Controlorii de trafic spanioli au revenit la munca. Zborurile inca blocate

×
Codul embed a fost copiat

"Nu numai ca au provocat pierderi financiare uriase, ci au afectat si imaginea tarii. Gestul lor nu are nicio justificare!". Asa suna reprosul pe care directorul Autoritatii Aeroporturilor Spaniole l-a transmis controlorilor de trafic.

 

Aproape 400 000 oameni, printre care si 2000 de romani, si-au vazut programul dat peste cap de greva lor ilegala. Speriati ca ar putea ajunge dupa gratii din cauza protestului, 90% dintre controlori si-au reluat aseara activitatea. Cu toate acestea, situatia ar putea reveni la normal abia peste doua zile.

Obositi si iritati, multi calatori care si-au petrecut noaptea de vineri dormind pe valize sau de-a dreptul pe jos, si-au pierdut intr-un final cumpatul.

Controlorii de trafic s-au intors la posturi, insa asta nu inseamna ca haosul de pe aeroporturile spaniole a luat sfarsit. Cum peste 2000 de curse au fost anulate, mii si mii de pasageri sunt in continuare blocati, fara sa stie cand le vor fi reprogramate zborurile.

Citește și
Greva la scoala
Profesorii, in greva, azi, fata de angajarea raspunderii pe Legea educatiei
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

In aceasta situatie sunt si multi romani care abia asteptau sa ajunga acasa.

Deocamdata avioanele s-au ridicat de la sol numai de pe sase aeropoturi, printre care si cele din Madrid si Barcelona.

Totul a pornit dupa o disputa dintre cei aproximativ 2000 de controlori si guvernanti. Cei din urma au redus drastic platile pentru orele suplimentare si au marit norma de lucru. Chiar si cu leafa taiata, un controlor de trafic tot castiga de trei ori mai mult decat premierul Zapatero.

Efectele protestului controlorilor de trafic au depasit cu mult granitele tarii. Rand pe rand, zeci de companii aeriene din toata lumea, inclusiv de la noi, si-au anulat cursele spre si dinspre regatul iberic. Deputatul Tudor Ciuhodaru, de pilda, a fost la un congres in Portugalia si urma sa ajunga acasa sambata, insa avionul nu s-a ridicat de la sol pentru ca pe teritoriul Spaniei nu avea cine sa ii dirijeze pe piloti.

In disperare de cauza, oficialii au impus starea de alerta, pentru prima data de la revenirea Spaniei la democratie, in 1975. Ba mai mult, i-au amenintat pe grevisti cu puscaria.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR - 4 DECEMBRIE

16:37 Controlorii de trafic aerian din Spania au inceput sa se intoarca la locul de munca. Peste jumatate din spatiul aerian s-a redeschis, dar fara ca traficul sa fie reluat, a anuntat autoritatea pentru administrarea aeroporturilor Aena.

Sapte medici romani, participanti la un congres medical in Portugalia, care urmau sa revina sambata in tara, sunt blocati de zece ore pe aeroportul din Porto, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian din Spania, scrie Mediafax.

15:40 Din cele 58 de sectoare aeriene cate numara tara, 28 s-au redeschis sambata, in jurul orei locale 14.00, 15:00, ora Romaniei. Traficul aerian inca reluat, marile companii straine, precum si cea spaniola Iberia anuland deja toate zborurile pana duminica.

15:11 Cinci curse aeriene tur-retur de la Bucuresti catre Madrid, Barcelona, Zaragoza si Valencia au fost anulate, in timp ce alte doua curse ce trebuia sa aterizeze in Capitala de la Madrid si Barcelona sunt blocate in Spania din cauza grevei ilegale a controlorilor spanioli de trafic aerian.

Cele doua aeronave, care trebuiau sa ajunga sambata dimineata in Romania si sunt blocate pe aeroporturile din Spania, au la bord aproximativ 250 de pasageri.

La Bucuresti, de pe aeroporturile Traian Vuia-Baneasa si Henri Coanda-Otopeni, nicio cursa din cele programate nu s-a ridicat de la sol. Astfel, cinci curse tur si alte cinci retur, avand ca destinatii Madrid, Barcelona, Zaragoza si Valencia, au fost anulate.

In plus, mai multe companii aeriene mari, intre care Air France, KLM, Thai Airways, EasyJet si Ryanair, si-au anulat zborurile cu plecare de la Madrid sambata.

14:00 Guvernul spaniol a decretat sambata "stare de alerta" ca raspuns la greva controlorilor de trafic aerian care paralizeaza traficul, ceea ce deschide calea declansarii unor urmariri penale impotriva grevistilor.

Anuntul a fost facut de ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba, citat de AFP.

Este prima data, potrivit presei spaniole, cand Guvernul ia o astfel de masura de la reinstauarea democratiei in 1975.

"Aeroporturile sunt practic toate paralizate", a declarat Rubalcaba la incheierea unei sedinte extraordinare a Guvernului, care a aprobat "un decret prin care este instituita stare de alerta, in acord cu Constitutia".

Starea de alerta va fi in vigoare in principiu 15 zile, a declarat ministrul.

Premierul a ordonat armatei sa preia dirijarea avioanelor comerciale.

Controlorii de trafic sunt in conflict cu autoritatile din cauza duratei programului de lucru. Si au intrat in greva intr-un moment cand numerosi spanioli se pregateau sa plece catre diferite destinatii, profitand ca au cinci zile libere cu ocazia Sarbatorii Constitutiei.

Aeroporturile s-au transformat in imense sali de asteptare.

Articol recomandat de sport.ro
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
S-a aflat cauza morții: ce a condus la decesul iubitului Arynei Sabalenka
Citește și...
Portugalia a organizat cea mai mare greva generala din istoria tarii
Portugalia a organizat cea mai mare greva generala din istoria tarii

Greva generala impotriva masurilor de austeritate, decretata miercuri in Portugalia, este "cea mai mare organizata vreodata" in istoria tarii, a afirmat secretarul general al sindicatului UGT, Joao Proenca.

Profesorii, in greva, azi, fata de angajarea raspunderii pe Legea educatiei
Profesorii, in greva, azi, fata de angajarea raspunderii pe Legea educatiei

Cadrele didactice intra in greva pentru o zi. Mii de dascali din mai multe judete ale tarii au intrerupt cursurile si cer Guvernului sa renunte la asumarea raspunderii pe Legea educatiei, dar si conditii mai bune in invatamant.

Grevele risca sa paralizeze traficul feroviar in Grecia saptamana aceasta
Grevele risca sa paralizeze traficul feroviar in Grecia saptamana aceasta

Transporturile feroviare din Grecia vor fi grav perturbate din cauza unei greve de patru zile prin care angajatii protesteaza fata de un proiect de privatizare a companiei de cai ferate, care ar urma sa rezolve problema datoriei acesteia.

Recomandări
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare
Cătălin Cherecheș este în drum spre România. Fostul primar din Baia Mare, condamnat la 5 ani de închisoare

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci ani de detenţie pentru luare de mită.  

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.