Ubble, chestionarul online care, sustin cercetatorii, iti poate spune daca vei muri in urmatorii 5 ani. Ce intrebari include
Mai multi cercetatori din Europa sustin ca au gasit o metoda prin care sa prezica riscul unei persoane de a muri in urmatorii cinci ani, folosind un simplu chestionar.
Chestionarul implica intrebari simple despre obiceiurile individului, daca fumeaza, ce istoric medical are, modul in care paseste, chiar si cate masini detine. De exemplu, "Fumezi"?, "Cati ani ai"? "Cum ti-ai descrie starea de sanatate"? etc.
"Ubble" este numele chestionarului si cercetatorii sustin ca astfel le pot "prezice" oamenilor cu varste curprinse intre 40 si 70 de ani daca risca sa moara in urmatorii cinci ani, in functie de ce "scor" obtin, informeaza The Independent.
"Scorul" se bazeaza pe o analiza a informatiilor obtinute despre sanatate de la 500.000 de adulti din Marea Britanie, care apoi sunt analizate de catre expertii de la Karolinska Institutet din Suedia.
Acest chestionar a fost testat pe 35.000 de pacienti inscrisi la doua centre de sanatate, iar din rezultate a reiesit o acuratete de 80% a chestionariului.
Chestionarul a devenit public si este disponibil pe site-ul ubble.co.uk, unde poate fi accesat de oricine, dar cu varsta cuprinsa intre 40-70 de ani. Varianta pentru femei contine 11 intrebari, in timp ce cea pentru barbati contine 13 intrebari.
Exista si "varsta Ubble", care iti ofera o varsta aproximativa in functie de raspunsuri. Daca varsta reala este mai mica decat cea estimata, atunci riscurile de deces prematur sunt mai mici. Insa, daca varsta reala este mai mare, atunci este nevoie de o atentie speciala asupra regimului de viata.
Conform cercetarii, pentru femei, cel mai mare risc este cancerul, in timp ce pentru barbatii si femeile care nu sufera de boli importante, fumatul este cel mai raspandit factor care le poate scurta viata.
Pentru a crea testul, cercetatorii au folosit un model de statistica care include 655 de masuratori demografice, ale stilului de viata si sanatatii, care ar putea prezice moartea. Cele mai multe informatii au fost primite de la UK Biobank., care se ocupa cu cercetari in domeniul geneticii
Dr Andrea Ganna, co-autor al chestionariului si cercetator la Karolinska Institutet: "Faptul ca oricine poate afla aceste informatii dintr-un chestionar accesibil online, fara teste in laborator, credem ca este un pas urias inainte. Speram ca asa sa ii ajutam pe medici sa identifice mai simplu pacientii cu factor de risc ridicat. Sigur ca scorul oferit de acest chestionar are si incertitudini. "
Totusi, alti experti sunt de parere ca acest test nu va face decat sa creeze panica in randul oamenilor si sa duca astfel la fenomenul numit "“cybercondria", care ridica nivelul de ingrijorare al utilizatorilor in functi de diferite rezultate obtinute online.