"Bruxellesul si Parisul au devenit frati de sange". Omagiul emotionant adus victimelor atentatelor din Bruxelles

×
Codul embed a fost copiat

Este doliu national in Belgia si, miercuri, la pranz, in intreaga tara a fost pastrat un moment de reculegere in memoria victimelor atentatelor care au insangerat Bruxelles-ul.

17:36 Belgienii au adus un omagiu emotionant victimelor atentatelor din Bruxelles. Piata Bursei din centrul orasului s-a umplut de oameni, care fie au adus flori, fie au aprins o lumanare in memoria celor care si-au pierdut viata. Durerea este cuvantul care descrie chipurile belgienilor, multi fiind inca socati de cele petrecute marti dimineata.

Citește și
explozie Bruxelles
Zeci de morti si multe semne de intrebare, dupa atacurile din Belgia. Dungaciu: "Surprinzator, Germania nu a fost atacata"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Belgienii trebuie acum sa isi reia viata de dinainte de atentate. Scolile se redeschid, traficul la suprafata se va desfasura in conditii normale, insa teama planeaza in continuare deasupra Bruxellesului.

Ravasiti de durere, dar si revoltati, oamenii s-au adunat in Place de la Bourse, iar gandurile lor bune s-au indreptat catre victime si familiile acestora. Sute de lumanari, buchete de flori si mesaje emotionante au fost lasate pe caldaram, in memoria celor care au pierit in urma actelor teroriste ce au zguduit Europa.

Sunetul violoncelului a fost singurul care a sfasiat linistea mormantala ce s-a lasat peste Place de la Bourse. Dupa atentatele sangeroase, zona a fost impanzita de sute de oameni care au mers acolo pentru a aprinde o lumanare in memoria celor care au pierit intr-un mod brutal. Belgienii au vrut in acelasi timp sa transmita si mesaje puternice, in speranta ca vor auziti.

Reporter: Cum ma simt?
BarbatAm stari diferite. Cred ca am stiut cu totii ca asa ceva se va intampla... Am auzit mii de pareri, ca acest lucru va avea loc, insa te gandesti ca i se va intampla altcuiva, in alt loc.

"Nu exista cuvinte cand te confrunti cu astfel de violente. Nu pot gasi cuvinte destul de puternice pentru a descrie ce se intampla", marturiseste alt barbat.

Astfel de cuvinte care descriu o realitate cruda au fost pe buzele tuturor celor care traiesc zi de zi in Bruxelles. Stapaniti de teama, dar si de revolta, s-au recules cu gandul la zecile de oameni care au murit. Si s-au rugat pentru cei raniti in exploziile de la aeroport si de la statia de metrou.

"Este oribil, acest lucru nu ar trebui sa se intample in tara noastra" - spune o tanara.

"Suntem foarte suparati, suntem mult mai speriati, dar asta nu inseamna ca nu putem trece peste teama si sa ne continuam viata" - spune o alta femeie.

"Bruxellesul si Parisul au devenit frati de sange", titra un ziar facand referire la atentatele de marti, respectiv cele de asta toamna, care au zguduit capitala Frantei.

Unii purtau banere cu sloganul in franceza "Je suis Bruxelles" si in flamanda "Ik ben Brussel", in semn de solidaritate dupa alt masacru din Paris, cel de la redactia revistei satirice Charlie Hebdo, din ianuarie anul trecut.

"Toti suntem o famile astazi. Suntem aici ca sa aratam ca nu ne este frica"

Monumente faimoase ale Europei - printre care Turnul Eiffel, Fontana di Trevi sau Poarta Brandenburg au fost luminate marti-noapte in culorile steagului belgian.

Si Adele, care a sustinut un concert la Londra, a tinut sa-si arate solidaritatea cu Belgia. "As vrea sa cantati toti impreuna cu mine, piesa urmatoare, pentru ca ei sa ne auda" - i-a indemnat artista pe spectatori.

Pe de alta parte, oamenii s-au mobilizat si pe retele de socializare.

Unii au postat mesaje de sustinere si de incurajare pentru belgieni, in care au folosit hashtagurile "Eu sunt Belgia" si " Ne rugam pentru Bruxelles".

Una dintre cele mai populare fotografii de pe internet a fost cea publicata de "Le Monde", care face o comparatie intre atentatele din Paris din noimebrie anul trecut si tragedia de marti, din Bruxelles.

Pe de alta parte, cei mai inventivi au ales sa uite de frica si sa faca haz de necaz. Simbolul capitalei belgiene, celebra statuie a baiatelului care isi face nevoile intr-o fantana, a facut inconjurul mediului online. Internautii au modificat imaginea si au adaugat mesaje haioase. Pe una dintre poze, de pilda, scrie "Vreau sa fac pipi pe bombele voastre".

Belgienii au creat pe Twitter si Instagram un fenomen asemanator celui de anul trecut din Paris, cand oamenii au postat fotografii cu pisici pentru ca nu aveau voie sa ofere niciun detaliu referitor la ancheta.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Primii romani martori ai dezastrului din Bruxelles s-au intors la Bucuresti.
Primii romani martori ai dezastrului din Bruxelles s-au intors la Bucuresti. "Oamenii carau ranitii, s-au blocat strazile"

Primii romani martori ai dezastrului din Bruxelles au ajuns marti noaptea la Bucuresti. Au sosit din Amsterdam cu un avion special trimis de statul roman, multumiti ca s-au intors sanatosi acasa.

Zeci de morti si multe semne de intrebare, dupa atacurile din Belgia. Dungaciu:
Zeci de morti si multe semne de intrebare, dupa atacurile din Belgia. Dungaciu: "Surprinzator, Germania nu a fost atacata"

Atacurile din capitala Belgiei au lasat in urma zeci de morti, sute de raniti si multe semne de intrebare. Cum a fost posibil ca dupa atentatele din Paris, serviciile secrete belgiene sa fie luate prin surprindere de trei explozii?

Numarul ranitilor in atentatele de la Bruxelles a crescut la 300:
Numarul ranitilor in atentatele de la Bruxelles a crescut la 300: "Au arsuri grave si au suferit rani ca de razboi"

Belgienii s-au trezit miercuri in fata unei realitati devastatoare, la 24 de ore de cand in capitala tarii au avut loc atentate sinucigase. Procurorul general a anuntat miercuri dupa amiaza bilantul victimelor: 31 de morti si 270 de raniti.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).