Rita Levi-Montalcini, laureata premiului Nobel pentru medicina, a murit
O femeie care a castigat premiul Nobel pentru medicina si si-a continuat cercetarile in secret, din cauza regimului fascist din Italia, a murit la Roma, la varsta de 103 ani.
Rita Levi-Montalcini a adus contributii importante in medicina, prin studii despre tumori si boli precum dementa senila, relateaza Daily Mail.
Primarul Romei, Gianni Alemanno, a numit moartea ei “o mare pierdere pentru intreaga omenenire”.
In timpul regimului fascist condus de Benito Mussolini, Rita, fiind evreica, nu mai avea dreptul sa studieze si sa faca cercetari stiintifice.
Cu toate acestea, ea a riscat si si-a facut un laborator chiar in dormitor, continunadu-si activitatea in secret.
Mesaje de Anul Nou pe Facebook. Cea mai cool aplicatie
In anul 1986 Rita a castigat Premiul Nobel pentru medicina, alaturi de americanul Stanley Cohen.
In anul 2001, batrana, supranumita “Doamna celulelor”, a fost numita senatoare pe viata, o functie onorifica oferita de statul italian.
Rita a lucrat pana la varsta de 100 de ani, declarand cu umor: “Acum am mintea mai buna decat la 20 de ani, pentru ca am experienta”.
Nascuta in anul 1909 intr-o familie de evrei din Torino, Rita s-a impotrivit deciziei familiei sale si a studiat medicina, luandu-si diploma in chirurgie.
In anul 1938, in urma unei legi date impotriva everilor, ea a fost concediata din functia de asistent neurobiolog si si-a continuat cercetarile in secret.
In laboratorul ei, femeia urmarea cum se dezvolta embrionii de gaina, descoperind astfel mecanisme importante ale evolutiei celulelor si organelor.
In scurt timp i s-a alaturat si Giuseppe Levi, care ii fusese initial mentor la facultate, iar acum ii devenise asistent.
In 1947, Rita a plecat in Statele Unite, unde a ramas timp de 20 de ani, continuandu-si cercetarile la Universitatea Washington din Missouri.
Aici ea a descoperit ca prezenta unei tumori stimuleaza cresterea unor nervi care afecteaza celulele.
Datorita ei, Stanley Cohen a reusit sa demonstreze cum se dezvolta celulele epiteliale, datorita unei substante numite “factor de crestere epidermala”.
Rita s-a intors in Italia in anul 1969 si a devenit directorul laboratorului de biologie celulara din cadrul Consiliul National de Cercetare Stiintifica din Roma.