Pentru prima dată, fostul preşedinte Ion Iliescu nu a putut ajunge la secţia de votare

×
Codul embed a fost copiat

Dacă nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed, așa că oricine nu s-a putut deplasa duminică la secția de votare a cerut urna mobilă pentru a-și exercita fără probleme dreptul de a vota.

De pildă, pacienții internați în spitale, dar și medicii sau asistentele aflați la datorie, persoanele care lucrează întreaga zi ori votanții care nu pot să-și părăsească locuința din cauza unei suferințe sau a vârstei.

A fost și cazul fostului președinte Ion Iliescu. Pe de altă parte, cei care au călătorit cu trenul au putut vota și ei, fără probleme.

La Muzeul CFR, cea mai apropiată secție de votare din zona Gării de Nord, au votat până la ora 18:00 aproape 700 de persoane pe listele suplimentare. Vorbim despre cetățeni cu drept de vot care au domiciliul în orașe precum Brașov, Curtea de Argeș, Timișoara, Piatra-Neamț sau Arad.

Pentru că nu s-au aflat în orașul de reședință în ziua votului, aceștia au putut vota în apropiera gărilor sau aeroporturilor pe listele suplimentare.

Citește și
Viorica Dancila
Gestul ciudat făcut de Viorica Dăncilă la vot. Candidaţii care au votat la sat
De ce nu mai poate statul român să recupereze nimic de la Dan Voiculescu, Ovidiu Tender și Puiu Popoviciu. Sentințele care le-au salvat milionarilor peste 250 de milioane de euro

Noi am fost aici și de dimineață și am observat ritmul în care s-a votat. Ei bine, dacă la ora prânzului oamenii așteptau la coadă cel mult 5-10 minute, la ora 19 au ajuns să aștepte chiar și 20-30 de minute, fiind la rând peste 100 de persoane.

S-a creat această aglomerație pentru că aici este deschisă o singură secție și votează, pe lângă cei aflați în tranzit și cetățenii care locuiesc pe cele 16 străzi arondate acestei secții.

Până la ora 21:00, când se închid urnele, cei aflați în tranzit prin Capitală pot vota oriunde, iar în zona Gării de Nord mai au la dispoziție, pe lângă această secție, alte cel puțin cinci secții de votare unde își pot exercita acest drept.

Cei care s-au putut deplasa din cauza vârstei înaintate sau a unor afecțiuni au putut vota acasă. Este și cazul fostului președinte Ion Iliescu- la care urna mobilă a fost adusă sub pază armata. Este pentru prima dată când fostul președinte nu ajunge la secția de votare; la europarlamentare, soția sa a fost cea care a votat cu ajutorul urnei mobile.

În spitalele din București și din țară, pacienții care au cerut încă din ajun acest ajutor de drept, au votat în salon.

La Spitalul Universitar de Urgență din Capitală, bolnavii cronici și pacienții internați au început să voteze după ora opt dimineața. Doi membri de la cea mai apropiată secție de votare din zonă, însoțiți de polițiști, le-au adus urna.

Că să prevină votul ilegal, membrii Biroului Electoral au verificat, înainte să ajungă la spital, dacă persoanele care au cerut să voteze în acest mod și-au mai exercitat votul în aceeași zi.

În plus, au fost adunate în urna mobilă și voturile medicilor care nu au putut ajunge la secția de votare, chiar dacă se aflau în localitatea de reședința.

Oamenii care se aflau în altă localitate decât cea de reședința au votat pe listele suplimentare.

Două drumuri au avut de făcut cei care și-au dat seama abia azi că au cărțile de identitate expirate. Un drum la Evidență Populației, altul la secția de votare.

Femeie: „Eram îmbrăcată, m-am întors înapoi, am căutat în sertarele cu acte și nu l-am găsit”.

Reporter: „Ați venit acum să-l faceți de urgență? Sigur că da, de ce sunt cetățean al României ca să votez, nu?"

Numai la Constanța - de exemplu, în ultimele 24 de ore, au fost eliberate, în regim de urgență, peste 150 de cărți de identitate noi, persoanelor care aveau documentele expirate.

Vezi aici REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI PREZIDENTIALE 2019.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
NEWS ALERT Tragedie! Un fotbalist român a murit la doar 19 ani
Citește și...
Doi octogenari, la coadă la vot la o secţie din Regie
Doi octogenari, la coadă la vot la o secţie din Regie

La fel ca la europarlamentare, studenţii au decis să se implice şi s-au mobilizat masiv.

Gestul ciudat făcut de Viorica Dăncilă la vot. Candidaţii care au votat la sat
Gestul ciudat făcut de Viorica Dăncilă la vot. Candidaţii care au votat la sat

Cei mai mulţi dintre liderii politici au vrut să dea electoratului un exemplu şi au mers la urne dimineaţa.

Au votat la prezidenţiale ca să aibă gaze în sat.
Au votat la prezidenţiale ca să aibă gaze în sat. "Nu ne ducem aşa jegoşi, cu vaca"

Mai întâi treaba și apoi votul. La țară, oamenii au dat zor dis-de-dimineață să își termine lucrul prin gospodărie.

Recomandări
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș
Greșeala fatală făcută de Bianca, Patrizia și Cristi. S-ar fi putut salva, probabil, din calea torentului ucigaș

Au fost găsite, duminică, trupurile celor două fete din România luate de ape vineri, în Italia, după o viitură pe râul Natisone.

După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă
După ani de întârzieri și miliarde pierdute, în România se lucrează pe toate tronsoanele de autostradă lipsă

„Pe drum spre Europa” partea I. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție peste 20 de miliarde de euro din 2007 și până în prezent ca să ne modernizăm infrastructura.

Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”
Cum percep tinerii din Generația Z îmbătrânirea. „După 40 încolo deja este gata”

Într-o lume în care vârsta este privită de multe ori ca o barieră, un nou studiu aduce în discuție ideea că bătrânețea reprezintă, de fapt, mai mult o problemă de percepție.