Propunere de la Consiliul Concurentei. Recompensa pe care ar putea-o primi cei care semnaleaza incalcarea legii
De anul viitor, orice persoana fizica ar putea primi o recompensa de pana la 50 de mii de euro, daca semnaleaza un caz de incalcare a legii concurentei.
Conditia este, ca in urma anchetei, plangerea sa se adevereasca. Propunerea vine de la Consiliul Concurentei si este discutata in acest moment cu expertii Bancii Mondiale. Metoda, care vine din America, a prins de minune in Ungaria.
Angajatii sau fostii angajati ai unor firme ar putea sa faca astfel de plangeri la Consiliul Concurentei. Asta pentru ca ei lucreaza cu date financiare, economice, de marketing. Metoda "denuntului" contra unei recompense a practicilor neconcurentiale functioneaza totusi si pentru simpli "trecatori".
"Sunteti o firma care organizati evenimente si se intalnesc la dumneavoastra mai multi patroni - ii auziti ca vorbesc despre preturi, despre ce vor face ei in piata - acestea sunt elemente de cartel si atunci, ca un bun cetatean, va sesizati si va duceti la autoritate", spune Valentin Mircea, avocat.
Cei de la Consiliul Concurentei recunosc ca s-au inspirat din Ungaria, unde numai anul acesta peste 50 de plangeri ale cetatenilor au adus bugetului amenzi uriase si demascari de intelegeri intre companii.
"Putem sa-i identificam si sa-i sanctionam pe cei care fac rau economiei, care fac ca preturile sa fie mai mari si consumatorii sa plateasca mai mut decat ar trebui sa plateasca", a spus Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
In tara vecina, recompensa este de 50 de mii de euro, daca plangerea se adevereste. Acelasi nivel sau chiar mai mare va fi propus si la noi.
"Ea trebuie sa fie substantiala, dar nu cred ca trebuie sa ajungem la nivelul americanilor, care anul asta au platit cea mai mare recompensa adresata unui individ - 100 milioane de dolari", a mai spus specialistul.
Avocatii sustin ca firmele se vor impotrivi acestei legi.
"Justificat punctul lor de vedere, pentru ca angajatul are fata de angajator o clauza de confidentialitate. Poti sa ai un angajat sau un fost angajat nemultumit. Poate fi un instrument folosit impotriva unui concurent", a mai spus avocatul Valentin Mircea.
In plus, exista experti care considera ca metoda aminteste de practicile securitatii. Plangerile false ar putea duce la anchete costisitoare pentru companii, asa ca legea va contine si sanctiuni pentru paraciosii rau-intentionati. Actul normativ va fi supus votului in Parlament la inceputul anului viitor.