Ambasada Rusiei la Kiev, atacata cu pietre, oua si petarde de manifestanti. Reactia Moscovei dupa protestele violente

ucraina

Sute de manifestanti ucraineni au cerut duminica in fata ambasadei ruse la Kiev eliberarea pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko, aflata in arest in Rusia.

Manifestantii au aruncat cu pietre, petarde si oua in sediul cladirii si in masinile misiunii diplomatice ruse, spargand geamurile acestora, relateaza agentiile AFP si EFE.

Nadia Savcenko este judecata in Rusia pentru uciderea a doi ziaristi rusi in iunie 2014, in timpul confruntarilor armate din estul separatist prorus al Ucrainei. Autoritatile ruse au decis joi suspendarea procesului, fapt care a alimentat speculatiile cu privire la soarta ei, mai ales ca ea a inceput o greva a foamei si a setei.

Dupa ce aproximativ o mie de ucraineni au participat la o manifestatie pasnica in centrul Kievului, cateva sute dintre ei au format un grup separat si au pornit catre ambasada Rusiei, care a fost si noaptea trecuta tinta unor atacuri in urma carora mai multe autoturisme ale diplomatilor rusi au fost avariate.

Citește și
generalul Philip Breedlove
Seful fortelor NATO in Europa: Criza refugiatilor, arma pentru teroristi si pentru Rusia. "ISIS se raspandeste ca un cancer"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Conform reporterilor prezenti la fata locului, in timpul protestului unii manifestanti au aruncat cu pietre, petarde si oua in cladire, in timp ce altii au ars drapelul Rusiei. In plus, in fata ambasadei a fost instalat un manechin care-l infatiseaza pe presedintele rus Vladimir Putin si pe care a fost scris cuvantul "asasin'. Doi manifestanti chiar au reusit sa patrunda in incinta ambasadei si au mai spart cateva geamuri.

Purtatorul de cuvant al ambasadei a declarat ca va fi inaintat un protest oficial catre Ministerul ucrainean de Externe. Acesta din urma a emis un comunicat in care mentioneaza ca "sustine manifestatiile si actiunile pasnice" pentru eliberarea Nadiei Savcenko si a cerut Rusiei 'sa inceteze sa o ucida", solicitand de asemenea sprijinul comunitatii internationale.

Nadia Savcenko a declarat in fata instantei ruse ca nu a ucis niciodata oameni dezarmati si ca a ajuns in Rusia dupa ce a fost rapita din estul separatist al Ucrainei de militari rusi. Potrivit versiunii autoritatilor ruse, Nadia Savcenko nu a fost rapita, ci arestata de fortele de securitate ruse la cateva zile dupa ce a ar fi intrat ilegal pe teritoriul Rusiei. De asemenea, justitia rusa sustine ca Savcenko a transmis armatei ucrainene locul exact unde se aflau doi ziaristi ai Radioteleviziunii de stat a Rusiei, care au murit apoi dupa ce un proiectil de mortier a lovit respectiva locatie.

Dar guvernul de la Kiev si statele occidentale cer eliberarea ei imediata si considera ca acest proces este motivat politic. Declarata eroina nationala in Ucraina si aleasa deputat in parlamentul de la Kiev dupa scrutinul parlamentar din octombrie 2014, Nadia Savcenko a recunoscut ca a transmis artileriei ucrainene informatii despre tintele separatistilor, dar a negat ca acest lucru s-ar fi intamplat si in cazul raidului soldat cu moartea celor doi ziaristi rusi.

Evolutiile legate de acest caz survin in contextul escaladarii tensiunilor dintre Kiev si Moscova ca urmare a neintelegerilor pe tema aplicarii acordurilor de pace convenite anul trecut la Minsk, in prezent divergentele cele mai notabile fiind legate de organizarea alegerilor in cele doua provincii separatiste proruse, Donetk si Lugansk.

Situatia s-a degradat si pe plan militar, autoritatile de la Kiev anuntand tot duminica moartea a inca doi soldati ucraineni in urma atacurilor insurgentilor prorusi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Surse: Seful spionajului militar rusesc ar fi fost ASASINAT de turci.
Surse: Seful spionajului militar rusesc ar fi fost ASASINAT de turci. "Moscova nu va trece usor peste asta"

O noua teorie privind moartea sefului Directiei principale de informatii a armatei ruse sugereaza ca aceasta ar avea legatura cu conflictul dintre Putin si Erdogan.

Seful fortelor NATO in Europa: Criza refugiatilor, arma pentru teroristi si pentru Rusia.
Seful fortelor NATO in Europa: Criza refugiatilor, arma pentru teroristi si pentru Rusia. "ISIS se raspandeste ca un cancer"

Valurile de migranti care se abat spre Europa mascheaza teroristi si servesc interesele Kremlinului, afirma cel mai important comandant militar al Aliantei Nord-Atlantice.

Armata rusa sustine ca noile sale tancuri sunt aproape invizibile.
Armata rusa sustine ca noile sale tancuri sunt aproape invizibile. "Suntem inaintea Occidentului cu 10 ani"

Noua generatie de blindate rusesti depaseste orice vehicul similar din dotarea NATO, sustin reprezentantii industriei de armament a Kremlinului.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.