Singurul loc din tara in care pompierii invata sa stinga incendii cu doar cativa litri de apa. Cum decurge un antrenament

Ultimul update: Sambata 02 Aprilie 2016 07:12
Data publicarii: Miercuri 30 Martie 2016 07:58
Categorie: Actualitate

Siret, singurul centru din tara pentru cercetarea efectelor focului, ar putea fi multiplicat.

Pompierii care se pregatesc acolo au descoperit deja cum se poate stinge un incendiu cu doar 100 de litri de apa, dar studiaza si cum sa intervina eficient la evenimente de proportia celui de la Colectiv. Asa ca Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta va construi anul acesta 4 asemenea puncte de pregatire a salvatorilor.

Aceasta maiestrie de a stinge focul cu doar cativa litri de apa reprezinta munca de cativa ani de zile a pompierilor din Siret. S-au inspirat de la francezi si au construit, in anul 2012, un centru de cercetare a fenomenelor ce pot aparea in timp ce te lupti cu focul. Acolo ii instruiesc pe ofiterii din toata tara.

Imbracati in costume care rezista pana la 300 de grade si cu masca de oxigen pe fata, pompierii au fost introdusi in containerul care simuleaza un incendiu intr-un apartament. In doar 3 minute camera este cuprinsa de flacari.

Dupa 10 minute petrecute in interiorul camerei care simuleaza incendiul, pompierii pierd chiar si doi litri de lichide prin transpiratie. In consecinta, trebuie sa se hidrateze pe masura. La fel de expusa este si singura femeie pompier-antrenor din tara.

Sorin Popovici, comandant ISU Siret: "Am avut incendii, bineinteles dupa o munca de multi ani, sa participam la interventii in care la pardoseala am avut o cantitate foarte mica de apa, ne dorim sa o eliminam complet."

Pentru ca cercetarea celor de la Siret a dat roade, iar pompierii au inceput sa-si simplifice modul de interventie, specialistii de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta doresc extinderea acestor tipuri de centre de pregatire. Cu un buget de 5 milioane de euro, lucrarile vor incepe anul acesta.
 

Incendiu violent in nordul Capitalei. Pompierii au intervenit cu opt autospeciale

Incendiu violent in nordul Capitalei. Pompierii au intervenit cu opt autospeciale

turista

Operațiune de salvare la cota 2.300, în Făgăraș. Ce a pățit o turistă

Incendiu de vegetaţie în Parcul Natural Văcăreşti

25 de sirieni şi trei călăuze bulgare, depistaţi la frontieră. Unde voiau să ajungă

acc a2

Blocaj pe A2, după ce un șofer băut a intrat în două autovehicule

Tânără de 23 de ani, la spital, după ce s-a rănit în timp ce se dădea pe tiroliană

Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude