ultimele stiri
«
»

Inca o tara reproseaza Belgiei ca i-a atras atentia asupra fratilor Bakraoui, fix cu 5 zile inainte de atentate

Fratii Bakraoui

 Olanda 'discutase' cu Belgia despre trecutul criminal al atentatorilor sinucigasi belgieni Ibrahim El Bakraoui si Khalid El Bakraoui cu cinci zile inaintea atentatelor de la Bruxelles, a relevat ministrul olandez al justitiei marti, potrivit AFP.

 Raspunzand unor intrebari puse in parlamentul olandez, Ard van der Steur a declarat ca politia Olandei primise in 16 martie un raport din partea FBI american 'in care erau notificate antecedentele criminale ale lui Ibrahim El Bakraoui si ale fratelui sau Khalid, precum si antecedentele teroriste ale lui Khalid'.

In ziua urmatoare, 'subiectul a fost abordat in cursul contactelor bilaterale intre politiile olandeza si belgiana', a adaugat ministrul. 'Trecutul radical al celor doi indivizi a fost discutat', a adaugat el, fara a preciza detaliile.

Van des Steur a confirmat, de asemenea, informatiile aparute saptamana trecuta in presa americana potrivit carora Ibrahim El Bakraoui figura pe o lista a teroristilor intocmita de FBI din 25 septembrie 2015.

Ibrahim El Bakraoui s-a aruncat in aer in aeroportul international din Bruxelles-Zaventem, iar fratele lui a facut acelasi lucru intr-o rama a metroului din capitala belgiana.

Dezvaluirile ministrului olandez survin in timp ce autoritatile belgiene cautau in continuare marti un atentator cu bomba fugit, la o saptamana dupa ce aceste atentate facusera 32 de morti.

Van der Steur confirmase saptamana trecuta ca Turcia il expulzase pe Ibrahim El Bakraoui spre Olanda, dar precizase ca acesta nu era cunoscut de autoritatile olandeze si nici nu figura pe listele lor de persoane suspecte.

Ministrul a mai asigurat ca nu stie cat timp a ramas Ibrahim El Bakraoui in Olanda inainte de a reveni in Belgia.

Turcia a reprosat si ea Belgiei ca nu a tinut seama de informatiile pe care i le-a transmis despre profilul de 'combatant terorist' al lui Ibrahim El Bakraoui, arestat in iunie in apropiere de frontiera siriana.

Sub presiunea dezvaluirilor - atat in tara, cat si in strainatate - despre rateurile inregistrate in urmarirea retelelor jihadiste, guvernul belgian a admis ca s-au comis erori.AGERPRES

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 30 Martie 2016
Citeste mai multe despre: Bruxelles, atentat, Bakraoui,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed