"Eurocalipsa", primul semnal de alarma: bancile engleze abandoneaza Zona Euro
Bancile din Marea Britanie au retras miliarde de lire sterline din finantarea Zonei Euro, de teama impactului pe care o prabusire ca cea a Lehman Brothers l-ar putea avea intrarea in default a Greciei.
Jurnalistii de la The Telegraph citeaza surse bancare si scriu ca banci de prima mana, inclusiv Barclays si Standard Chartered, au redus drastic expunerile nesigure pe care le-ar avea la dispozitie pentru bancile din Zona Euro. Masurile indica astfel ideea unei noi prabusiri a creditarii in intreg sistemul bancar european.
Standard Chartered ar fi retras finantari de zeci de miliarde de lire din sucursalele sale si de pe pietele interbancare, limitandu-si expunerile cu doua treimi in ultimele saptamani.
Barclays a facut operatiuni similare, ingrijorata de bancile cu expuneri mari pe tarile cu probleme: Grecia, Irlanda, Spania, Italia si Portugalia.
Trichet da vina pe toata lumea, dar "Europa e nevinovata"
Trichet sustine ca Zona Euro nu contribuie sub nicio forma la aceste dezechilibre globale - citand proiectiile Fondului Monetar International, care prevad "echilibru" in aceasta regiune, atat in prezent cat si pana in anul 2015.
Premierul Greciei vrea o noua Constitutie
In timp ce la Luxemburg, ministrii de finante din Zona Euro incearca sa gaseasca o solutie de urgenta pentru rezolvarea unei situatii delicate in care se afla Grecia, fiind la un pas de intrarea in default daca nu i se acorda un ajutor international, seful cabinetului de la Atena vorbeste despre o noua Constitutie.George Papandreou a declarat, conform Associated Press, ca in toamna va organiza un referendum prin care sa propuna dezbaterii populare "schimbarea sistemului politic", inclusiv prin modificarea legii fundamentale a tarii.