Gerul a facut victime in tara. Temperaturile inregistrate noaptea trecuta: -21 de grade Celsius la Vaslui, -16 in Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

Iarna nu renunta, dar schimba armele, s-au dus viscolul si ninsorile si vine acum gerul. Romania a tremurat din toate incheieturile azi-noapte, iar cele mai scazute temperaturi s-au inregistrat in zona Moldovei.

UPDATE, vineri, 31 ianuarie, 2014

10:00 Orasul vasluian Negresti a fost polul frigului din Romania in cursul noptii de joi spre vineri, in conditiile in care mercurul termometrelor a coborat pana la minus 22 de grade Celsius, aceasta fiind cea mai scazuta temperatura inregistrata in acest an.

"Intr-adevar, este cea mai scazuta temperatura de pana acum din actualul sezon rece. Din pacate, tendinta de vreme deosebit de rece se va mentine si in zilele urmatoare, cand mercurul termometrelor in judetul Vaslui nu va urca mai mult de minus 10 grade. Vor fi in continuare nopti geroase, cel putin pana duminica, atunci cand minimele vor cobori pana la minus 17-18 grade Celsius", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX seful Statiei Meteo Vaslui, Marius Acasandrei.

08:00 Prognoza meteo pentru urmatoarele 3 zile

Citește și
Imagine din Tomis, Constanta
Prima victima a gerului care loveste Romania: un barbat a murit de frig. Alte doua posibile cazuri de decese prin hipotermie
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Sambata, va ninge local in sud-vest, in sud si in est iar vantul va fi mai nervos in sud-vest, in nord-est si la munte. Duminica, va ninge local in sud-vest, in sud, in est iar vantul va prezenta unele intensificari in sud-vest, in sud si la munte, pe creste. Luni, va ninge slab in sud si in sud-est iar vantul va mai avea ceva putere in jumatatea sudica. In tot acest interval, noaptea si dimineata va fi ger in sud, in est si in centru.

Prognoza meteo pentru vineri, 31 ianuarie

La ora 07:00 la noi in tara, cerul era noros in regiunile sudice si nord-estice, in rest cerul era partial noros sau chiar senin.In sud-estul tãrii ninge slab, iar in centru izolat se semnaleaza ceata cu depunere de chiciura. Vantul prezinta intensificari la munte pe creste dar si in sudul tarii, cu viteze mai mari in Banat. Rafalele de vint vor atinge si depasi izolat 50....60 km/h. Cel mai frig era la Vaslui minus 21 de grade iar cea mai ridicata temperatura se inregistra in judetul Bihor la Dumbravita de Codru si la Siria in judetul Arad 5 grade cu plus.

Vineri, vor fi multi nori si va ninge slab in sud si in est. In vest, in nord-vest si in centru vor fi si momente insorite iar ceata ar putea sa apara dimineata si noaptea, pe suprafete destul de mici. Vantul, va fi mai nervos in sud, in nord-est iar cele mai mari viteze se vor inregistra in sudul Banatului si la munte. Maximele se vor incadra in intervalul minus 15, plus 6 grade Celsius.

Vremea in Dobrogea si Baragan
In Dobrogea si in Baraganse anunta vreme rece chiar geroasa.Pe litoral temperaturile cresc cu 5-6 grade fata de ieri iar in zona Baraganului vor mai fi ninsori slabe.

Vremea in Moldova
Vremea ramane geroasa in Moldova sudica si in nordul Munteniei si e posibil sa fulguiasca. In jumatatea nordica a Moldovei temperaturile vor fi foarte scazute. Cerul va fi noros, vantul mai are unele intensificari iar in a doua parte a zilei apare ceata si chiciura.

Vremea in Transilvania si Maramures
In schimb in nordul Transilvaniei si in Maramures mercurul din termometre va urca pina la 2 grade Celsius si vom zari si soarele din cand in cand. Dimineata si noaptea vor fi conditii de ceata pe arii restrinse.

In vestul tarii se vor atinge cele mai ridicate temperaturi, de pana la 6 grade cu plus in Dealurile de Vest.In orele diminetii si noaptea poatesa apara ceata care poate fi asociata cu chiciura iar pe timpul zilei apare si soarele pentru scurte momente. Vantul va avea intensificari in sudul Banatului pe unde va spulbera zapada deja depusa.Avem o avertizare cod galben de vant puternic valabila pina la ora 8, pentru sudul judetului Timis. Rafalele de vant vor atinge si depasi izolat 50....60 km/h.

Vremea in centrul tarii
In tinuturile centrale se anunta vreme rece mai ales pe partea estica.Vor fi si cateva momente cu soare pe timpul zilei iar vintul va fi mai nervos in zonele de munte pe unde va spulbera zapada depusa.

In sud-vestul tarii cerul va fi noros si va ninge local iar temperaturile scad cu 3-4 grade fata de ieri si va fi foarte frig. Va fi foarte frig si in sudul tarii. Sunt anuntate cateva ninsori slabe iar vantul va mai avea unele rabufniri.

Vremea in Bucuresti
In Bucuresti, vremea va fi inchisa si rece si ar mai putea sa fulguiasca din cand in cand. Vantul va creste in intensitate dupa pranz. Maxima termica va fi de minus 9 grade iar maine dimineata vor fi minus 11 grade.

Vremea la munte
La munte, va fi ger dimineata si noaptea in masivele estice si in cele sudice si va mai ninge, in cantitati mici, in Carpatii Meridionali, in Carpatii Orientali si in Muntii Banatului. In rest, va fulgui cu totul izolat iar vantul va fi nervos in zona crestelor, unde va spulbera zapada deja depusa.

07:00 Au fost minus 19 grade Celsius la Cotnari, Iasi si Vaslui, iar in Bucuresti termometrele au aratat minus 16 grade Celsius. Meteorologii spun ca a fost cea mai friguroasa noapte din acest sezon. Dar ne atentioneaza ca vom dardai si mai tare in zilele urmatoare.

Bucurestiul parea incremenit azi-noapte, din cauza gerului. "Este aproape 4 dimineata si afara sunt minus 16 grade Celsius, dar pentru ca bate si vantul afara, temperatura resimtita de corpul uman este de minus 24 de grade Celsius" a relatat Ramona Tintea,corespondent PRO TV

Taximetristii au indurat un frig strasnic. Ca sa nu inghete in masini, au stat toata noaptea cu motoarele pornite, iar consumul de carburan a crescut simtitor. Asa ca au cam mers in paguba, se plang ei, deoarece clientii au fost scumpi la vedere...

"Stam in masina, ne incalzim, dar pe buzunarul nostru", a povestit un sofer.

Si in Suceava, a fost ger cumplit azi-noapte.

"Temperatura minima se apropie de minus 19 grade Celsius. Este cel mai frig din aceasta iarna", a explicat Ioan Tanase, meteorolog de serviciu Statia meteo Suceava.

Avand in vedere temperaturile scazute, pompierii au vrut sa vina in ajutorul oamenilor fara adapost. Cu unii au avut de dus insa munca de lamurire, pentru ca au refuzat sa mearga intr-un centru de noapte.

Meteorologii spun ca vremea se mai imblanzeste cateva zile, dar, de saptamana viitoare, gerul ne va da din nou de furca.

"Foarte frig, minus 15 grade. Cresc temperaturile pana pe 4 februarie cand scad iar pana la -15, -20. In aceste 10 zile nu credem ca vor fi fenomene meteo extreme", a anuntat Ioan Sandu, director ANM.

La Suceava, numai aseara patru persoane au ajuns la spital cu degeraturi.

Joi, 30 ianuarie, 2014

Am scapat de ninsori, dar din aceasta noapte vine gerul. Temperaturile estimate vor fi si cu 12 grade sub cele normale pentru aceasta perioada. Cel mai rau vor tremura locuitorii din Transilvania si din nordul Moldovei.

In aceste zone se vor inregistra minus 22 de grade Celsius. Nici in Bucuresti n-o sa fie cu mult mai bine.

Pentru date exacte cu privire la evolutia temperaturilor in perioada urmatoare, Andreea Esca a fost in dialog cu Meda Andrei, meteorolog de serviciu la Administratia Nationala de Meteorologie.

Andreea Esca: Unde este acum cel mai frig?
Meda Andrei: In acest moment, cel mai frig este in nordul Moldovei. Acolo sunt deja -18 grade Celsius. In Capitala sunt -13 grade. Asadar, si aici este foarte frig. Ceva mai bine este in partea de vest a tarii noastre. De exemplu, in judetul Bihor sunt temperaturi pozitive.

Andreea Esca: Cum vor evolua temperaturile? Unde se vor inregistra cele mai mici valori si care vor fi acestea?
Meda Andrei: Pe parcursul noptii, temperaturile continua sa scada, iar dimineata vom avea sub -20 de grade Celsius in Bucovina, precum si in depresiuni. Foarte bine nu va fi nici in sud, nici in estul tarii, dar nici in centru, pentru ca acolo temperaturile vor cobora frecvent sub -10 grade. La Bucuresti, de exemplu, vom avea in jur de -17 grade. Putin mai bine va fi tot in partea de vest, acolo unde temperaturile vor fi in jurul valorii de 0 grade.

Andreea Esca: Am vorbit si de temperaturi de -22 de grade Celsius. Vom ajunge pana acolo?
Meda Andrei: Da. Temperaturile pot sa scada pana la -22 de grade, cel mai probabil in nordul Transilvaniei si in depresiuni, acolo unde stratul de zapada, asociat cu masa asta de aer foarte rece venita dinspre Campia Rusa, pot duce la temperaturi coborate. Dar sa nu uitam ca temperaturi de -20 de grade sau sub aceasta valoare am avut chiar si in luna decembrie a anului trecut, cand la Miercurea Ciuc se inregistrau -21,2 grade, in data de 11 decembrie.

Andreea Esca: Cand vom reveni la temperaturi normale pentru aceasta perioada?
Meda Andrei: Deocamdata vorbim tot de vreme rece, cel putin in partea de sud si de est a tarii noastre si partial in centru, pana spre sfarsitul saptamanii viitoare. Este adevarat, temperaturile mai castiga cateva grade de la o zi la alta, insa va fi destul de rece. Abia spre sfarsitul saptamanii viitoare speram la temperaturi ceva mai apropiate de normalul perioadei. In vest, insa, vremea este putin diferita, este mai placut, iar temperaturile vor fi destul de agreabile - 5-6 grade, apropiate de cele normale din aceasta perioada.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
In Constanta, armata a cazut victima codului rosu. Masinile militarilor pline cu sinistrati, scoase din zapezi de voluntari
In Constanta, armata a cazut victima codului rosu. Masinile militarilor pline cu sinistrati, scoase din zapezi de voluntari

Viscolul si ninsorile au trecut, dar un val de ger naprasnic se lasa peste Romania. Joi noapte se vor inregistra si minus 22 de grade Celsius.

Prima victima a gerului care loveste Romania: un barbat a murit de frig. Alte doua posibile cazuri de decese prin hipotermie
Prima victima a gerului care loveste Romania: un barbat a murit de frig. Alte doua posibile cazuri de decese prin hipotermie

Capitala si 8 judete au iesit din atentionarea de Cod PORTOCALIU de viscol si ninsoare, acesta fiind cel de-al 2-lea ciclon care a lovit Romania in decurs de doar o saptamana. ANM anunta insa ca urmeaza cateva zile cu ger naprasnic.

PROGNOZA METEO pentru toata tara pana pe 9 februarie. Vineri va fi ger de pana la -20 grade
PROGNOZA METEO pentru toata tara pana pe 9 februarie. Vineri va fi ger de pana la -20 grade

Din pacate pentru cei care sperau la o imbunatatire a vremii, prognoza meteo pentru urmatoarea perioada arata ca iarna .. abia a inceput.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.