Presedintele Bancii Centrale Europene:Exista un grad de incertitudine in privinta economiei mondiale
Mai alarmista, Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica avertizeaza ca tarile bogate chiar pot intra in recesiune.
Si "profetul crizei" din 2008, economistul Nouriel Roubini, nu inceteaza sa ne spuna ca scaderea cresterii economice mareste riscul pentru o noua criza.
Economiile abia isi trag sufletul, iar bursele sunt cuprinse de accese de panica.
Astfel, Banca Centrala Europeana a fost nevoita sa mai tempereze previziunile de crestere economica pentru Zona Euro in acest an: 1,6%, fata de 1,9%, cat era prognoza anterioara.
Au fost totusi si vesti mai optimiste. Presedintele BCE a anuntat mentinerea dobanzii de referinta la nivelul actual, 1,5%. Si ne-a spus ca, macar in privinta inflatiei, riscurile s-au redus.
Tinerea in frau a datoriei publice ramane marea miza pentru tarile care folosesc moneda euro. Iar premierul olandez a venit joi cu o propunere transanta. Vrea nici mai mult nici mai putin decat un comisar UE pentru disciplina bugetara, un soi de "tar bugetar" care sa aiba autoritatea de a impune sanctiuni impotriva tarilor care se dovedesc prea cheltuitoare.
Pietele financiare asteapta si discursul de joi seara al presedintelui american, prin care isi prezinta planul de stimulare economica si mai ales de lupta impotriva somajului.
Barack Obama ar urma sa anunte injectarea a 300, sau poate chiar 400, de miliarde de dolari in economia americana. Si ca sa convinga Congresul, unde adversarii sai republicani sunt in pozitie de forta, Obama ar putea anunta si inlesniri fiscale, precum si investitii dirijate catre infrastructura.