CAMERA ASCUNSA. Sumele fabuloase ale afacerii ilegale cu fier vechi. Ce masuri va lua Guvernul
Tranzactiile ilegale cu fier vechi ar putea lua sfarsit. In al 12-lea ceas, Guvernul vrea sa modifice legislatia si sa elimine plata pe loc, pentru cei care aduc metale la centrele de colectare.
Conform proiectului, aflat acum in dezbatere publica, depozitele vor fi obligate sa emita facturi si sa achite marfa direct in conturi bancare.
In Romania totul se taie si se fura in miezul zilei. Inclusiv infrastructura feroviara si materialele de utilitate publica ajung sa fie devastate de bandele de hoti. Fenomenul e greu de stavilit pentru ca centrele de colectare accepta orice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Proiectul de ordonanta de urgenta ar putea stavili toate aceste ilegalitati. De la revolutie si pana cum au fost exportate peste 30 de milioane de tone de deseuri metalice in valoare de peste 14 miliarde de euro.
Concret centrele de colectare nu vor mai putea plati cu bani lichizi fierul vechi, ci doar prin virament bancar.
Sistemul ar distruge afaceri ca cele de la Bolintin Vale, in Giurgiu. In comuna sunt 8 depozite unde tiganii isi golesc carutele de fier vechi.
Aduc orice, de la grinzi pana la utilaje dezmembrate sau electrocanice. La punctul de colectare, fierul e cumparat cu 90 de bani kilogramul, iar de la depozit pleaca cu 1 leu si 20 de bani. Peste in hotare se exporta insa cu aproape 2.
Conform proiectului, patronii de depozite care vor continua sa ii plateasca pe hoti risca si 50.000 de lei amenda.