ANAF publica lista marilor datornici la bugetul statului. Rompetrol, TVR si European Food, printre companiile codase la plati
ANAF a publicat, vineri, o noua lista a datornicilor mari la bugetele statului, care include 139.479 de companii mici cu datorii totale de 78 miliarde lei (17,5 miliarde euro) la jumatatea acestui an.
Suma este de 20 de ori mai mare decat valoarea datoriilor firmlor considerate mari. Fata de lista anterioara a marilor datornici, numarul de companii mici cu datorii a scazut, dar s-au marit datoriile totale.
Anterior, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat listele cu companii mari si cele cu companii medii cu datori la bugetele statului. Astfel, ANAF a publicat luni lista datornicilor mari la bugetele statului, care include 127 de companii cu datorii totale de 3,78 miliarde lei (846 milioane euro), scrie News.ro.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Miercuri, Fiscul a publicat si lista contribuabililor mijlocii cu datorii la stat la 30 iunie, pe care se afla 1.949 de firme, cu datori totale de circa 4 miliarde lei.
Pe lista publicata vineri, a contribuabililor mici, se afla 139.479 de nume de firme, cu 5.350 mai putine decat in urma cu trei luni, insa datoriile totale catre stat au crescut cu peste 1 miliard lei.
La 31 martie, pe lista se aflau 144.829 de contribuabili mici si institutii publice cu restante mai mari de 10.000 lei, valoarea datoriilor neplatite fiind de 77,1 miliarde lei (17,2 miliarde euro), din care 81% erau considerate nerecuperabile de catre Fisc.
Inainte de publicarea listelor cu datoriile de la jumatatea anului, ANAF a schimbat regulile de publicare a listelor datornicilor la buget, precizand ca in urmatoarele liste care vor fi publicate pentru trimestrul al doilea al acestui an va elimina persoanele fizice si firmele ale caror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie sa le primeasca de la stat.
Pe listele publicate saptamana aceasta, cel mai mare datornic la stat este compania Oilfield Exploration Business Solutions SRL - controlata de kazahii de la KazMunayGas, care detine Rompetrol - cu datorii totale la 30 iunie de 919,1 milioane lei (203,3 milioane euro), din care aproape toate sunt catre bugetul de stat. Datoria provine din "creanta Libia" a Rompetrol, mostenita de kazahi odata cu preluarea grupului de la Dinu Patriciu.
ANAF a publicat datoriile separat pentru cele patru mari bugete: bugetul de stat, bugetul de pensii, bugetul pentru somaj si bugetul de sanatate.
Pe locurile urmatoare pe lista datornicilor se afla compania de stat aflata in insolventa Complexul Energetic Hunedoara, cu datori totale de 510,7 milioane lei (113 milioane euro), European Food, companie controlata de fratii Micula (400,6 milioane lei), Societatea Romana de Televiziune (375 milioane lei), firma de pariuri Public Games, aflata in faliment (133 milioane lei) si Grup Servicii Petroliere, firma controlata de Gabriel Comanescu (131,5 milioane lei).
Lista este similara cu cea publicata in luna mai pentru contribuabilii cu cele mai mari datorii.
Ultima lista pentru 30 iunie pe care urmeaza sa o mai publice ANAF este cea a persoanelor fizice cu datorii la stat.
Fiscul a publicat, anterior, o singura data listele cu datornicii la buget, in luna mai, pentru datoriile valabile la 31 martie 2016. Listele au generat mai multe replici din partea unor persoane care fie si-au platit taxele, fie se judecau cu Fiscul, considerand ca nu trebuie sa plateasca sumele impise de catre ANAF.
In 16 mai, ANAF a publicat lista cu datornicii persoane fizice, cu restante de peste 1.500 lei la 31 martie, fiind inregistrati 187.230 debitori, care au de plata 3,4 miliarde lei, inclusiv din activitati independente sau profesii libere, Fiscul mentionand ca poate recupera la acest moment circa 2,3 miliarde lei.
“Situatia juridica a restului de creante de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fara bunuri sau venituri urmaribile, existenta unor hotarari judecatoresti de suspendare a executarii silite etc.) opreste ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita”, preciza Fiscul.
Anterior, ANAF a publicat in 3 mai listele cu contribuabilii mijlocii lsi mari cu datorii neplatite la stat. Pe liste erau trecute 186 de companii mari cu datorii de 2,6 miliarde lei si alte 2.486 de firme mijlocii, care trebuie sa plateasca Fiscului 3,8 miliarde lei.