment", spune un pelerin polonez.

Sambata, moaste ale celor doi papi au fost expuse la Roma. Printre relicve s-au mai numarat fiole cu sangele Papei Ioan Paul al 2-lea, si o boneta care i-a apartinut Papei Ioan al 23-lea.

Tot ieri, masina albastra, condusa candva de Papa Ioan Paul al 2-lea, si-a facut loc printre pelerinii stransi in Piata San Pietro.

Actualul proprietar a cumparat-o de pe internet, a reparat-o si a condus-o de la Berlin si pana in capitala Italiei pentru a asista la sanctificare.

In Mexic, credinciosii au mers ieri sa se roage in fata unui sicriu in care se afla o statueta de ceara ce il intruchipeaza pe Papa Ioan Paul al 2-lea.

Iar in Cracovia, mii de oameni s-au strans in fata uneia dintre casele in care a locuit Papa Ioan Paul al 2-lea. Acolo, au urmarit, proiectata pe fatzada cladirii, o prezentare in format 3D a vietii acestuia.

Zeci de milioane de credinciosi din toata lumea vor urmari slujba de astazi in direct la televizor sau in cinematografe.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Vaticanul a comprimat secole de istorie in numai 9 ani. Ce mai inseamna un miracol in drumul de la Papa la Sfant in 2014
Vaticanul a comprimat secole de istorie in numai 9 ani. Ce mai inseamna un miracol in drumul de la Papa la Sfant in 2014

In ajunul canonizarii Papei Ioan Paul al II-lea, se ridica o noua intrebare: unde e granita dintre a fi un bun crestin si a fi considerat sfant. Sau, mai bine zis, de cate miracole este nevoie pentru a te califica in “cursa pentru sanctificare”?

Cat de sfinte sunt hainele Papei Ioan Paul al II-lea. Controversele aparute cu cateva zile inainte de sanctificare
Cat de sfinte sunt hainele Papei Ioan Paul al II-lea. Controversele aparute cu cateva zile inainte de sanctificare

Vaticanul se pregateste pentru ceremonia de sanctificare a unuia dintre cei mai iubiti lideri al bisericii catolice - Papa Ioan Paul al II-lea.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Curtea Supremă a SUA i-ar putea respinge lui Donald Trump dreptul la imunitate în calitate de fost președinte
Curtea Supremă a SUA i-ar putea respinge lui Donald Trump dreptul la imunitate în calitate de fost președinte

Apar tot mai multe surprize neplăcute pentru fostul președinte american Donald Trump, în numeroasele dosare în care este cercetat.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.