România – Finlanda 1-0, în Liga Națiunilor. Tricolorii obțin prima victorie cu Edi Iordănescu pe bancă

Romania - Finlanda
Agerpres

România - Finlanda. Tricolorii au obținut prima victorie în această ediție a Ligii Națiunilor. Tricolorii au învins Finlanda, sâmbătă seară, pe stadionul Giulești, în a treia etapă din grupă.

Aceasta este prima victorie din mandatul selecţionerului Edward Iordănescu, după un egal şi trei eşecuri.

România a deschis scorul în minutul 30. Nicușor Bancu a înscris cu capul, după o centrare a lui George Pușcaș.

România - Finlanda 1-0. Desfășurarea partidei:

România a făcut un joc destul de bun, a ratat ocazii mari de gol, având două bare şi un penalty ratat, însă Finlanda a avut o posesie net superioară (60%-40%, potrivit site-ului UEFA) şi a irosit câteva ocazii uriaşe de a înscrie.

Tricolorii au ratat în primul minut al meciului, prin Puşcaş, care a tras pe lângă poartă din careu, după o eroare a lui Kamara.

Citește și
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Oaspeţii au replicat imediat, dar Niţă a prins mingea trimisă cu capul de Vaisanen (4), în urma unui corner.

Jucătorii antrenaţi de Edi Iordănescu au avut o perioadă bună de joc, însă şutul lui Sorescu (10) nu i-a pus probleme portarului finlandez. Cicâldău a trimis mingea în transversală cu capul (14), după centrarea lui Raţiu, iar la scurt timp după aceea, Olaru a fost faultat în careu de Uronen. Puşcaş a executat slab penalty-ul (16), iar portarul Joronen a apărat, iar după aceea a respins şi şutul lui Marius Marin.

Golul s-a marcat în minutul 30, după o fază frumoasă de atac, pornită din propria jumătate: Bancu l-a lansat pe Puşcaş pe contraatac, atacantul a centrat în faţa porţii, de unde acelaşi Bancu a marcat cu o lovitură de cap.

Finlanda a preluat controlul jocului, dar Niţă a fost la post la şutul lui Lod din marginea careului (34), iar Kamara a tras pe lângă ţintă (38). Prima repriză s-a încheiat cu un şut imprecis al lui Puşcaş (44).

Primul sfert de oră al parţii secunde a fost unul destul de delicat pentru tricolori, însă Pohjanpalo (47) a şutat peste după ce Burcă a ratat intervenţia. Niţă a respins incredibil (51) mingea trimisă de Pohjanpalo din câţiva metri, într-o situaţie suspectă de ofsaid. Lod şi-a încercat din nou şutul de la distanţă (61), însă fără succes.

Puşcaş a mai ratat o situaţie bună (62), şutul său din poziţie favorabilă fiind respins de Joronen. Atacantul naţionalei nu a avut şansă nici în min. 76, la centrarea ideală a lui Raţiu, trimiţând peste poartă cu capul.

Finalul a fost unul pe contre, ambele formaţii irosind şanse de a marca. În min. 82, Creţu l-a scăpat pe Kamara, care a centrat pentru Lod, iar acesta a reluat peste poartă din poziţie ideală. Mihăilă a scăpat pe contraatac şi a tras la colţul scurt (84), dar Joronen a respins cu genunchiul. Pohjanpalo (87) a avut o nouă ratare incredibilă din 6 metri. Bancu a avut şansa de a tranşa soarta partidei, dar şutul său din unghi a izbit transversala (89).

Oaspeţii au forţat egalarea, însă Schueller (90+1), cu un şut de la 16 metri, a trimis puţin peste transversală, iar Kaellman a reluat cu capul pe lângă( 90+3).

În min. 24, joc a fost întrerupt pentru circa două minute din cauza unor torţe aruncate pe teren de suporteri.

 

Bancu: Le-am zis înainte de meci colegilor că voi marca

Nicuşor Bancu, jucătorul care a adus victoria României cu Finlanda, a declarat la finalul meciului că înaintea partidei le-a spus colegilor săi că va marca şi a precizat că a avut noroc la faza golului.

“Ceva fantastic, le-am zis înainte de meci colegilor că vom marca. Aveam nevoie de cele trei puncte. Ne bucurăm că suporterii au fost alături de noi şi sperăm şi marţi să fie. Pentru marţi avem nevoie ca atacanţii să marcheze sau mijlocaşii. Puşcaş deşi a ratat acel penalti suntem alături de el. Am avut puţin noroc la gol, pentru că adversarul a alunecat şi am închis ochii şi am marcat”, a spus Bancu la Digi Sport, potrvit News.ro.

El a precizat că tricolorii au meritat criticile de după primele două meciuri: “Am meritat cuvintele care n-au fost plăcute pentru noi, pentru că ştim că am dezamăgit. Al treilea eşec pentru noi era ceva dezastruos”.  

Cum arată clasamentul grupei României

În celălalt meci al grupei, Muntenegru a remizat acasă cu Bosnia, scor 1-1 (goluri Marusic ’77 / Menalo ’62).

România se află în prezent pe ultimul loc în Grupa a 3-a a Ligii B, cu doar 3 puncte după primele trei jocuri. Bosnia și Herțegovina se află pe prima poziție, cu 5 puncte, urmată de Finlanda și Muntenegru, fiecare cu câte 4 puncte.

În primele două jocuri din Liga Naţiunilor, România a fost învinsă în deplasare de Muntenegru, cu 2-0, şi de Bosnia-Herţegovina, cu 1-0, aflându-se pe ultimul loc în grupă, fără vreun punct.

Clasamentul grupei: 1. Bosnia – 5 puncte, 2. Finlanda – 4 puncte, 3. Muntenegru – 4 puncte, 4. România – 3 puncte.

 

 

Echipele de start la România - Finlanda

Selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Edward Iordănescu, a efectuat cinci schimbări faţă de partida cu Bosnia pentru meciul cu Finlanda.

Iordănescu a renunţat la Cristian Manea, Adrian Rus, Mario Camora, Răzvan Marin şi Alexandru Maxim, titularizându-i pe Raţiu, Bancu, Olaru, Sorescu şi Octavian Popescu, conform Agerpres.

Selecţionerul a schimbat pentru a treia oară la rând şi sistemul de joc, de la 4-3-3 cu Muntenegru (0-2), la 5-3-1-1 cu Bosnia (0-1), la 4-2-3-1 cu Finlanda, potrivit site-ului UEFA.

Echipele de start:

România: 1. Florin Niţă - 2. Andrei Raţiu, 6. Vlad Chiricheş (căpitan), 15. Andrei Burcă, 11. Nicuşor Bancu - 20. Darius Olaru, 14. Marius Marin - 7. Octavian Popescu, 8. Alexandru Cicâldău, 22. Deian Sorescu - 9. George Puşcaş. 

Finlanda: 12. Jesse Joronen - 17. Nikolai Alho, 2. Leo Vaisanen, 4. Robert Ivanov, 3. Daniel O'Shaughnessy, 18. Jere Uronen - 8. Robin Lod, 6. Glen Kamara, 11. Ramusl Schueller (căpitan) - 10. Teemu Pukki, 20. Joel Pohjanpalo. 

Lotul României pentru meciul cu Finlanda

Selecționerul Edward Iordănescu a ales lotul pentru partida din această seară. Spre deosebire de partida din Bosnia și Herțegovina, vor fi acum pe foaia de joc Aioani, Olaru, Ștefănescu și Mitriță, potrivit FRF.

Federaţia Română de Fotbal a anunţat că partida se va disputa cu casa închisă, toate cele 14.000 de bilete fiind epuizate.

 

România - Finlanda, meci cu casa închisă 

"Jucăm cu stadionul plin! Pentru meciul cu Finlanda, programat sâmbătă, 11 iunie, de la ora 21:45, nu mai sunt bilete disponibile. Ultimele tichete au fost achiziţionate în această dimineaţă", se menţionează pe site-ul citat.

FRF anticipează că şi la partida naţionalei cu Muntenegru, care se va desfăşura marţi, 14 iunie, va fi sold-out având în vedere că în momentul de faţă mai sunt disponibile doar 1.800 de tichete de intrare.

Prima reprezentativă va disputa următoarele două meciuri din Liga Naţiunilor pe Stadionul Rapid-Giuleşti din Bucureşti, cu Finlanda pe 11 iunie şi cu Muntenegru pe 14 iunie.

Iordănescu vede Finlanda drept cea mai completă echipă din grupă

Selecţionerul naţionalei României, Edward Iordănescu, vede Finlanda drept cea mai completă echipă din grupă şi consideră că este o provocare majoră partida de sâmbătă, de pe stadionul Giuleşti.

"Consider că vom avea în faţă cea mai completă echipă din grupă. Spun asta cu tărie, analiza este făcută. Este o echipă care deja are un nucleu format, o experienţă de turneu final, sunt ani de zile de când joacă împreună, un antrenor care are continuitate şi a avut foarte mult timp să îşi construiască mediul şi reperele şi strategiile. E o echipă care a produs lucruri foarte bune şi va fi o provocare majoră pentru noi", a declarat Iordănescu, vineri, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

El spune că meciul cu Finlanda poate fi un moment important pentru naţionala României, care a pierdut primele două partide din Liga Naţiunilor şi, cu o victorie, s-ar putea apropia la un punct de liderul grupei.

"Este un moment important pe care am putea să îl valorificăm în favoarea noastră. Noi, cu o victorie împotriva Finlandei, am lua trei puncte şi am veni practic la un punct de Finlanda. Avem încă un meci acasă, am jucat primele două meciuri în deplasare, contează toate lucrurile astea. Mi-aş fi dorit să jucăm primul meci acasă, tocmai pentru încrederea echipei, pentru suporteri care să vină alături de echipa naţională. Analizăm toate scenariile în privinţa tacticii, e important să căutăm prospeţime. Faptul că au fost schimbări în Bosnia au fost lucruri asumate, chiar dacă mie nu îmi place să schimb foarte multe de la un joc la altul. Corect e faptul că jocul a fost bun şi susţinut, înseamnă că deciziile au fost corecte, echipa aduce energie bună. Am făcut o analiză completă şi sper ca mâine să luăm decizia cea mai corectă în privinţa lotului", a completat Iordănescu.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Un bărbat din Buzău a câștigat 600.000 de euro după finala Champions League. Cum s-a îmbogățit cu doar 2 euro
Un bărbat din Buzău a câștigat 600.000 de euro după finala Champions League. Cum s-a îmbogățit cu doar 2 euro

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Champions League la fotbal, iar succesul spaniolilor l-a îmbogățit pe un român.

 

România a cucerit şapte medalii de aur și trei de argint la Europenele Under-19 de canotaj
România a cucerit şapte medalii de aur și trei de argint la Europenele Under-19 de canotaj

Echipajele României au obţinut şapte medalii de aur la Campionatele Europene de canotaj pentru juniori (Under19) 2024 de la Kruszwica (Polonia).

Real Madrid a câștigat Liga Campionilor, după o finală de vis cu Borussia Dortmund. A 15-a
Real Madrid a câștigat Liga Campionilor, după o finală de vis cu Borussia Dortmund. A 15-a "urecheată" pentru "Los Blancos"

Real Madrid este noua regină a Europei. Echipa spaniolă a câștigat, sâmbătă, pentru a 15-a oară în istorie, Liga Campionilor.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.