Alegeri prezidentiale in R. Moldova. Dodon, votat masiv in Nord si Sud. Sandu, avans in Chisinau si in centrul tarii
Republica Moldova inclina spre Rusia dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. Igor Dodon, candidatul socialist, pro-rus, a atras alegatori, dar nu a reusit sa adune peste 50% din voturi, cat ar fi fost nevoie pentru a castiga din primul tur.
UPDATE REZULTATE Dodon - 48,23%, Maia Sandu - 38,42%, Ciubasenco - 6,03%, din 99,42% procese verbale procesate.
Dodon a fost votat masiv in Briceni, Edinet, Balti, Floresti, Soroca, Falesti si alte raioane din nord. Raioanele din sudul tarii si UTA Gagauza au votat de asemenea pentru pentru liderul socialistilor cu un avans enorm.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Maia Sandu, pe de alta parte, invinge in noua raioane, in opt dintre care cu un avans de 10%. Liderul PAS, Maia Sandu, a castigat la Chisinau, la mica distanta de Igor Dodon. In raioanele Hancesti, Telenesti, Nisporeni, Ialoveni si alte raioane de centru Maia Sandu il devanseaza pe Dodon cu cel putin 10%.
UPDATE REZULTATE PARTIALE ora 10:25: Dodon - 48,26%, Maia Sandu - 38,42%, Ciubasenco - 6,01%, din 99,33% procese verbale procesate
Turul doi al alegerilor prezidentiale urmeaza sa aiba loc pe 13 noiembrie intre Dodon si Sandu. La Bucuresti, candidata proeuropeana Maia Sandu a obtinut cele mai multe voturi in sectiile deschise pentru alegerile prezidentiale.
Potrivit UNIMEDIA, candidata PAS a strans 2.150 de sufragii, conform news.ro. socialistul Igor Dodon a strans 53 de voturi, liberalul Mihai Ghimpu a primit 51 de sufragii, iar candidatul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leanca, 46.
Intre timp, votul continua in Statele Unite, unde sectiile s-au deschis la 15.30 ora Republicii Moldova si a Romaniei. Astfel ca rezultatele finale vor fi anuntate abia dupa inchiderea urnelor peste ocean.
Apoi, datele vor trebui validate, iar, daca se confirma, autoritatile de la Chisinau vor organiza un al doilea tur de scrutin pe 13 noiembrie, la care vor lua parte Dodon si Sandu.
Igor Dodon s-a lansat oficial in campania prezidentiala pentru alegerile din 30 octombrie 2016 cu sloganul „Moldova are viitor”. Liderul PSRM sustine ca lupta pentru securitatea statului, neutralitate si identitate moldoveneasca. El promite o economie puternica, dreptate sociala si relatii de prietenie cu Rusia.
„Din acest an incepe eliberarea Republicii Moldova. Primul decret va fi cu privire la furtul secolului, pe care hotii de la guvernare vor sa-l puna pe spatele cetatenilor. Al doilea decret va avea ca scop relansarea relatiilor economice cu Rusia, iar al treilea va fi contracararea actiunilor unioniste din ultimul timp, anti-statale si anti-nationale”, a declarat Igor Dodon. Candidatul pro-rus si-a exprimat speranta ca dupa alegeri politica in tara va fi de mai buna calitate, „mai aproape de popor, cu un sef de stat ferm si cu caracter”.
“Victoria noastra este inevitabila, acest lucru trebui sa-l inteleaga toti”, a declarat Igor Dodon intr-o conferinta de presa organizata dupa inchiderea urnelor.
Candidata Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) a pornit in campanie cu promisiunea ca va lupta impotriva coruptiei, afirmand ca este cea mai mare problema a Republicii Moldova.
Ea spus ca vrea sa promoveze in toate structurile de stat doar oameni integri, care nu au comis sau tolerat anterior acte de coruptie.
Maia Sandu se declara 100% proeuropeana si promite ca va face tot posibilul pentru a apropia Moldova de UE. De altfel, are si sustinerea liderilor europeni.
Sandu vrea sa conlucreze cu institutiile statului pentru a crea locuri de munca si spune ca va pleda pentru transparenta activitatii institutiillor statului.
Ea vrea o presa independenta si scoaterea Procuraturii de sub influentele politice.
Sectiile de vot s-au inchis in Republica Moldova, la ora 21:00. In total, aproape 49% din electorat s-a prezentat la urne, adica un milion patru sute treizeci de mii treisprezece alegatori.