O celula de criza cu foarte multe semne de intrebare. Ce a coordonat de fapt Gabriel Oprea inainte sa isi dea demisia

Ultimul update: Joi 12 Noiembrie 2015 06:58
Data publicarii: Luni 09 Noiembrie 2015 18:56
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV

Comitetul pentru situatii speciale de urgenta, adica celula de criza de la guvern, a avut un sef. El se numeste Gabriel Oprea si a fost pana luni, cand si-a depus demisia, ministrul de interne si vicepremierul pentru siguranta nationala.

Comitetul nu a comunicat cu oamenii, informarile despre pasii pe care acest "mamut" care avea ca misiune sa salveze cei 200 de oameni din Club Colectiv au fost ca si inexistente. Raspunsurile la intrebarile oamenilor care vedeau disperati cum rudele lor mor in spitale au venit tardiv sub forma unor declaratii date punctual. Am avut o celula de criza la nivel de guvern, una denumita pompos "Comitetul National pentru Situatii de Urgenta". In fruntea comitetului - nimeni altul decat Gabriel Oprea, cel care abia astazi si-a dat demisia din toate functiile detinute in guvern.

Oprea a aparut o singura data in fata presei si a facut un anunt. Se intampla in noaptea tragediei. "Comitetul pentru situatii de urgenta functioneaza 24 de ore din 24 la Guvern, intr-o situatie ca aceasta, va dati seama ca functioneaza si centrul operativ."  Dupa ce a precizat ca celula de criza de la Guvern functioneaza pentru ca functioneaza oricum, Gabriel Oprea nu a mai avut nimic sa ne spuna. Nici despre criza prin care trecea Romania, si nici despre masurile care ar fi trebuit luate. A fost mai ocupat sa ramana in functie. In tot acest timp, criza ranitilor lua amploare.

Pentru a intelege mai bine cum functioneaza sau nu acest comitet pentru situatii de urgenta trebuie sa ne uitam la aceasta schema. Aparent este foarte incarcata insa in esenta, se rezuma la cateva puncte cheie. Seful era Gabriel Oprea. Lui ii raportau si ii cereau aprobarea Ministerul Sanatatii si cel de Interne. La randul lor acestea tineau legatura cu spitalele, punctul fierbinte al operatiunii de salvare. Si nu in ultimul rand, mai avem coordonatorul interventiei, Raed Arafat.

Privind in urma, descoperim ca nu a existat un comunicator. Unul care sa explice intregii Romanii ce masuri se iau, ce pasi se fac. Aflam acum, dupa 10 zile cum s-au derulat activitatile de salvare a sute de raniti. Cele mai multe au fost coordonate de Raed Arafat, secretar de stat la Interne si de Nicoale Banicioiu, Minstrul Sanatatii. Autoritatile sustin ca sambata, 31 octombire, Romania a chemat in ajutor Israelul. Solicitarea s-a repetat pe 1 noiembrie cand a fost adaugata pe lista si Belgia. Iar apoi in urmatoarele zile au fost contactate Slovacia, Elvetia, Franta, SUA, Turcia, Germania, Marea Britanie.

STAREA RANITILOR. 10 pacienti au ajuns in spitale din Anglia si Norvegia. 71 sunt inca internati in Bucuresti

Cat a durat pana cand ranitii au fost fost transferati spre spitalele altor state? Prima a fost colega noastra Teo, dupa 6 zile. Apoi, in zilele ce au urmat lucrurile au inceput sa se miste. Duminica seara, un singur avion a preluat 10. Informatiile insa au fost contradictorii. Pe de o parte medicii spuneau ca nu pot fi transferati oricand.

Reporter: De ce n-au fost imediat trimisi?
Nicolae Banicioiu: Pentru ca nu puteau fi, doar daca voiam sa-i omoram. Atat.

Pe de alta parte, parintii vedeau cum copiii lor sunt intr-o stare tot mai grava. Multi ar fi vrut ca ei sa fie mutati mai repede pentru o sansa in plus. In lipsa de explicatii, sistemul a esuat din nou. Mai mult, la nivelul Uniunii Europene exista un mecanism european de protectie civila. Orice tara poate cere ajutor prin acest sistem si il poate primi. Era suficient sa il activam.

Alexandre Polack, Purtator de cuvant al Humanitarian Aid and Crisis Management: "Statele membre activeaza mecanismul. Aici au fost activate alte lucruri, comitetul de sanatate. Cand este activat mecanismul se trimite tuturor tarilor membre si depinde de posibilitatea de a ajuta a tarilor membre."

A fost preferat sistemul bilateral de ajutorare. Autoritatile romane spun ca asa a fost eficient. Insa ce ar fi costat daca le ceream tuturor statelor sa ne ajute? Poate raspunsul era mai puternic? Poate medicii straini ajungeau mai repede? Nu vom avea insa raspuns la aceste intrebari.

Important este ca noi aveam comitetul pentru situatii de urgenta. Una dintre atributiile comitetului este aceea de a monitoriza in permanenta riscurile, vulnerabilitatile si amenintarile din toate domeniile.

Adica daca Ministerul de Interne de exemplu, prin inspectoratul pentru situatii de urgenta, aflat in subordinea sa, nu stia ca in cluburile din Romania oamenii pot sa arda de vii ar trebui sa stie macar ca peste 90 la suta dintre scoli nu au avizul de functionare de la pompieri.

Cum a activat Romania

Cum a activat Romania "din greseala" planul international in caz de catastrofa. Sirul lung de contradictii al autoritatilor

Comemorare Colectiv

1 an si 9 luni de Colectiv: monumentul din Piata Bucur, inconjurat cu 65 de candele albe

Razvan, un tanar care a fost ranit in Colectiv, a incetat din viata. Iubita lui, Tina, si-a pierdut viata in incendiu

Nou termen in dosarul Colectiv: 3 iulie. Rudele victimelor cer despagubiri de 212 milioane euro si 51 milioane lei

Altarul ridicat in memoria victimelor Colectiv a fost vandalizat: "Indivizi fara scrupule calca in picioare memoria copiilor"

Instanta a decis unirea celor doua dosare penale din procesul Colectiv. Despagubirile solicitate sunt de 200 milioane euro

Decizia daca se vor contopi cele 2 dosare penale in cazul Colectiv, anuntata peste 3 zile. Patronii au venit cu o teorie noua

Marcela si Dorin Buca

Au avut curajul "sa o ia de la capat", la 52 de ani, dupa ce si-au pierdut unicul fiu la "Colectiv". Povestea familiei Buca

Judecatorii au respins introducerea statului in procesul Colectiv, pentru plata despagubirilor. Schimbare pentru Piedone

Judecatoria Sectorului 4 decide miercuri daca accepta introducerea statului in procesul Colectiv, pentru plata despagubirilor

Procesul autorizatiilor pentru Colectiv poate incepe. Contestatiile lui Piedone au fost respinse de Curtea de Apel

Judecatoria Sectorului 4, asteptata sa dea o decizie privind reunirea celor TREI dosare "Colectiv". LISTA acuzatilor

Parintii tinerilor care au murit in Colectiv, plangere impotriva lui Arafat, Banicioiu, Ponta si Oprea. Reactia lui Arafat