Adio, Adrian Paunescu! Poetul a fost inmormantat pe Aleea Scriitorilor

×
Codul embed a fost copiat

Aplaudat si aclamat intocmai ca in salile de spectacol ori ca pe stadioanele pe care le umplea in tinerete, cand pentru el nu exista moarte, Adrian Paunescu a facut duminica cea de pe urma calatorie.

Cerul senin dintr-o superba zi de toamna le-a aratat miilor de necunoscuti, ca poetul pleaca impacat.

Coplesiti, copiii, nepotii si stranepotul scriitorului, au rostit iar si iar o ruga pentru parintele lor.

Intre poeti. Acolo s-a asezat Adrian Paunescu. Si-au luat ramas bun mii de persoane, pe care cimitirul Bellu abia le-a incaput, majoritatea oameni pentru care numele lui a insemnat in anii '70-'80 cea mai frumoasa perioada din viata.

Dupa trei zile care au vegheat neincetat, fiul sau Andrei, mezina Ana-Maria, dar si sotia sa Carmen au fost ultimii care i-au spus, cu greu, adio.

Citește și
Adrian Paunescu
Adrian Paunescu, internat in stare grava la Spitalul de Urgenta Floreasca
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Poetul a fost inmormantat cu onoruri militare, dar mai tare decat salvele, s-au auzit aplauzele pana in ultima clipa.

Inainte de aceste momente, pe o scena amenajata chiar pe aleea scriitorilor, prietenii au vorbit despre poetul si omul Adrian Paunescu.

Langa catafalcul scriitorului, au fost in clipa discursurilor si nepotii si stranepotul sau.

Iar martorii cu inimi rupte, care au umplut aleile cimitirulului familii intregi l-au aplaudat si i-au scandat numele lui Adrian Paunescu. Intocmai ca la cel din urma spectacol.

Momentele ultimei zile

16:40 Adrian Paunescu a fost inmormantat cu onoruri militare, pe Aleea Scriitorilor din cimitirul Bellu din Capitala, in prezenta a mii de oameni.

Inainte de slujba de inmormantare mai multe personalitati sustinand discursuri in care au evocat personalitatea poetului.

Printre vorbitori s-au numarat: Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Gheorghe Duca, presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, Varujan Vosganian, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, muzicianul Victor Socaciu, istoricul Dan Berindei, jurnalistul Marius Tuca.

16:10 Cortegiul funerar a plecat pe ultimul drum, de la Capela cimitirului, spre Aleea Scriitorilor, locul de veci al artistului.

15:50 O strada din Chisinau ar putea primi numele poetului Adrian Paunescu - decedat vineri, la varsta de 67 de ani -, potrivit lui Dorin Chirtoaca, primarul orasului, informeaza protv.md.

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a venit, duminica, la Bucuresti pentru a-si lua ramas bun de la marele poet, pe care l-a cunoscut personal.

14.35 La cimitirul Bellu, poetul Adrian Paunescu este inmormantat cu onoruri militare, in prezenta a aproximativ o mie de oameni.

Printre acestia se afla Corneliu Vadim Tudor, Codrin Stefanescu, Marius Marinescu, Varujan Vosganian, Marius Tuca, Victor Socaciu, Gheorghe Gheorghiu, Mircea Vintila, Nicolae Badea, Victor Ponta, Lavinia Sandru, Ecaterina Andronescu, generalul Mircea Chelaru, precum si numerosi actori si academicieni.

14.14 Se incheie slujba de inmormantare de la Biserica Boteanu. Cortegiul pleaca spre cimitirul Bellu.

12.46 Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Adrian Paunescu a fost scos din Ateneul Roman, unde a fost depus sambata seara, in aplauzele celor veniti sa-si ia ramas bun de la poet. In acelasi timp, zeci de persoane cantau imnul Universitatii Craiova "Oltenia, eterna Terranova", iar o femeie a intonat apoi "Desteapta-te, romane". Oamenii au aruncat cu flori spre cortegiu.

 10.30 Fostul presedinte Ion Iliescu a venit, duminica dimineata, sa-i aduca un ultim omagiu poetului Adrian Paunescu.

Ion Iliescu a stat de vorba cu fiica cea mica a poetului, Ana Maria, si cu sotia acestuia.

09.00 Astazi la ora 11:00 va fi oficiata slujba de inmormantare la Biserica Boteanu, din spatele Bibliotecii Centrale Universitare.

Dupa care cortegiul funerar se va indrepta spre Cimitirul Bellu, unde va fi inmormantat in jurul orei 13:00, pe Aleea Scriitorilor, langa Mihai Eminescu, George Calinescu si Mihail Sadoveanu.

Ce altceva decat vesnicia si-ar putea dori un creator? "Sunt un om simplu, care are sansa sa devina nemuritor", spunea despre el Adrian Paunescu.

Constient de valoare, obisnuia sa declare, fara modestie, ca poezia sa are un suflu rece. Un suflu care ii va purta memoria peste ani, in cele peste 300.000 de versuri.

Intotdeauna cand ma gandesc la "Ruga pentru parinti" simt ca pierd ceva din mine. Mi-aduc aminte de parintii mei care s-au dus cu ani in urma si simt un mare gol in suflet."

Cu un astfel de gol in suflet, mii de oameni au plans in ultimele ore la capataiul lui Adrian Paunescu.

Omul care electriza multimea la Cenaclu, care saluta generatia in blugi, isi ia acum ramas bun si de la cei care il aplaudau frenetic si de la cei care stiu doar in inregistrari acele momente.

Un ultim omagiu

O noapte inecata in lacrimi, urmata de o zi a durerii - asta a insemnat pelerinajul facut la catafalcul lui Adrian Paunescu de rude, prieteni, cunoscuti, colegi si zeci de admiratori.

Ivan Patzaichin, Razvan Theodorescu, Paul Everac si ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, s-au numarat printre personalitatile care i-au adus, sambata, un ultim omagiu lui Adrian Paunescu.

Trup neinsufletit este depus la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania. "A plecat in cer, unde il asteapta ceilalti colegi de cenaclu, Florian Pittis, Vali Sterian, Anda Calugareanu (...) si multi altii. Acolo, sus, vor face un alt cenaclu, mult mai frumos", a declarat cantaretul Ducu Bertzi.

Tot sambata, au mers la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Paunescu, Adrian Nastase, Gigi Becali, Mircea Albulescu, Titus Corlatean, Corina Cretu, Eugen Cristea, Dan Mircea Popescu, Robert Negoita, Gheorghe Turda, Dumitru Graur, Vasile Seicaru, Mircea Martin, Gabriel si Georgeta Dimisianu.

Coroane de flori au mai fost aduse la sediul USR si din partea premierului Emil Boc si a ministrului Apararii Nationale, Gabriel Oprea.

Sute de oameni au venit cu flori si lumanari la sediul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Paunescu.

In ultima sa interventie la Radio Resita,

Adrian Paunescu

parea prea obosit sa se mai ascunda- adevarul era ca se lupta in liniste de luni in sir cu probleme cumplite de sanatate. Avea diabet, nu s-a tratat si de aici au aparut si alte suferinte:

"Ma aflu chiar la reanimare / sunt aici intre monitoare care se uita in organismul meu si dau semne ca nu voi muri, ca voi continua sa fiu un om viu."

"In momentele acestea de asediu al suferintei si al mortii iti dai seama cat de important este sa nu fii singur pe lume. Am avut sentimentul ca traiesc intr-o lume care nu se dispenseaza usor de mine", declara poetul.

La inceputul saptamanii, tintuit la pat, inconjurat de doctori si de asistente, Adrian Paunescu parea totusi increzator. Si continua sa compuna. Ultima poezie a fost imprimata pe reportofonul fiului sau, Andrei.

Extrem de constient ca finalul este inevitabil Paunescu si-a prevestit despartirea inca din vara cand a scris un editorial "Testament".

"Acum, la aceasta raspantie, contemporanilor mei n-am mai mult de spus decat ca ar fi pacat sa ne despartim suparati".

Doar sfarsitul pe care-l simtea putea sa-l indemne la aceasta impacare cu sine si cu lumea: pe poetul vulcanic, pe ziaristul neiertator, pe politicianul plin de patima. Apoi, lupta n-a mai avut nimic romantic.

Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor Bucuresti au declarat, intr-un comunicat, ca Adrian Paunescu a fost "o figura de mare popularitate a ultimelor decenii", iar prin disparitia sa "literatura romana pierde un poet notabil si un talentat gazetar".

Intre timp, zeci de oameni au trecut vineri prin fata locuintei lui Adrian Paunescu din centrul Capitalei pentru a depune flori si  drapele ale Romaniei sau pentru a aprinde o lumanare in memoria poetului.

Poetul Adrian Paunescu s-a stins din viata vineri la ora 07:15, dupa o lunga lupta cu boala, la varsta de 67 de ani. Diabetul de care acesta suferea i-a afectat mai multe organe, iar in noaptea de joi spre vineri starea poetului s-a inrautatit.

Paunescu a fost internat saptamana trecuta de urgenta la Spitalul Floreasca, pentru ca acesta nu mai putea respira. Timp de o saptamana, medicii i-au sustinut inima, plamanii si rinichii cu tratamente medicamentoase, insa corpul poetului a cedat astazi.

Primele zvonuri despre starea de sanatate a poetului au parut in luna iunie, cand se vorbea despre un diagnostic sumbru - ciroza hepatica sau cancer.

Paunescu a infirmat insa aceste informatii "nu e cancer, nu e ciroza, s-au scris aiureli, ca nu e adevarat", dar cu toate acestea a recunoscut ca are probleme grave: "La un moment dat am avut un complex hepato-renalo-cardiac de suferinte".

Mi-a fost rau, mi-a fost rau, la un moment dat nu mai puteam sa merg bine”, declara in urma cu cateva luni Adrian Paunescu.

Citeste AICI despre viata poetului Adrian Paunescu.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Adrian Paunescu, o viata dedicata poeziei
Adrian Paunescu, o viata dedicata poeziei

"Nu va luati dupa spusele mele, ci dupa cele scrise. Cititi cartea mea cand viata v-a obosit de-ajuns intr-o zi. Eu nu am pretentia sa va invat nimic, n-am decat orgoliul de-a ma alatura cu toata cenusa distrugerii mele, cenusilor noastre".

Adrian Paunescu, internat in stare grava la Spitalul de Urgenta Floreasca
Adrian Paunescu, internat in stare grava la Spitalul de Urgenta Floreasca

UPDATE: Momente delicate pentru poetul Adrian Paunescu. El se afla de peste 24 de ore in ingrijirea medicilor de la Spitalul de Urgenta Floreasca, dupa ce niste vechi probleme de sanatate i s-au agravat.

Momente de cumpana. Adrian Paunescu are probleme serioase de sanatate
Momente de cumpana. Adrian Paunescu are probleme serioase de sanatate

Zvonurile despre sanatatea precara a lui Adrian Paunescu au tinut prima pagina a ziarelor din ultima saptamana! Se vorbea despre un diagnostic sumbru, ciroza hepatica sau cancer!

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.