Victimele din Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii. Aproape 5.000 de oameni au ajuns la locul tragediei. FOTO
LIVE UPDATE| Supravietuitorii nu au uitat. Parintii nu au uitat. Romanii nu au uitat cate vieti s-au frant in Colectiv in urma cu un an. De la ora 14.00, a inceput un mars tacut in Capitala de la Universitate catre locul tragediei.
www.stirileprotv.ro va tine la curent pe toata durata zilei cu evenimentele dedicate victimelor de la Colectiv.
UPDATE 15:28 Aproape 5.000 de persoane au participat la marsul tacerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, cea mai mare parte a lor alaturandu-se pe parcurs. Marsul s-a incheiat in fata clubului Colectiv, dupa mai bine de o ora, oamenii oprindu-se la altarul dedicat celor 64 de victime ale tragediei.
Deasupra clubului Colectiv au fost eliberate 64 de baloane, care reprezinta victimele incendiului din urma cu un an. Baloanele au fost aduse de un grup de elevi din Slatina.
In timpul marsului, oamenii au mers in tacere, multi tinand in mana lumanari, poze cu prieteni sau rude raniti sau care si-au pierdut viata in tragedie, precum si mesaje de sustinere.
UPDATE 15:12 Pe sediul Guvernului a fost intinsa o panza neagra in semn de doliu pentru victimele incendiului din Colectiv, de anul trecut, fiind eliminat mesh-ul instalat in iunie pentru campania de subscriptie publica pentru achizitionarea "Cuminteniei Pamantului".
UPDATE 14.20 Ambasada SUA ii incurajeaza pe romani in lupta impotriva coruptiei, intr-un comunicat postat pe Facebook. Ambasadorul Hans Klemm, omagiu adus victimelor.
"Astazi ne amintim de cei care si-au pierdut vietile sau au fost raniti in tragicul incendiu, care putea fi prevenit, de la Colectiv, de acum un an. Din tragedie a rasarit speranta.
Zeci de mii de romani s-au adunat pasnic pentru a-si exprima dorinta unei Romanii lipsite de coruptie, cu o guvernare transparenta, ce raspunde nevoilor cetatenilor si este deplin implicata intr-o Europa intreaga, libera si in pace.
Acum, cand le plangem din nou pe victime, Ambasada Statelor Unite ii incurajeaza pe romani in lupta lor impotriva coruptiei si in efortul de a construi o Romanie sigura, democratica si prospera", relateaza Agerpres.
UPDATE 14:00 In Piata Universitatii s-au strans deja aproape 2.000 de oameni care au inceput sa se deplaseze catre locul tragediei
UPDATE 13.52 Ambasadorul Frantei a transmis un mesaj la implinirea unui an de la tragedia din Colectiv
Ambasadorul Frantei la Bucureşti, Francois Saint-Paul: "La un an de la tragedie, gandurile mele se indreapta in primul rand catre victime si catre familiile acestora, ale caror vieti au fost zdruncinate pentru totdeauna.
Dar trebuie sa mergem inainte. Mai mult ca oricand, Franta va continua sa primeasca personalul medical roman pentru formare profesionala", relateaza Agerpres
UPDATE 13:00 Oamenii se strang la Universitate pentru marsul tacerii
Cateva sute de persoane s-au strans, duminica, in Piala Universitatii pentru marsul tacerii dedicat victimelor incendiului din Colectiv, ei urmand sa porneasca spre locul tragediei in jurul orei 14.00, relateaza news.ro.
Marsul este programat sa inceapa in jurul ore 14.00. La ora 13.00, in Piata Universitatii s-au strans deja aproximativ 2-300 de persoane. La mars sunt asteptate insa cateva mii de persoane. Primii care au ajuns in Piata Universitatii au fost parintii, rudele si prietenii victimelor din Colectiv, precum si supravietuitori ai incendiului. Ei au venit cu bannere, flori si lumanari. In Piata a venit si un grup de elevi din Slatina, care tin in maini 64 de baloane albe, cu aripi.
UPDATE 12:30 Un monument dedicat memoriei celor 64 de victime ale incendiului de la Clubul Colectiv a fost dezvelit
La momentul dezvelirii au participat parinti, rude, prieteni ai celor care au murit in urma incendiului. Alaturi de acestia s-au aflat Principesa Margareta, Principesa Maria si Principele Radu.
Monumentul care reprezinta un inger a fost realizat de artistul Elena Surdu Stanescu."Nu trebuie ca moartea atator copii sa se fi intamplat degeaba, fara urmari. De fapt, urmari nu prea avem. Atunci macar un monument. El va fi mutat putin mai incoace. Este asezat deocamdata provizoriu. Sper sa reprezinte lumina. In viziunea noastra asta este - speranta, lumina. Aici au murit, de aici se inalta. Noi speram ca se vor schimba niste lucruri", a afirmat Eugen Iancu, tatal unuia dintre tinerii care au murit in urma incendiului de la Colectiv, dar si reprezentant al Asociatiei Colectiv.
Intrebat daca s-a schimbat ceva in anul care s-a scurs de la tragedie, el a raspuns: "Foarte putin, speram in continuare intr-o schimbare mai puternica".Potrivit unui comunicat de presa al Patriarhiei, duminica in curtea bisericii Sfantul Nicolae - Brosteni va fi sfintit un monument dedicat memoriei victimelor acestui tragic eveniment.
De asemenea, in fata Clubului Colectiv va avea loc slujba parastasului pentru toti cei decedati in urma incendiului. Pe Guvern, in semn de doliu a aparut o panglica neagra.
UPDATE 11:00 Principesa Margareta: Comuniunea sufleteasca si cea de constiinta trebuie sa ramana neatinse
Principesa Mostenitoare Margareta, Custodele Coroanei romane, a transmis duminica un mesaj la implinirea unui an de la tragedia de la Clubul Colectiv in care subliniaza cat de important este sa ramana neatinse comuniunea sufleteasca si cea de constiinta. "In urma cu un an, intreaga societate era indurerata de tragedia provocata de incendiul de la Clubul Colectiv, din Capitala. Compasiunea si gandurile Familiei Regale s-au indreptat atunci catre familiile indoliate si catre cei care luptau, cu mult curaj, sa traiasca. A trecut un an de la acest moment tragic, dar comuniunea sufleteasca si cea de constiinta trebuie sa ramana neatinse. Sa ne aducem aminte astazi de victimele incendiului si sa le pastram vie memoria! Sa invatam din durerea care ne-a unit cat de important este sa respecti pe cel de langa tine si darul de la Dumnezeu care este viata!", se arata in mesajul Principesei Margareta.
UPDATE 09:30 Iohannis a depus flori la Colectiv
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, duminica, referitor la tragedia de la Colectiv, ca aceasta a schimbat Romania. "A trecut exact un an de la tragedia de la Colectiv. O tragedie care a curmat vieti, a schimbat destine si a schimbat si Romania", a spus Iohannis, dupa ce a depus o coroana de flori si a aprins o lumanare la Clubul "Colectiv".
El a subliniat ca a tinut sa vina sa aduca un omagiu celor 64 de victime ale tragediei de la Colectiv si a anuntat ca duminica, la ora 10,00, va avea loc la biserica de la Palatul Cotroceni o slujba de pomenire unde vor participa si supravietuitori si rude ale celor care au fost in Colectiv. "Avem datoria sa nu lasam sa se uite aceasta tragedie, avem datoria sa o comemoram, sa nu-i uitam niciodata pe cei care nevinovati au murit aici in Colectiv, dar in acelasi timp avem datoria sa facem tot ce putem pentru cei care au fost aici si au supravietuit, sunt raniti, sunt 128 de oameni care au nevoie nu doar de compasiune, au nevoie de tratament, de consiliere, de empatie si suntem datori sa ne ocupam de aceste lucruri".
"Romania s-a schimbat. Daca acum dupa un an de zile tragem linie vedem ca unele lucruri s-au schimbat in bine. Bunaoara verificarile sunt mai clare, mai dese la astfel de locatii unde se organizeaza evenimente, exista proceduri mai bune, mai clare intr-o serie de domenii, alte lucruri nu s-au schimbat dupa parerea mea suficient de mult. Mi-as fi dorit ca dupa un an de zile sa stim totusi cine s-a facut vinovat de acest accident teribil", a declarat, duminica, Iohannis.
El a mai spus ca dupa evenimentul de la Colectiv societatea s-a schimbat, aratand ca oamenii au devenit mult mai constienti. "Oamenii pe buna dreptate se uita atent la locurile unde merg pentru diferite spectacole. Societatea civila si-a ridicat vocea si a cerut schimbari pe buna dreptate. Toate acestea se intampla si cred ca sunt unele semne bune", a completat seful statului.
Iohannis a mai spus ca cei care nu au inteles mesajul Romaniei dupa Colectiv vor fi ''maturati'' de pe scena publica. "Aceste schimbari sunt inevitabile, iar cei care au inteles mesajul romanilor, al Romaniei dupa Colectiv vor avea probabil o pozitie mai buna in alegeri, iar cei care nu au inteles acest mesaj, incet dar sigur vor fi maturati de pe scena publica. Romania nu mai este acum Romania care a fost acum un an de zile. Oamenii au mai multe pretentii, mai multe asteptari si este bine asa", a afirmat seful statului.
PROGRAMUL COMEMORARILOR VICTIMELOR DE LA COLECTIV
Victimele incendiului din clubul Colectiv sunt comemorate, azi, la implinirea unui an de la tragedie, printr-un mars al tacerii, inaugurarea a doua monumente si o serie de concerte. De asemenea, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a facut, un apel catre patronii de cluburi ca, la ora 22.32, sa aprinda un proiector si ”sa ridice spre cer o raza de lumina”, in memoria celor 64 de tineri care si-au pierdut viata.
Un monument in memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv va fi inaugurat duminica, la ora 13.00, in Piata Bucur, dupa un an de la tragedia in urma careia au murit 64 de persoane. Soclul monumentului este realizat din piatra de Dobrogea, iar statuia, reprezentand un inger, este sculptata in bronz. Acesta a fost realizat de artista Elena Surdu Stanescu si a fost ales de Asociatia Colectiv GTG 3010 din mai multe propuneri. Pe soclul monumentului vor sta scrise numele celor 64 de tineri care si-au pierdut viata dupa incendiul din seara de 30 octombrie 2015. Costul monumentului a fost de 70.000 de euro, bani proveniti din donatii, dar si de la bugetul local al Primariei Sector 4.
Un alt monument, ridicat in memoria victimelor din Colectiv din initiativa Arhiepiscopiei Bucurestilor, va fi sfintit, duminica, in curtea bisericii Sfantul Nicolae - Brosteni, lacasul de cult cel mai apropiat de locul tragediei.
Ceremonia va avea loc la ora 11.30 si va fi urmata, la ora 12.00, de slujba parastasului in fata Clubului Colectiv, pentru toti cei decedati in urma incendiului. Slujba de sfintire a monumentului si parastasul vor fi oficiate de Preasfintitul Parinte Timotei Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, potrivit Patriarhiei.
Programul comemorarilor continua, de la ora 14.00, cu un mars al tacerii pe traseul Piata Universitatii - Piata Unirii - Aleea Dealul Mitropoliei - Pod Serban-Voda - Splai Unirii - Bulevardul Marasesti - Strada Bucur - Piata Bucur - Clubul Colectiv.
De la ora 16.30 sunt programate concertele din cea de-a treia zi a festivalului caritabil organizat de Asociatia Colectiv GTG 3010 la Beraria H. Vor sustine recitaluri trupele: Compact, Talisman, Coma, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Truda, Altar, Awake, Trooper, W3 4R3 NUMB3R5, Costi Camarasan Band, Florin Chilian, Bulletproof, Roadkillsoda, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters, 7 Semne.
Presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, a facut, vineri, un apel catre patronii de cluburi ca duminica, la ora 22.32, sa aprinda un proiector si ”sa ridice spre cer o raza de lumina”, in memoria tinerilor care si-au pierdut viata in tragedia din urma cu un an. ”Noi duminica, la 22.32, vom aprinde un proiector, un tun de lumina. As ruga pe toti patronii de cluburi ca la 22.32, poate ar putea face un astfel de gest, sa tina un mic moment si sa ridice spre cer o raza de lumina. Noi o vom face de la Colectiv”, a afirmat presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu.
Pe 30 octombrie 2015, formatia rock Goodbye to Gravity isi lansa cel de-a doilea album, ”Mantras of War”, printr-un concert in clubul Colectiv. In urma incendiului care a izbucnit in clubul bucurestean si-au pierdut viata patru dintre cei cinci membri ai trupei, alaturi de jurnalisti si fani. In afara celor 64 de tineri decedati, peste 160 de oameni au fost raniti in incendiu.