Zeci de școli închise din cauza ninsorilor şi intervenții cu elicopterul SMURD

iarna, elevi, zapada
Agerpres

Douăsprezece judeţe au fost vineri, sub cod galben de vânt puternic şi ninsoare. După ridicarea codului la ora 15.00,  problemele cauzată de fenomenele meteo persistă însă în multe zone ale ţării.

UPDATE 12:00 Prim-ministrul interimar Mihai Fifor, care a participat, vineri, la MAI, la şedinţa Centrului Naţional de Conducere Integrată, a cerut autorităţilor să comunice public în permanenţă evoluţiile fenomenelor meteorologice şi a lansat un apel către populaţie să se informeze înainte de a pleca la drum.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul interimar a fost informat în legătură cu situaţia din teren şi cu măsurile operative de intervenţie pentru remedierea problemelor generate de fenomenele meteorologice extreme.

Sursa citată precizează că şeful Executivului a cerut autorităţilor să comunice public în permanenţă evoluţiile fenomenelor meteorologice şi a făcut apel la populaţie să se informeze înainte de a pleca la drum.

"Fac apel ca, în cazul în care va apărea un nou val de ninsoare, cetăţenii să înţeleagă că trebui să ne sprijine prin respectarea regulilor care se impun pentru siguranţa lor. Mă refer la evitarea drumurilor, dacă condiţiile meteorologice sunt severe sau, în cazul în care apar urgenţe, să plece la drum cu autovehicule corespunzător echipate", a afirmat Fifor.

Citește și
Zapada
Județele din Moldova, paralizate de zăpadă: „Am o oră de când dau la lopată”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Guvernul arată că autorităţile au intervenit, inclusiv cu elicoptere SMURD, în cazul persoanelor care necesită îngrijiri medicale speciale. "De asemenea, au acţionat, inclusiv în cursul nopţii, pentru deschiderea ultimelor drumuri publice afectate de ninsoare, în Galaţi şi Tulcea, iar în prezent se iau măsuri pentru reluarea alimentării cu energie electrică, în următoarele ore, a localităţilor afectate de avarii ale reţelei electrice", se precizează în comunicat.

În cadrul reuniunii, premierul a adresat mulţumiri echipelor de intervenţie care au acţionat în această perioadă.

"Mulţumesc celor care au intervenit pe parcursul acestor zile. Este un efort susţinut din partea tuturor ministerelor implicate", a afirmat prim-ministrul interimar.

Situaţia la nivel naţional este monitorizată permanent de Centrul Naţional de Conducere Integrată, în care sunt prezenţi şi specialişti din cadrul Ministerului Transporturilor şi Ministerului Energiei.

UPDATE 9:50  Premierul interimar, Mihai Fifor, participă, vineri, la sediul MAI, la o şedinţă operativă la Centrul Operaţional de Comandă al ministerului, alături de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Din datele centralizate la MAI până în prezent, nu mai sunt drumuri naţionale blocate, însă în zonele afectate de ninsoare se circulă în continuare în condiţii de iarnă.

De asemenea, vineri dimineaţă s-a declanşat o misiune aeriană executată de un elicopter SMURD pentru transportul la un spital din Galaţi al unei gravide din localitatea Războinei, care urma să fie preluată de la dispensarul din localitatea Casimcea.

UPDATE 9.23 Trei drumuri judeţene din Vaslui sunt vineri dimineaţa închise circulaţiei rutiere, blocajele fiind din cauza sulurilor de zăpadă formate pe parcursul nopţii, au anunţat reprezentanţii Instituţiei Prefectului.

"Se lucrează pe DJ 246 Tăcuta - Focşasca, DJ Ciocani - Crâng şi DJ 237 Codăeşti - Dăneşti şi se fac eforturi pentru deblocarea cât mai rapidă a acestor artere", a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Vaslui, Cristian Lapa.

Potrivit autorităţilor judeţene, probleme sunt şi pe unele drumuri comunale.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui a informat că în cursul acestei dimineţi erau închise două şcoli din localităţile Ghergeheleu şi Poeneşti Deal.

UPDATE 8:00 O singură localitate din judeţ este alimentată parţial cu energie electrică, iar pe drumurile judeţene şi naţionale se circulă în condiţii de iarnă, a declarat vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Cătălin Sion.

Potrivit sursei citate, localitatea Corod este alimentată parţial cu energie electrică, fiind afectaţi 30 de abonaţi.

Circulaţia rutieră este îngreunată pe DJ 242 Cavadineşti-Bereşti şi se continuă acţiunile pentru menţinerea stării de viabilitatea a drumurilor.

În ultimele 24 de ore, în judeţul Galaţi au fost 16 autoturisme blocate în zăpadă cu 30 de persoane care au fost salvate.

De asemenea, două autocare, unul în zona Cudalbi-Băleni, cu 22 persoane şi al doilea, în zona Roşcani-Oancea, cu 20 persoane, care au fost salvate, şi-au continuat drumul spre destinaţiile stabilite.

Cod galben de ninsori în 12 județe

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie citată de News.ro, până vineri la ora 15.00, în Crişana, Maramureş şi local în Transilvania vor fi precipitaţii mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, în general, moderate cantitativ, iar vântul la rafală va avea viteze cuprinse între 50 şi 70 km/h trecător viscolind ninsoarea. Pe arii restrânse va fi polei.

În Carpaţii Meridionali şi de Curbură rafalele vor atinge 60...70 km/h, iar pe creste 80...85 km/h spulberând zăpada depusă.

Totodată, ANM a anunţat că judeţele Harghita, Neamţ, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara şi Alba sunt sub cod galben de vânt puternic şi ninsori.

Potrivit avertizării, în Munţii Apuseni şi local în Carpaţii Orientali, mai ales la altitudini mari, vântul va avea intensificări susţinute, cu viteze la rafală de peste 85...90 km/h. Va ninge în general moderat cantitativ, şi va fi viscol.

Din cauza condiţiilor meteorologice şi a zăpezii, cursurile au fost suspendate, vineri, în 30 de unităţi şcolare din patru judeţe - Galaţi, Iaşi, Prahova şi Tulcea.

Astfel, în judeţul Galaţi cursurile vor fi suspendate în trei şcoli, în judeţul Iaşi în opt şcoli, în Tulcea nu vor face cursurii elevii din 18 şcoli, iar în Prahova nu se fac cursuri într-o şcoală.

Ministerul Educaţiei precizează că orele de curs vor fi recuperate pe parcursul semestrului I al anului şcolar 2017-2018, conform graficului stabilit de fiecare unitate de învăţământ şi aprobat de inspectoratele şcolare judeţene.

Joi, din cauza viscolului au fost supendate cursurile în 85 de unităţi de învăţământ din 13 judeţe, iar mai multe drumuri naţionale, judeţene şi comunale au fost închise.

Peste 12.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi au în teren cu peste 4.000 de mijloace tehnice pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteorologice severe.

Tulcea: Peste 90 de autovehicule deblocate şi circa 150 de persoane salvate de autorităţi

Peste 90 de autovehicule şi circa 150 de persoane au ajuns, în noaptea de joi spre vineri, în siguranţă la Tulcea, după ce unele dintre ele au rămas blocate circa 12 ore în zăpadă şi viscol.

Unele din cele 94 de autovehicule, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, s-au aflat la Cataloi joi dimineaţa, iar din cauza viscolului şi a ninsorii abundente nu au mai putut continua deplasarea spre Tulcea.

În zonă, pentru deblocarea segmentului din drumul naţional Tulcea-Bucureşti, autorităţile au intervenit cu opt mijloace de deszăpezire şi cu angajaţi ai ISU Delta şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ), şoseaua devenind din nou practicabilă jurul orei 22,00.

În zona Cataloi-Tulcea, trenul care efectua cursa Tulcea-Constanţa şi în care se aflau 50 de persoane a rămas blocat, din cauza viscolului, astfel că o altă locomotivă a preluat pasagerii.

"Locomotiva a ajuns, dar nu a putut urni trenul", a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Florentin Daciu.

Potrivit Poliţiei Române, în judeţul Tulcea, traficul rutier este restricţionat pentru autoturismele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe toată reţeaua de drumuri naţionale şi judeţene, iar 48 de localităţi din judeţ nu sunt alimentate cu energie electrică.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Codul portocaliu de viscol, prelungit pentru 13 judeţe. Cod galben de ninsori pentru vineri
Codul portocaliu de viscol, prelungit pentru 13 judeţe. Cod galben de ninsori pentru vineri

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat, joi seara, Codul portocaliu de viscol, valabil în 13 judeţe din centrul şi estul ţării până joi la ora 23:00.

Județele din Moldova, paralizate de zăpadă: „Am o oră de când dau la lopată”
Județele din Moldova, paralizate de zăpadă: „Am o oră de când dau la lopată”

Județele din zona Moldovei se confruntă cu greutăţi din cauza căderii masive de zăpadă, de noaptea trecută. Autorităţile au intervenit cu utilaje de deszăpezire pe toate drumurile judeţene şi abia au putut face faţă nămeţilor şi viscolului.

Un şofer a intrat cu TIR-ul într-un bloc din Adjud, după ce a derapat pe zăpadă
Un şofer a intrat cu TIR-ul într-un bloc din Adjud, după ce a derapat pe zăpadă

Accident uluitor joi dimineaţă, în oraşul Adjud din Vrancea.

Din cauza gerului, 12 polonezi au murit. În SUA au fost închise unele autostrăzi
Din cauza gerului, 12 polonezi au murit. În SUA au fost închise unele autostrăzi

Dacă de Crăciun i-au simţit lipsa, polonezii au acum parte de zăpadă - şi de problemele aferente: trafic greoi şi accidente rutiere.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.