Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare. Cat ar putea executa din pedeapsa

×
Codul embed a fost copiat

Sorin Ovidiu Vintu se intoarce la inchisoare pentru a treia oara. Controversatul om de afaceri a fost condamnat vineri definitiv la 6 ani si doua luni de inchisoare cu executare in dosarul devalizarii companiei Petromservice.

Vintu este obligat sa plateasca impreuna cu ceilalti inculpati, intre care si fostul lider de sindicat Liviu Luca, despagubiri de peste 83 de milioane de euro.

Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat pentru instigare la delapidare si spalare de bani.

Sorin Ovidiu Vintu: In ciuda faptului ca am avut o avocata exceptionala nu am reusit sa conving instanta ca sunt nevinovat.
Reporter: Ce e mai grav? Ca va intoarceti dupa geatii sau ca plati daune uriase?
Sorin Ovidiu Vintu: Hai sa trecem peste intrebarea asta.

Sorin Ovidiu Vantu si sindicalistul Liviu Luca au fost gasiti vinovati de falimentarea companiei Petromservice.

Citește și
Liviu Luca
Liviu Luca, "cel mai bogat sindicalist din Romania", a fost retinut de DIICOT. Ce au descoperit procurorii pe domeniul sau

In 2007, societatea romaneasca a vândut activitatea de servicii petroliere pentru 325 de milioane euro. Banii acestia ar fi trebuit folositi pentru plata datoriilor companiei catre angajati si alte firme. Numai ca, au aflat procurorii, Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu au vrut sa ii pastreze.

Prin 2008, societatea de stat a cumparat actiuni emise de 7 firme din Republica Moldova la un pret de aproximativ 9 ori mai mare decât valoarea acelorasi actiuni la bursa de la Chisinau. Astfel compania romaneasca a dat 94 de milioane de euro pe ceva ce costa in realitatate 11 milioane. Banii au fost virati ulterior prin mai multe societati si li s-a pierdut urma.

In felul acesta a fost provocat falimentul Petromservice iar statul si angajatii au pierdut 150 de milione de euro.

Acum Vintu trebuie sa plateasca impreuna cu ceilalti inculpati, printre care si liderul de sindicat Liviu Luca, despagubiri de peste 83 de milioane de euro. Instanta a pus sechstru pe uriasa proprietate a lui Vantu aflata la marginea orasului Otopeni. Averea lui Vantu este estimata la cel mult 40 de milioane de euro dupa ce in 2007 ar fi detinut peste un miliard.

Sa nu credeti ca Vintu va ispasi intreaga pedeapsa de 6 ani si 2 luni. Pentru ca are peste 60 de ani, poate fi eliberat conditionat peste doar 11 luni dupa contopirea tuturor pedepselor.

Vintu a fost condamnat de doua ori: la un an de inchisoare pentru santajarea deputatului Sebastian Ghita si la doi, pentru favorizarea lui Nicolae Popa, parintele FNI. In total a stat inchis 21 de luni.

De-a lungul vremii omul de afaceri a criticat in termeni duri sistemul judiciar. Intr-o postare de acum aproape doua luni, Vintu vorbea despre coruptie si arestari.

Chiar si asa Sorin Ovidiu Vintu nu si-a incheiat socotelile cu justitia. Mai este judecat in dosarul devalizarii FNI, in care Tribunalul l-a condamnat in prima instanta la 6 ani si patru luni de inchisoare. Pedeapsa i-ar putea fi marita tot la Curtea de Apel.

Desfasurarea evenimentelor de vineri:

UPDATE 17:10 Inainte de a fi incatusat, Vintu i-a declarat corespondentului Pro TV Ovidiu Oanta ca are un singur regret: acela ca, desi a avut un avocat exceptional, nu a putut convinge instanta ca este nevinovat. El ar putea fi eliberat conditionat dupa ce ispaseste o treime din pedeapsa, dat fiind ca are peste 60 de ani, si cum a stat deja 21 de luni dupa gratii, ar mai avea doar 11 de stat in penitenciar.

UPDATE 16:20 Politistii ilfoveni l-au ridicat vineri pe Sorin Ovidiu Vintu de la locuinta sa din comuna Corbeanca, urmand ca omul de afaceri sa fie dus la Penitenciarul Rahova. Potrivit unui comunicat al IPJ Ilfov, politistii Serviciului de Investigatii Criminale au pus in aplicare un mandat de executare a pedepsei inchisorii pe numele lui Sorin Ovidiu Vintu, dupa ce acesta a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la sase ani si doua luni inchisoare cu executare in dosarul falimentarii companiei Petromservice.  

UPDATE 15:30 Vintu trebuie sa se predea personal la o sectie de politie din Ilfov, la Politia Capitalei sau la Penitenciarul Rahova. Daca nu se va preda, politistii vor merge dupa el si il vor incatusa

UPDATE 14:05 Sorin Ovidiu Vintu le transmite romanilor, in ultimul sau mesaj postat pe Facebook, care sunt obligatiile pe care statul roman le are fata de ei. El sustine ca "totul s-a degradat din pricina sistemului politic", care trebuie schimbat, si ca "arestarile masive din ultima perioada" reprezinta o greseala pentru ca situatia "nu poate fi reparata cu un singur instrument", Parchetul: "E ca si cum ai incerca sa faci o operatie pe creier cu patentul".

Ultima postare pe Facebook a lui Sorin Ovidiu Vintu este din 1 iunie, fiind un mesaj video in care omul de afaceri le vorbeste romanilor despre "cele mai importante obligatii pe care un stat le are fata de cetatenii sai". Vintu isi incepe mesajul cu formula "salut" si le transmite romanilor ca obligatiile statului fata de ei sunt sa le ofere o infrastructura rutiera, aeriana si navala competitiva, un sistem educational performant, care sa le dea "instrumentele necesare evolutiei in societatea contemporana", un sistem de sanatate in care sa nu moara prin spitale "la cea mai mica afectiune", precum si o casa.

"Acestea sunt cele mai importante obligatii pe care un stat le are fata de cetatenii sai. In schimb, voi ii dati taxe si impozite. Cu acesti bani statul dezvolta toate aceste lucruri de care aveti nevoie. Pana acum nu s-a intamplat lucrul acesta. Dimpotriva, totul s-a degradat - infrastructura, educatie, sanatate. Din rau in mai rau, si asta din pricina sistemului politic. El trebuie schimbat", continua omul de afaceri.

El mai spune ca arestarile masive care au loc sunt o greseala - "ca si cum ai incerca sa faci o operatie pe creier cu patentul". "Ceea ce se intampla azi cu arestarile masive in toate directiile este o greseala, din perspectiva faptului ca nu poti repara toata situatia cu un singur instrument - Parchetul. E ca si cum ai incerca sa faci o operatie pe creier cu patentul. Trebuie schimbat intregul sistem pentru ca acesta sa devina functional si sa va puna la dispozitie lucrurile strict necesare pentru care voi platiti o gramada de bani", incheie omul de afaceri.

UPDATE 12:40 Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu excutare iar Liviu Luca, la 6 ani de inchisoare cu executare.

Aceeasi pedeapsa a primit-o si fostul director al Petromservice, Gheorghe Supeala, in timp ce Octavian Turcan a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Judecatorii i-au mai condamnat pe Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, pe Sorin Mihai la trei ani de detentie cu executare, pe Bogdan Negrutzi la patru ani de inchisoare cu executare, pe Graziano Rino Raichovich la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, in timp ce Mihai Viorel Rimboaca si Daniela Brasoveanu au fost condamnati la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, respectiv un an de detentie cu suspendare.

Pe latura civila, cu totii trebuie sa plateasca peste 83 de milioane de euro catre PetromService.

Controversatul om de afaceri isi asteapta decizia finala in dosarul delapidarii companiei PetromService in care a fost condamnat deja in prima instanta. Si nu este singurul inculpat din dosar: aici mai apare si numele lui Liviu Luca, cel care odinioara controla sindicatul de la Petrom Service si avea renumele de "cel mai bogat lider de sindicat roman"

Vintu a primit 6 ani si 2 luni de inchisoare de la judecatorii Tribunalului Bucuresti, fiind gasit vinovat de spalare de bani si instigare la delapidare, iar Liviu Luca, 6 ani. Lucrurile s-ar putea complica insa, dat fiind ca Vintu mai are un dosar in care e judecat in faza finala – cel al devalizarii FNI, unde in prima instanta a primit o condamnare de 6 ani si 4 luni de inchisoare.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC PetromService SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

"In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar", a aratat Parchetul instantei supreme.

Anchetatorii au stabilit ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni. Un rol important in administrarea SC Petromservice SA avea si Octavian Turcan, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii.

In cursul anului 2007, SC PetromService SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.

Vintu a mai stat dupa gratii un an de zile pentru ca l-a santajat pe Sebastian Ghita si alti doi in dosarul in care a fost condamnat pentru favorizarea fugarului Nicolae Popa, unul dintre artizanii falimentului FNI.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Citește și...
Rudel Obreja, condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare. Fostul sef al boxului romanesc, denuntat de Sorin Ovidiu Vintu
Rudel Obreja, condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare. Fostul sef al boxului romanesc, denuntat de Sorin Ovidiu Vintu

Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box a fost condamnat definitiv miercuri dimineata. Dar nu va sta nicio clipa dupa gratii.

Liviu Luca,
Liviu Luca, "cel mai bogat sindicalist din Romania", a fost retinut de DIICOT. Ce au descoperit procurorii pe domeniul sau

Celebrul sindicalist Liviu Luca si-a petrecut noaptea in spatele gratiilor. El a fost retinut luni seara de procurorii DIICOT Ploiesti, care i-au perchezitionat domeniul de la Paulesti, din judetul Prahova.

Dosarul FNI. Instanta vrea sa schimbe incadrarea juridica pentru care Vintu a fost trimis in judecata
Dosarul FNI. Instanta vrea sa schimbe incadrarea juridica pentru care Vintu a fost trimis in judecata

Dosarul devalizarii FNI, in care Sorin Ovidiu Vintu este acuzat de spalare de bani si instigare la delapidare, a fost repus pe rolul Tribunalului Bucuresti, pentru a fi discutata schimbarea incadrarii juridice pentru care acesta a fost trimis in judecata.

Recomandări
Ceferiști, militari, polițiști, mineri, pădurari și siderurgiști protestează la Guvern împotriva ordonanței-trenuleț
Ceferiști, militari, polițiști, mineri, pădurari și siderurgiști protestează la Guvern împotriva ordonanței-trenuleț

Ceferişti, militari în rezervă, poliţişti, mineri, silvicultori, siderurgişti sau angajaţi ai Metrorex sunt aşteptaţi vineri la un miting de protest organizat în Piaţa Victoriei, pe fondul nemulţumirilor generate de "ordonanţa-trenuleţ".

Donald Trump afirmă că vrea să se întâlnească imediat cu Putin pentru a asigura sfârşitul războiului din Ucraina
Donald Trump afirmă că vrea să se întâlnească imediat cu Putin pentru a asigura sfârşitul războiului din Ucraina

Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi, în intervenţia sa video la Forumul de la Davos, că doreşte să se întâlnească cu liderul rus Vladimir Putin cât mai curând posibil.

S-a lămurit cum a primit prostituția din România un cod CAEN: „exces de documentare”. Era doar pentru statele unde e legală
S-a lămurit cum a primit prostituția din România un cod CAEN: „exces de documentare”. Era doar pentru statele unde e legală

Dintr-o eroare de traducere, în spațiul public au apărut discuții cum că prostituția a fost legalizată.