Cati bani europeni pierde Romania in fiecare luna din cauza neintelegerilor pe memorandumul cu FMI
Primele efecte ca urmare a neintelegilor dintre palate se vad deja in piata. Leul s-a depreciat in raport cu moneda unica, iar seful Guvernului spune ca s-ar putea sa ne imprumutam, mult mai scump, de pe pietele internationale.
Insa, daca bugetul care va fi aprobat de Parlament, respecta memorandumul cu FMI si Comisia Europeana, atunci nu mai riscam sa pierdem fonduri europene, in valoare de 400 de milioane de euro.
Prima reactie a aparut pe piata valutara, unde leul a pierdut brusc din puteri.
Aseara la cateva minute dupa anuntul presedintelui leul a pierdut 2 bani fata de euro . Apoi a stagnat deoarece pietele valutare erau inchise. Astazi la deschidere, contrele s-au mutat in parlament , iar cursul s-a depreciat pana la 4 lei si 46 de bani pentru un euro
"Singurul efect direct pe care il avem este pierderea acelui top-up, acel 10% in plus pe care il primim ca si cofinantare de la UE. Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei pe an, deci 150 de milioane lei pe luna pe care ii piedem in fiecare luna de la Comisia Europeana", a spus Victor Ponta.
Cateva ore mai tarziu premierul a revenit si a declarat ca nu vom pierde pana la urma banii europeni daca parlamentul va trece macar bugetul, construit pe conditiile impuse de FMI, inclusiv acciza pe carburanti, fara modificari.
Tot premierul sustine insa ca presedintele l-a anuntat deja ca va trimite bugetul inapoi in Parlament.
Cei de la FMI au anuntat intr-un comunicat ca monitorizeaza evenimentele din Romania si va asteapta o decizie din partea autoritatilor noastre care sa precizeze daca doresc sa modifice masurile convenite prin memorandumul din noiembrie.
Memorandumul trebuia sa intre in discutia Boardului FMI de la Washington pe 18 decembrie. Acum, cel mai probabil va fi discutat in martie, daca negocierile vor fi reluate in ianuarie