Mașina din sfeclă de zahăr și in: atinge 80 km/h și are o autonomie de 100 de km

Ultimul update: Luni 06 Noiembrie 2017 10:11
Data publicarii: Luni 06 Noiembrie 2017 07:55
Categorie: Auto

Ce se poate face din sfeclă de zahăr şi in? Dacă v-ati dus cu gândul la reţete culinare, aflaţi că mai există o posibilitate: o maşină.

Câţiva studenţi din Olanda au construit un astfel de vehicul - doar din materiale compozite pe bază de in şi sfleclă de zahăr.

Deocamdată, e numai un concept, dar a trecut testele de siguranţă ale autorităţilor olandeze şi poate circula pe drumurile publice.

Construită la Universitatea Tehnologică Eindhoven, această maşinuţă cu patru locuri, botezată Lina, ar putea revoluţiona industria auto. Studenţii care au construit-o spun că e prima din lume făcută în întregime din materiale biocompozite, respectiv fibre de in şi sfeclă de zahăr. Secretul stă în felul cum au combinat materialele ca să le dea rezistenţă.

Jelle Vonk, coordonatorul proiectului: "Este suficient de solid datorită combinaţiei acestor două materiale: un strat cu structură de fagure în mijloc, foarte rezistent la presiune, şi două plăci de o parte şi de alta. Această combinaţie dă un material suficient de a rezistent pentru a face din el o maşină."

Cosmin Contra, implicat într-un accident de maşină în București

Combinată cu nervuri transversale de susţinere, structura le dă materialelor obţinute din sfeclă şi in proprietăţi similare aluminiului sau fibrei de carbon, folosite de constructorii auto tradiţionali. Iar dovada că maşina e sigură e faptul că a primit aprobările necesare din partea autorităţilor olandeze şi poate fi condusă pe drumurile publice.

Materialele bio înseamnă că maşina cântăreşte cam de trei ori mai puţin decât una obişnuită, așadar consumă si mai puţin combustibil. În plus, poate fi reciclată în totalitate.

Jelle Vonk, coordonatorul proiectului: "Dacă vrei să reciclezi o maşină făcută acum din oţel şi aluminiu, poţi recicla aproape toată maşina, dar costurile ca să faci asta sunt foarte mari. În plus, materialele îşi pierd din rezistenţă. Aşa că, dintr-o maşină veche complet reciclată, nu poţi face una nouă. Dar cu acest material se poate."

Dar, cât de dispuse vor fi companiile să ţină cont de asemenea inovaţii?

Hans van de Greef, directorul unei uzine de reciclare: "Piaţa le-o va cere. Consumatorii sunt tot mai conştienţi de mediu. Va exista un punct de răscruce când consumatorii vor zice: "Ne-am dori maşini cu un grad mai mare de reciclabilitate sau cu mai multe materiale reciclate in ele"."

Vehiculul studenţilor olandezi are un motor de 7,5 kilowaţi, poate atinge o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră şi are o autonomie de 100 de kilometri.
 

FOTO. Casă distrusă, din cauza unui BMW X5

FOTO. Casă distrusă, din cauza unui BMW X5

Epave ale masinilor implicate in accidentul in lant petrecut pe autostrada A2 cu trei zile in urma sunt depuse, pana la terminarea cercetarilor, in curtea Biroului Politiei Rutiere

6% dintre maşinile vândute la mâna a doua au fost "daune totale"

Ce amenzi vor plăti șoferii în 2018. Decizia luată de Guvern

Noul Dacia Duster, disponibil în România. Cu ce noutăți vine SUV-ul și la ce prețuri

Ford testează un "exoschelet" care ar putea fi folosit şi în fabrica de la Craiova

Avertisment îngrijorător pentru Tesla: Ambiţia necontrolată îi va secătui finanţele

Tesla a prezentat primul camion electric. Caracteristicile lui Tesla Semi: autonomie de 800 de km

Salonul Auto din Dubai

Salonul Auto din Dubai. Cum arată mașina unicat, inspirată dintr-un avion militar invizibil

Statul îi plătește pe cei care vor să-și cumpere un Cvadriciclu. Un model ajunge la 10 mii de euro

Cum se execută virajul la stânga? Poliția spune că puțini fac manevra corect

Jumătate dintre maşinile rulate aduse în România au suferit daune. Care e marca cea mai afectată

Cele mai rapide modele Corvette şi Land Rover, la Salonul Auto din Dubai

Mașina din sfeclă de zahăr și in: atinge 80 km/h și are o autonomie de 100 de km