Donald Trump, atacat de un contracandidat in dezbaterea republicanilor in cursa pentru Casa Alba: "Este un candidat haos"

×
Codul embed a fost copiat

Ultima confruntare televizata din acest an intre candidatii republicani la nominalizarea pentru alegerile prezidentiale din Statele Unite a avut loc aseara in Las Vegas.
 

Desi tema principala a discutiilor a fost siguranta tarii in fata atacurilor teroriste, Donald Trump si Jeb Bush au uitat de orice discurs politic si s-au intrecut in replici taioase.

Candidatii republicani pentru Casa Alba au jurat marti sa distruga organizatia Statul Islamic, in timpul primei dezbateri de dupa atentatele de la Paris si San Bernardino, dominata in totalitate de problemele de securitate nationala.

Donald Trump: Cred ca Jeb este o persoana speciala, insa avem nevoie de oameni rezistenti. Avem nevoie de inteligenta si de rezistenta. Jeb a declarat ca atunci cand imigrantii trec granita, este un act de iubire. Tu ai spus pe 30 septembrie ca ISIS nu este o amenintare.

Jeb Bush: Vorbesc eu sau tu?

Citește și
isis
Roma, transformata in desert si tancurile jihadiste inaintand spre Vatican. Cum arata "sfarsitul lumii" in versiunea ISIS
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Donald Trump: Tu nu vorbesti, tu ma intrerupi pe mine. Iti vei cere scuze, Jeb? Nu...

Jeb Bush nu s-a lasat mai prejos si l-a atacat la randul sau pe Trump, care, in urma cu cateva zile, a cerut ca musulmanilor sa le fie interzisa intrarea in America.

Jeb Bush: Donald, tu nu poti ajunge la Casa Alba doar insultand pe toata lumea. Donald are o multime de fani in mediul online, insa el este un candidat haotic si va fi un presedinte haotic. El nu poate fi comandantul suprem de care avem nevoie pentru a mentine tara in siguranta.

 

Jeb Bush nu a fost singurul care l-a atacat pe Trump. Rand Paul a declarat ca este imposibil sa sustii si Constitutia si pe Trump in acelasi timp.

Rand Paul: "Cand te intrebi cine esti si te gandesti sa il votezi pe Trump, gandeste-te, tu chiar crezi in Constitutie? Ei ne pot omori, dar si noi ii putem omori. Asta incerci tu sa spui. "

 

Nici Ben Carson nu s-a ferit de declaratiile controversate.

Ben Carson: "este de fapt un act de compasiune.Daca mergi acolo si termini treaba, este cu siguranta de preferat mortii provocate de o mie de dementi.

Moderator: Deci esti de acord cu moartea a mii de copii inocenti si civili?

Ben Carson: Ati inteles mesajul!

Pe de alta parte, Carly Fiorina, singura femeie dintre candidatii republicani, sugereaza ca are cateva atuuri in fata rivalilor ei.

Carly Fiorina: "Daca vrei vorbe in vant, vorbeste cu un barbat. Daca vrei insa realizari palpabile, vorbeste cu o femeie. "

In tabara democratilor, urmatoarea dezbatere are loc sambata.

"America e in razboi", a anuntat Ted Cruz, senatorul de Texas. 'Libertatea noastra este atacata', a spus Jeb Bush, in timp ce Donald Trump, miliardarul american lider in sondaje, a constatat, in timpul acestei dezbateri care a durat 2 ore si 15 minute si a avut drept protagonisti noua candidati republicani, ca SUA 'sunt in afara oricarui control'.

Unul dupa altul, candidatii au enumerat amenintarile teroriste, islamiste, radicale si jihadiste, pentru a formula, la fel ca dupa atentatele teroriste din 11 septembrie, intrebari cu privire la echilibrul care ar trebui sa existe intre securitatea nationala si apararea libertatilor individuale si a vietii private, si a promite fermitate si hotarare, spre deosebire de presupusa slabiciune a presedintelui democrat Barack Obama.

Candidatii si-au indreptat la unison criticile catre Obama, obsedat, in opinia lor, de o 'political correctness' care a slabit sistemele de aparare ale SUA, de exemplu prin acceptarea de refugiati sirieni. Toti si-au reconfirmat opozitia pentru primirea de refugiati.

Dezbaterea a luat apoi drept tinta serviciile de informatii, care nu au putut repera cuplul americano-pakistanez ce a ucis 14 oameni in California, precum si pe fratii Tarnaev, autorii atentatelor de la maratonul din Boston, in 2013. Candidatii au denuntat frica bolnavicioasa a Administratiei Obama de a 'scotoci' in retelele de socializare.

Candidatii Marco Rubio si Red Cruz au dominat scena din Las Vegas, Nevada, cu o serie de schimburi de replici cu privire, aproape in totalitate, despre problemele de securitate nationala.

Jeb Bush a tinut sa confrunte fenomenul Trump, punand la indoiala abilitatile acestuia de a conduce tara, dupa declaratiile controversate cu privire la interzicerea musulmanilor in Statele Unite.

"Donald este un candidat haos si ar fi si un presedinte haos. El nu ar fi comandantul-sef de care avem nevoie pentru a mentine tara in siguranta", a afirmat Bush.


 

O confruntare intre primii clasati in sondaje - Donald Trump (33% din intentiile de vot) si Ted Cruz (16%) - nu a mai avut loc. In acelasi timp, miliardarul si-a reformulat atasamentul pentru Partidul Republican, in conditiile in care pana mai de curand el dadea din nou de inteles ca ar putea sa se prezinte ca independent in alegerile din noiembrie 2016.

Potrivit AFP, Donald Trump nu a stralucit in aceasta dezbatere, dar nici nu s-a facut remarcat prin noi declaratii rasunatoare. Acest lucru nu l-a impiedicat sa-si mentina avansul considerabil fata de contracandidati. Populismul sau anti-imigranti si anti-musulmani prinde la o parte din ce in ce mai mare din electoratul conservator, in conditiile in care alegerile primare vor incepe la 1 februarie.

Potrivit unui sondaj al Washington Post/ABC, 59% dintre alegatorii republicanilor sustin ideea lui Trump privind inchiderea temporara a frontierelor SUA in fata musulmanilor.

Sambata va urma dezbaterea democratilor americani, printre care si Hillary Clinton.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Obama:
Obama: "SUA si aliatii nostri au lovit Statul Islamic mai puternic ca niciodata". De este insa lupta cu jihadistii "dificila"

Presedintele american Barack Obama a declarat luni ca SUA si aliatii lor au lovit gruparea Statul Islamic 'mai puternic ca niciodata' in Irak si in Siria, subliniind ca progresele trebuie sa fie 'mai rapide', relateaza AFP, citata de Agerpres.

Roma, transformata in desert si tancurile jihadiste inaintand spre Vatican. Cum arata
Roma, transformata in desert si tancurile jihadiste inaintand spre Vatican. Cum arata "sfarsitul lumii" in versiunea ISIS

Un nou video de propaganda, publicat de Statul Islamic, prezinta versiunea jihadista despre "sfarsitul lumii".

Un barbat suspectat de recrutare de jihadisti a fost arestat de politia spaniola. Cum proceda pentru a-i atrage pe tineri
Un barbat suspectat de recrutare de jihadisti a fost arestat de politia spaniola. Cum proceda pentru a-i atrage pe tineri

Un barbat de 34 de ani, suspectat ca a recrutat tineri dispusi sa plece in Siria pentru a se ralia gruparii jihadiste Statul Islamic, a fost arestat sambata in enclava spaniola Ceuta din Maroc, informeaza Ministerul de Interne al Spaniei, potrivit AFP.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.