Seful de la Evidenta Populatiei, dupa ce a fost pus sub acuzare: "Invinuirea vine si se duce"

×
Codul embed a fost copiat

Seful Directia pentru Evidenta Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a declarat, la iesirea de la sediul Parchetului instantei supreme, ca nu isi da demisia, ca este un profesionist, iar invinuirea "nu are relevanta, ea vine si se duce".

17.48 Chestorul sef Constantin Manoloiu a declarat, luni, dupa audierea sa in cazul referendumului, ca ancheta Parchetului ar putea fi "un moment zero" al Evidenţei Populatiei, referindu-se la eventualitatea stabilirii cu exactitate a numarului persoanelor aflate in evidentele institutiilor.

"Speram ca acum - poate este si un moment zero al evidentei populatiei - sa facem o verificare in teren", a declarat, luni, Constantin Manoloiu, precizand ca din baza de date vor fi scoase doar persoanele decedate sau alte persoane, dar doar pe cale legala in baza unui "act absolut legal".

Seful Evidentei Populatiei din MAI, chestorul Constantin Manoloiu, a facut referire la necesitatea unui soft care sa actualizeze on-line numarul persoanelor odata cu decesul unei persoane si care sa faca legatura dintre serviciile de stare civila si cele ale evidentei populatiei.

"Avem un proiect (...). Daca s-ar fi informatizat, nu mai aveam nicio problema (...) Daca aveam softul, se actualiza on-line", a mai spus chestorul Manoliu aratand si ca au fost facute demersuri catre conducerea institutiei, motivul nerealizarii proiectului putand fi lipsa de bani.

Citește și
Victor Ponta
Premierul Victor Ponta a anuntat REMANIEREA GUVERNULUI
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

17.13 "Eu sunt garantul ca toate cifrele vor fi corecte", a afirmat chestorul sef Manoloiu.

El a precizat ca a semnat un ordin de informare catre ministru care este un politician.

Totodata, chestorul sef a spus ca el nu a transmis Curtii Constitutionale, ci a adresata-o ministrului de Interne, Ioan Rus.

Cifra de 18.292.514 de alegatori este cea stabilita pana in 20 iulie 2012, ea fiind o "cifra fluida".

16:45 Seful Directia pentru Evidenta Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, impotriva ofiterului de politie fiind declansata urmarirea penala pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, informeaza Ministerul Public.

Sursa citata precizeaza ca procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 6 august, inceperea urmaririi penale fata de Constantin Manoloiu, "sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice prevazuta de art. 248 raportat la art.248 indice 1 Cod penal".

"Din probatoriul administrat in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca invinuitul, in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, nu a respectat dispozitiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea masurilor tehnico-organizatorice privind referendumul national din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea presedintelui Romaniei.

Chestorul Manoloiu ar fi eludat dispozitiile legale incidente in materia atributiilor sale atunci cand a comunicat numarul alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente destinate desfasurarii referendumului national, chestorul cunoscand faptul ca incalca legislatia in materie si ignorand acest aspect, sustin surse judiciare.

Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a comunicat Curtii Constitutionale, prin chestorul sef Constantin Manoloiu (subordonatul ministrului de Interne, Ioan Rus), a semnat o adresa transmisa Curtii Constitutionale in 1 august 2012, in care este notat faptul ca in listele electorale permanente utilizate la referendum au fost inscrise un numar de 18.292.514 persoane.

A doua zi, chestorul Manoloiu a transmis o a doua adresa, in care face o precizare in care confirma nereguli din bazele de date cu privire la cetatenii romani morti sau aflati in strainatate, in final notand ca datele pot afecta numarul total al cetateanilor cu drept de vot inscrisi in listele electorale permanente. Totodata, a scris ca nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, aceasta atributie revenind exclusiv Autoritatii Electorale Permanente.

De asemenea, in 27 iulie 2012, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a comunicat Biroului Electoral Central ca in copiile listelor electorale permanente sunt inscrisi 18.292.514 alegatori, iar in 10 iulie 2012 aceeasi institutie a comunicat BEC numarul de cetateni cu drept de vot, adica un total de 18.308.612, din care 15.714.403 alegatori care poseda carti de identitate.

Tot in 10 iulie 2012, Directia a comunicat Biroului Electoral Central numarul de cetateni cu drept de vot, adica un total de 18.308.612.

Comunicarile, cu exceptia adresei din 27 iulie 2012, sunt semnate de catre chestor de politie Constantin Manoloiu in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.

In dimineata de 3 august, Parchetul instantei supreme a anuntat ca pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a fost constituita o cauza penala in care se fac cercetari privind continutul listelor electorale permanente si al celor suplimentare folosite la referendum, fiind solicitate copiile acestora.

"Avand in vedere comunicatul Curtii Constitutionale din data de 02.08.2012, privind datele contradictorii primite de la autoritatile publice privind numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit o cauza penala in care se efectueaza cercetari in legatura cu continutul listelor electorale permanente si al listelor suplimentare utilizate in referendumul din 29 iulie 2012", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Public.

Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica au solicitat copiile listelor electorale permanente si ale celor suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original Autoritatii Electorale Permanente si societatii comerciale desemnate sa realizeze procedurile tehnice, in vederea efectuarii cu celeritate a cercetarilor.

"Societatea comerciala desemnata sa realizeze procedurile tehnice conform articolului 431 alineatul 5 din Legea nr. 3/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, a pus la dispozitia procurorilor documentele solicitate", se mai arata in comunicatul citat.

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, vineri, 3 august, ca seful de la Evidenta Populatiei, chestorul Constantin Manoloiu, "a mintit" ori inainte, ori dupa referendum.

Basescu a sustinut ca decizia din 2 august a Curtii Constitutionale - prin care s-a amanat validarea sau invalidarea referendului din 29 iulie - a fost generata de un chestor. "Nu stiu daca e bine, domnul chestor. Ati mintit ori inainte de organizarea referendumului, ori ieri. (...) Ma tem ca eu v-am facut chestor. Nu stiu daca-i bine, domnul chestor", a spus Traian Basescu.

"Este clar ca Ioan Rus a dat o dispozitie pe data de 2, dupa ce pe 1, ca de altfel si inainte de desfasurarea referendumului, daduse dispozitie sa dea cifra corecta. Pe data de 2, Ioan Rus a dat dispozitia sa blocheze decizia Curtii Constitutionale, si atunci chestorul sef cu Evidenta Populatiei nu a facut decat sa se execute, numai ca Ioan Rus si chestorul trebuiau sa stie un lucru. Au vazut cazul Adrian Nastase, cand cel care a dat dispozitia si a fost beneficiar, omul politic, a primit doar doi ani de inchisoare, pe cand functionarii care au executat fapta ilegala au primit 5, 6, 7 ani. Deci, eu cred ca domnul chestor nu a invatat nimic din cazul Nastase", a mai sustinut Traian Basescu.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
CNAS: 20.459.558 de asigurati in trimestrul I din 2012, 18.144.534 pe listele medicilor de familie
CNAS: 20.459.558 de asigurati in trimestrul I din 2012, 18.144.534 pe listele medicilor de familie

Peste 20,4 milioane de persoane figurau, in trimestrul I din 2012, ca fiind asigurate, potrivit informatiilor din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Premierul Victor Ponta a anuntat REMANIEREA GUVERNULUI
Premierul Victor Ponta a anuntat REMANIEREA GUVERNULUI

Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la Palatul Victoria dupa demisiile ministrilor MAI, Ioan Rus si Paul Victor Dobre.

Ministrii Ioan Rus si Paul Victor Dobre AU DEMISIONAT. Rus:
Ministrii Ioan Rus si Paul Victor Dobre AU DEMISIONAT. Rus: "Eu sunt un politician onest si corect"

Ioan Rus si-a anuntat demisia din functia de ministru de Interne din cauza "presiunilor" la care a fost supus in urma referendumului de demitere a lui Traian Basescu. Tot el a anuntat si demisia ministrului Administratiei, Paul Victor Dobre.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.